Minskat lite i NP3 preferens

 


Igår sålde jag en del av mitt innehav i NP3 preferens. Anledningen är att jag vill vikta upp vanliga aktier och vikta ned fixed income som preferensaktier. Både preffar och vanliga aktier är nedpressade i pris det här året och i långa loppet tror jag det är bra läge att investera på börsen nu. Medan preferensaktier kan tänkas stiga en del på sikt så har vanliga aktier en mycket större potential. De kan stiga väldigt mycket mer.

NP3 preferens vägde strax under 2 procent i portföljen och nu har jag skalat ned den till cirka 1 procent. 

Istället köpte jag fler Industrivärden, Aktiespararna Direktavkastning b och Vanguard All World High Dividend Yield.

Eventuellt minskar jag ytterligare i fixed income i närtid. Jag har tidigare viktat Fastpartner D ungefär samma som NP3 preffen och det ligger nära till hands att vikta den 1 procent också.

Det här är små trimningar och sådana göra jag över tid. Ibland blir det större justeringar som när jag sålde rejält i preffar och köpte bank istället. Fixed income väger cirka 14 procent i portföljen nu varav fastighetspreffar utgör kring 11 procentenheter av det där. Resterande del är obligationer jag äger via en amerikansk ETF (som inte längre går att köpa i EU). Detta är en relativt låg nivå sett till historisk viktning i portföljen. Jag tror på börsen i långa loppet och jag tror att det är en bra deal från nuvarande nivåer. Visst kan det gå kass i närtid men det är skit samma för den som har ett långt perspektiv. Då kan man köpa och vara lugn i den långsiktiga potentialen.4 kommentarer:

 1. Hur tänker du nu, med dina preffar och D-aktier när inflationen är hög och räntorna på väg upp? Kanske vikta om mot vanliga aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, jag sålde en stor del av mina preffar och D-aktier innan räntorna steg och pressade ned kursen på dem. Där hade flyt och lyckades sälja innan det backade. Det såg i mina ögon ut som att inflationen inte var så övergående som förståsigpåare gjorde gällande och om den skulle hänga kvar var det tydligt att räntor skulle stiga och preffar backa.

   Räntorna kommer stiga mer och det är inprisat i preffar nu. Det är alltså för sent nu att sälja för oro av räntan. Då säljer man efter det har backat.

   Jag arbetar med fixed income som preffar permanent i portföljen och nu har den minsta viktningen någonsin. Så tänkte jag när jag viktade om innan preffar backade. Jag köpte till stor del bank istället.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Varför har du preffar i högbelånade bolag när obligationsmarknaden kraschat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Obligationsmarknaden är iskall nu. Den är inte enda källan till finansiering och det varar inte för evigt. Jag har minskat min exponering i NP3 nu och skulle det gå riktigt illa kan jag ta den smällen. Jag är dock inte orolig för det men bra att ha kontroll på risken.

   Mvh petrusko

   Radera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...