iShares MSCI World Consumer Staples Sector UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

"Consumer Staples" är engelska för dagligvaror. Prylar vi behöver köpa regelbundet som tex smör, toapapper och tandkräm. Bolag med sådan inriktning anses ofta vara en defensiv investering. Karaktäristiskt för dagligvaruhandeln är måttlig tillväxt med en mycket pålitlig och stadig försäljning. Kunden köper sin tandkräm i ur och skur. Man slutar inte borsta tänderna för att det är tuffa tider. 

iShares har här en fond för den som vill göra en bred investering i sektorn. iShares MSCI World Consumer Staples Sector innehåller 106 olika bolag ifrån utvecklade marknader världen över. De största bolagen är som i så många andra sektorer amerikanska och kring 60 procent av fonden utgörs av amerikanska bolag. Ovan är en lista med de 10 största innehaven. Några typiska innehav i fonden är: Pepsico, Colgate, Essity, Monster, Swedish Match, Clorox, Orkla, Mowi.

Fondavgiften är rimliga 0,25 procent.

Ticker för fonden är: 3SUE

Fonden pyntar utdelning två gånger per år i slutet av juni och december. De senaste två utdelningarna summerar till $0,1142 vilket på nuvarande kurs om 5,373 euro ger en direktavkastning om cirka 2,1 procent. Fonden har sitt säte på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningarna.

Jag gillar den här sektorn av nämnda anledning att den tillhandahåller livsnödvändiga produkter. Det är en mycket pålitlig omsättning som tickar på oavsett om börsen är på dåligt humör eller om det är tuffa tider där ute i världen. Märk väl att aktiekursen i de här bolagen kan gå dåligt när börsen surar men dess verksamhet tickar på desto stadigare. Tack vare den stadiga verksamheten brukar det kunna vara så att den här sektorn inte backar lika mycket när börsen surar. När börsen är på rackarns bra humör brukar heller inte dagligvarusektorn hänga med lika mycket upp. Det är alltså ingen garanti emot nedgång. Dagligvaruhandeln rör sig upp och ned den också men den kan ge en aningen lugnare resa.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.6 kommentarer:

 1. Tackar för fondinfon.
  Tänkte fråga om du möjligen vet någon fond som är bra och inriktad mot läkemedel runt om i världen?
  Mvh. E.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena E,
   Tack för din kommentar. Bra fråga du har där och visst finns det en sådan fond. Hälsovårdssektorn anses också defensiv och är ofta intressant för dem som spanar på dagligvaror av samma anledning.

   iShares har en fin fond med samma låga 0,25 procent avgift och 140 bolag i hälsovårdsektorn. Länk till fonden nedan:

   https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/308909/ishares-msci-world-health-care-sector-esg-ucits-etf

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för bra uppslag P! Blev en eftermiddag med att googla ETF:er (typ en favoritsysselsättning). Jag gillar den defensiva prägeln men skulle vilja ha upp direktavkastningen en aning. Hittade Xtrackers USA Consumer Staples (XUCS). 3,1 % utdelning men då bara amerikanska bolag. Snävare men man kan ju kanske resonera kring att jänkarbolag kanske är mer benägna att höja utdelningen. Åsikter?

  Har av och till sökt en läkemedels-ETF med utdelning. Kikar både på ditt förslag till E. ovan, samt Xtrackers USA Health Care (XUHC). Båda har ju utvecklats väldigt väl, såklart hjälp på traven av dollarn. Lite låga utdelningar för min smak bara. Får se om jag håller mig till mina vanliga läkemedelsfonder.

  Mina inspel i debatten, önskar en skön kväll :)

  SvaraRadera
 3. Bör jag undvika köpa ETF:er som denna nu vid hög dollarkurs med tanke på 60% USA eller påverkas den inte på samma sätt som en mer renodlad USA ETF exempelvis VUSA (Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Dis)? Kanske ger med sig över tid i båda fallen eftersom det är långsiktiga +10år köp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Valutaexponering är en tydlig risk på kort sikt. På lång sikt bör man fokusera främst på värdeutvecklingen i bolagen. Jag tror man gör sig själv en otjänst om man undviker USA-aktier eller S&P500 bara för att dollarn står i en viss kurs.

   Hur valutan utvecklas är svårt att förutspå. Att ha tro på S&P500 och USA-aktier i långa loppet är enkelt. Visst kan man ha flyt och lyckas maximera sin avkastning i svenska kronor om man råkar köpa när dollarn står "lågt" och sedan sälja när den står "högt" men det är otroligt svårt att förutspå och bara onödigt krångel. Det är inget helt vanligt folk skall försöka sig på för det är dömt att misslyckas.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för det snabba svaret.

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...