Cibus rapport Q3 2022

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Idag har fastighetsbolaget Cibus släppt sin rapport för det tredje kvartalet 2022. De uppvisar en stadig prestanda och rimliga förutsättningar på finansieringssidan. Det där med finansiering är där skon klämmer nu på fastighetsmarknaden. Finansieringskostnader stiger och vissa bolag kommer få utmaningar att ta upp ny finansiering. Cibus har i kvartalet refinansierat hos bank till i princip oförändrade villkor. Räntor stiger så klart för dem också på sikt men de arbetar med räntesäkringar varpå det blir en mjukare övergång.

I kvartalet har värdet på fastigheterna justerats upp med 8,9 miljoner euro. Värdeökningen grundar sig i ökade intäkter på fastigheterna. 99 procent av Cibus hyresavtal har årliga hyreshöjningar som gör att fastigheterna drar in mer pengar åt dem. När vi har hög inflation stiger hyrorna mer. Alla fastigheter i Cibus portfölj värderas externt varje kvartal. Apropå hyresavtal så är de flesta av typen net/triple net vilket betyder att hyresgästen står för i princip alla kostnader förknippade med fastigheten.

Substansvärdet var per Q3 15,2 euro per aktie (cirka 164 kronor).

Finansiella kostnader har ökat men en del av det är engångskostnader/förbetalningar och jag är osäker på hur stor del av minskning i intjäningsförmågan det står för. Aktuell intjäningsförmåga som bolaget står idag är 1,27 euro per aktie, ned från 1,34 euro kvartalet innan. Nästa rapport torde intjäningsförmågan stiga en aning då vi är förbi det här kvartalet och dess "extra" kostnader. Ränteutgifter är högre nu och framöver. De utgör den största delen av de ökade finansiella kostnaderna.

Värderingsmultipel på aktuell intjäningsförmåga om 1,27 euro är rimliga 11 gånger på ett ungefär.

Jag äger Cibus för jag gillar inriktningen mot lokaler där dagligvaruhandel bedrivs och jag tycker Cibus gör det bra. I rapporten nämner de att de behåller målet att uppnå investment grade rating och en viss storlek på beståndet men de skjuter på tidsramen för att ta det varligt nu när marknaden är lite skakig. Det tycker jag låter bra. Jag ser hellre att de tar det försiktigt än att det skall hetsas för att snabbt uppnå en viss storlek på beståndet. Cibus pyntar utdelning månadsvis och har stort fokus på att generera utdelningar till oss ägare. Utdelningar som stiger över tid. Jag tror att Cibus höjer sin utdelning med 5 procent nästa år. Helt i linje med utdelningspolicyn.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.3 kommentarer:

 1. Sugen på att byta till Cibus från SBB. Ser du några fördelar med respektive? Störst avkastningspotential/risk? Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. En till som undrar detta.

   Radera
  2. Tjena, Jag tycker inte att SBB är ett bra bolag så det är ingen rimlig jämförelse i min värld. SBB är ett hafsverk som inte fanns för en handfull år sedan. De har i ett hysteriskt tempo förvärvat och belånat sig. Transparensen är usel och det är besynnerliga affärer där man själv är både säljare och köpare. Det som händer nu i SBB är ett kvitto på vad för typ av kvalitet det är på bolaget. De tvingas sälja tillgångar och planerar dela upp bolaget. Dela ut "Amasten" som de nyligen förvärvade.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...