SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det finns många olika sorters globalfonder. Det finns många olika sorters fonder helt enkelt och även om man nischar in sig på tex globalinriktning mot utdelningsaktier så kan det fortfarande finnas många olika index och sätt att forma en sådan fond. 

Här är SPDRs take på en fond med utdelningsaktier ifrån vida världen. De har valt att sortera fram bolag utefter utdelningshistorik vilket är något jag gillar. För att bolag skall inkluderas i indexet är det några olika kvalitetsparametrar de behöver uppfylla varav en handlar om utdelningen. Det måste vara minst 10 år av höjd eller bibehållen utdelning för att bolag skall kunna ingå. Det är en bra kvalitetsparameter i min bok då det krävs en bra verksamhet för att kunna dela ut pengar på det viset i 10 år eller mer.

Nedan är en lista med de största innehaven samt sektorfördelning.


Indexet fonden följer heter: S&P Global Dividend Aristocrats Quality Income Index. Fonden har i skrivande stund 92 innehav och den pyntar utdelning 4 gånger per år i februari, maj, augusti och november. Som vanligt med sådana här fonder så är utdelningen olika stor vid de olika utdelningstillfällena och det har att göra med hur de tar emot utdelningarna från innehaven. 

Utdelningstrenden i den här ETF:en har varit tydligt stigande de senaste 5 åren om man har lite överseende med att den sänktes en aning år 2020 i spåren av pandemin. Det var ändå en mycket pålitlig utdelare under pandemiåret då utdelningen bara sänktes till $1,15 ifrån $1,24 året innan. Mycket bra presterat under ett år då de flesta bolagen fick dra in eller sänka sin utdelning rejält.

Just nu summerar de senaste 4 utdelningarna till $1,385 vilket på en kurs om drygt 29 euro ger en direktavkastning kring 4,8 procent.

Fondavgiften är 0,45 procent.

Fondförmögenheten är cirka 1,1 miljarder dollar vilket är stort för att vara en ETF noterad i Europa.

Ticker för fonden är ZPRG.

Irland är fondens legala hemvist varpå det inte dras någon utländsk källskatt på de utdelningar den betalar. Man kan alltså med fördel ha den på ett ISK.

Jag gillar den här fonden med det urval den gör av bolag med bra utdelningstrend. Avgiften på 0,45 procent är inte superlåg men den är inte värst avskräckande heller. Min favorit när det gäller global utdelningsfond är fortsatt Vanguard All World High Dividend Yield men den här är också bra. Fonden ifrån Vanguard är en superbred fond med strax under 2000 innehav och det är en stark anledning till att jag gillar den så. De gör helt olika urval de här två fonderna och absolut ingenting hindrar en ifrån att äga bägge. Jag överväger själv att göra så, att ta in den här fonden ifrån SPDR också. De kan bägge två vara fina komponenter i en utdelningsportfölj. De ger god riskspridning och de spottar ur sig utdelningar.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

16 kommentarer:

  1. Kul med etf som delar ut februari och augusti! Vet du något till som gör det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Jo det finns allt några som gör det. En jag gillar är Fidelity US Quality Income. Länk till mitt inlägg om den nedan:

      https://petrusko.blogspot.com/2022/08/fidelity-us-quality-income-ucits-etf.html

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej P

    Uppskattar verkligen att du går igenom intressanta utdelnings-etf. Bökigt att få fram enkel info på Avanza som jag har (och jag tror även du).

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Ja det hade varit smidigt om det fanns info om dessa hos Avanza. Grundläggande info likt vanliga fonder. Kanske i framtiden om intresset blir större. Infon finns så Avanza skulle kunna ha den men det är en kostnadsfråga. De väljer att inte köpa in den här infon.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Instämmer, superbra info. Egentligen skulle jag bara ha ETF:er och några indexfonder. Släppa allt vad enskilda bolag är. När jag träffar rätt är det mer tur än skicklighet i de flesta fall. Men känns surt att sälja av fastigheter nu när de ligger surt. Ja, jag vet att det är "felresonerat" men om det vänder kommer de sannolikt prestera bättre än breda ETF:er.

      Radera
  3. Hej, Jag har swedbank globalfond där det är stor del USA och det jag funderar över är om det är en risk för denna fond om dollarn minskar i värde.Ska man fortsätta som vanligt att köpa varje månad eller hur ska man tänka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Utländska aktier/fonder ger dig risk i både aktiemarknad och valuta. Ja det är en risk att ha investeringar i en globalfond. Om det bara är en del av ens totala portfölj kan man enkelt resonera att det jämnar ut sig över tid. Som svensk är det rimligt att ha en stor del investerat på svenska börsen som historiskt har presterat i topp 3 de senaste 100 åren.

      Vissa sparar nästan allt i globalfonder och det kan man fråga sig varför. Är man trygg i det så låt gå. Det är upp till var och en. Jag skulle inte göra så.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kan inte påstå att Jag känner igen något av de 10 största innehaven har faktiskt aldrig hört talas om dem.
    Det börjar bli många etf:er i din portfölj nu Petrusko hur många behöver du?
    Det borde väl egentligen räcka med Xact-Norden högutdelande, Xact-Sverige och Vanguard all world.
    Som vanligt intressant läsning Jag följer din blogg varje dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Tack för din kommentar. Näe så värst många olika fonder behöver man inte. Faktum är att just de fonderna du nämner och som jag redan äger och ser som mina främsta, de 3 tycker jag räcker. Med endast de tre fonderna så har man byggt en mycket bra utdelningsportfölj. Jag har tänkt skriva ett inlägg om det i närtid. Tror det finns många som skulle uppskatta enkelheten i att bara ha några få innehav och att det samtidigt är en utdelningsportfölj.

      Nej jag behöver inte fler olika ETF:er men jag har inget emot att ha fler i portföljen. Mina huvudsakliga ETF-innehav är och förblir Xact Norden Högutdelande, Xact Sverige och Vanguard All World High Dividend Yield.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag skulle verkligen gilla ett lite mer djuplodande inlägg från dig gällande en ren utdelningsportfölj bestående av ETFer.

      Min portfölj består för närvarande av lite drygt 50% etfer och 50% enskilda utdelningsaktier.
      Jag har följande fyra ETFer/fonder:
      Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF
      SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF
      XACT Norden Högutdelande
      Aktiespararna Direktavkastning B tog jag istället för Xact Sverige då jag tror den kommer prestera bättre.

      Spontant känns det som att jag har alla baser täckta, visst jag saknar Europa och en ren Emerging Market men jag tror inte på dessa områden så det är ett medvetet val. Skulle kunna tänka mig en EM fond/etf om den var fri från Kina junk...tar inte i Kina med tång.

      Radera
    3. @Frihet dina ekonomiska frågor/kommentarer i all ära men din sista mening är bara helt onödig, även din förra kommentar ang ”vänsterblocket har förstört bla bla”. Du har all rätt till din åsikt men snälla förstör inte Petruskos blogg likt Avanzas numera nedstängda bedrövliga forum. Tack!

      Radera
    4. @Anomyn Snälla Anomyn begränsa inte vad Frihet får tycka och inte. Hans åsikt var helt klart relevant för hans investeringssyn. Du kan ju fortfarande gilla superdiktaturen kina om du vill. /henrik j

      Radera
  5. Hej,

    Vet du varför belåningsvärdet är så lågt på dessa? Denna ligger på 0% och Vanguards All World på 40%.

    Xact- fonderna ligger på mera rimliga 70-80%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Omid,
      Avanza brukar vara försiktiga med belåningsvärde på utländska värdepapper. De här börshandlade fonderna som handlas på tyska börsen har inte så hög daglig omsättning och det kan vara en anledning till att Avanzas system ger dem lågt eller inget belåningsvärde.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej! Hur räknar man ut DA på dessa fonder? Får inte till det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Man får gå in på fondbolagets sida och leta rätt på utdelningarna de ssenaste 12 månaderna. Ofta ärr det kvartalsutdelning så då tar man de senaste 4 utdelningarna. Utdelningen är ofta i dollar medan ffonden handlas i euro så man får räkna om valutan. Nu står dollarn och euron inte så långt ifrån varandra så man kan ju höfta om man tycker det är krångligt räkna om.

      Utdelning delat med fondkurs ger dig aktuell direktavkastning.

      Mvh petrusko

      Radera

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

  Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B . Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och...