Aktiekurser fladdrar upp och ned medan utdelningar är desto stadigare


 Börsen går upp och den går ned. Ibland går den riktigt uselt under en period vilket vi upplever just nu. Aktiekurser går ned mer för var dag som går. Något som fladdrar desto mindre är utdelningar. Från dag till annan förändras de inte. Utdelning beslutas om vid bolagstämma årsvis här i Sverige. Medan beslutet tas en gång per år har det blivit desto vanligare att dela upp själva betalningen och många bolag betalar nu 2-4 gånger per år. 

Utdelningen är inte lika volatil som börskurser. Den tickar in under året och många bolag höjer den från år till år. Även om aktiekursen går kass kan utdelningen stiga. Faktiskt kan det ofta vara så att bolaget går bra rent operativt även om dess aktiekurs går kass.

Aktiekursen styrs i korta perspektivet av börshumör, politik, världsliga händelser mm. Det kan vara stora kursrörelser utan att bolagets prestanda motiverar det.

Utdelningen däremot styrs inte av något humör eller udda händelser. Det är riktiga pengar och bolagets prestanda som styr. Ett intressant exempel är historik från S&P 500. På bortåt 100 år har utdelningar bara sänkts nämnvärt vid 3 tillfällen. Två gånger i samband med den stora depressionen och det tredje tillfället var i samband med finanskrisen på 00-talet. Kursutvecklingen däremot för S&P500 har varit desto ryckigare även om den långa trenden är upp så klart.

Jag kallar mig för utdelningsinvesterare och jag fokuserar på utdelning. När börsen surar blir jag inte rädd eller sur utan om något ser jag det som bra läge att köpa fler aktier i sunda utdelningsaktier. Mina utdelningar har varit stadiga under tiden börsen gått under isen.

Självklart kan man inte bara titta på utdelning utan man behöver så klart göra en gedigen analys av bolaget. Det är ju sunt förnuft. Efter att man sållat bort alla bolag som inte pyntar utdelning eller alla som pyntar under en viss gräns så finns det oerhört många bolag kvar att spana närmre på. Man kan enkelt hitta bra bolag som är bra och pyntar utdelning.

Börsen går inte spikrakt upp och så gör heller inte alla bolags utdelningar. Visst förekommer det sänkningar men väldigt många bolag är stadiga på den punkten. Till våren kommer förslag till utdelning för nästa år och det ser jag fram emot.

9 kommentarer:

  1. Klokt skrivet, dock blir det av någon anledning alltid jobbigt när portföljen backar i storleksordningen 50000 kr per dag i en vecka. Speciellt när det är fråga om sektor-ras, som det vi nu upplever i fastigheter. Man får lära sig att titta bort och kanske till och med öka något i vissa bolag, för precis som du skriver är verkligheten och ett bolags värde ibland helt bortkopplade. Jag minns hur det var med HiQ, trots ökade vinster varje år och en vinstmarginal som andra kunde drömma om, låg bolaget och fladdrade runt 40-50 kr. Nu ser vi något lika märkligt i t.ex. Intrum och SBB (varför bryr någon sig om vad Viceroy skriver?). Jag kan inte i någon värld köpa att den aktien skulle vara värderad till 8 kr. SBB äger massor med fastigheter i vår stad, de flesta är skolor, äldreboenden, hyresfastigheter osv. Inget risktagande där inte. Stabila hyresgäster som betalar hyra oavsett. Sen kanske de har ett antal mer riskfyllda projekt, men att det ska motivera den slakt vi har sett, ne... det kan jag inte köpa. Däremot förstår jag att blankarna gärna vill trycka ner kursen. De har dock två saker som talar för sin sak, dels att inga insidersköp görs på dessa nivåer, och dels att inga återköp göres. Vi får se vad de säger i rapporten om 30 dagar. Spännande. 202000 ägare på Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ju ingen betydelse om de äger skolor etc som du ej anser vara risktagande. Risktagandet är ju hur man belånat bolaget aggressivt o vidlyftig. Har ingen direkt åsikt vad värde Sbb skall ha. Men om marknaden ger 10% i utdelning, så är det inte för att det ej finns någon risk i bolaget och den kommer mest troligt o klippas av med låt säg kanske 50%. För först då kommer kurspressen till sist o ebba av. Sbb tvångssäljer fastigheter men betalar fortf sådan utdelning?, ngt stämmer icke. Finns det 200k ägare bara på Avanza så är även det bara beviset att massan alltid har fel.

      Radera
    2. Kallar du det "tvångsförsäljning" att sälja något till BOKFÖRT värde för att förbättra sin kreditvärdighet inför kommande räntehöjningar?

      Det låter som att du tror att bankerna jagar SBB och tvingar dem att avyttra sina fastigheter. Läs på lite.

      Radera
  2. Vet inte om du har Troax men spontan tanke om Troax som utdelningscase? Och en till fråga om man får, tror du cibus kan bibehålla utdelningsnivån inför nästa år?
    Väl mött

    SvaraRadera
  3. Hur tänker du kring portföljbelåning nu när Avanza höjer räntan från och med i morgon? Kommer du att försöka få ner belåningsgraden? /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria,
      Jag förändrar ingenting med anledning av den högre räntan. Jag arbetar kontinuerligt med belåning av portföljen och har gjort det till än högre ränta än den som råder nu efter Avanzas höjning.

      Så klart bra att utvärdera regelbundet om man tycker det är värt det. Belåning innebär en risk och när kostnaderna nu stiger behöver man generera högre avkastning bara för att gå jämnt upp.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag tror du bortser lite från riskerna denna gången.
    Stimulanserna har levt kvar från finanskrisen. Nu går det ruggigt fort neråt i handeln, industrin m.m.
    Man har inga medel att parera nedgången mrd p.g.a inflationenutan man höjer räntorna.
    Du kan få nästan 3% ränta på ett 1årigt sparkonto med insättningsgaranti. Det ställer oerhört myclet högre krav på utdelningarna ocj direktavkastningen. Samtizigt som vinsterna och utdelningarna lär krympa.

    Det blir nog ett par tuffa år.
    Glöm inte klimatrörelsen som ökar också.
    Även den en utmaning för utdelningarna framöver.

    SvaraRadera
  5. Jag blir bara glad när börsen går ner, jag får köpa fina bolag billigt. Jag var mer nervös när jag såg +120% i portföljen på 3 år. Något inte stämde och jag funderade på att sälja allt, men sån är inte jag. Jag bara köper.

    SvaraRadera
  6. Om du investerar för utdelning likt jag gör, så har jag dock börjat ifråga sätta mig själv i beslutet att äga Xact högutdelande.

    Eftersom den pyntar utdelning 4-5% av fondens värde, så innebär det en väldigt fluktuerande utdelning från år till år.
    Över tid spelar det ingen roll, men om man lever/budgeterar sitt liv utefter årlig utdelning, så siktar man som lägst för en bibehållen utdelning och inte en sänkt.

    Synnerhet när man(jag) tenderar att ha en större andel av portföljen i just riskspridare som Xact.

    /Patrick

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...