Köpt ännu fler Xact Norden Högutdelande

 

Börsen surar vidare och generellt sett är jag övertygad om att det är bra köpläge nu för den långsiktige. Att pricka rätt bolag är dock inte enkelt varpå jag väljer att skjuta brett. Jag har ökat i Investor nyligen och i dagarna har jag köpt fler Xact Norden Högutdelande. Två breda investeringar som i sig ger en god riskspridning.

Senaste köpet var idag till 115 kronor styck för Xact-fonden.


Som vanligt lever jag inte i någon illusion om att jag kan pricka botten eller det ultimata köpläget. Jag investerar till rimliga nivåer och där jag tror mig få en god avkastning på lång sikt. Om börsen backar än mer imorgon är det direkt osmart att tänka "attans jag skulle väntat till imorgon". Ja, det är nästan lika osmart som att efter en lottodragning tänka att attans de siffrorna skulle jag ju valt (och faktiskt tro att man kunde gjort det).

Jag gör rimliga investeringar och får god avkastning över tid.

Xact Norden Högutdelande pyntar utdelning 4 gånger per år och nästa tillfälle är i november om 1,63 kronor med X-datum 15 november. Efter det är nästa utdelningstillfälle till våren efter ett beslut om nästa års utdelning. I år meddelade de beslut i början av februari och det är rimligt att tro på ungefär samma tid under 2023 med en första utdelning i mars och sedan samma schema som i år.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.html15 kommentarer:

 1. Nu är Xact Norden Högutdelande på covid-nivåer, antagligen inte dumt att börja köpa på sig mer aggressivt. Dock känns det som att börsen i allmänhet kommer fortsätta ner ett bra tag till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet, Ja nu är fonden och börsen rejält nedpressad och man får mycket för pengarna. Visst kan det gå ned mer men skit i det. Det är rimligt att passa på och köpa medan det är stor prissänkning. Väntar man på det lägsta priset missar man kanske helt tillfället eller får bara köpt en liten slurk.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej, Jag skulle vilja sälja alla mina aktier och sätta ihop en passiv utdelningsportfölj med bara utdelande etf:er. Slippa risken att välja fel aktier. Har du några förslag på vilka etf:er som skulle kunna ingå i en sådan portfölj? Hur man skulle vikta en sådan portfölj? Är det USA, Europa och Sverige som är dom bästa och tryggaste marknaderna? Stort tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Tack för din kommentar. Jag har faktiskt funderat på ett sådant inlägg. Jag tycker det är en rimlig fundering du har där med en utdelningsportfölj bestående av breda indexfonder. Det är smart att välja bort bolagsrisk och den stora risken att man själv gör fel. Den bortser många ifrån och tror att de är långt bättre än vad de faktiskt är.

   Som svensk kan man ha hela slanten i en svensk indexfond om man önskar. Våra svenska bolag säljer världen över och får global exponering den vägen. Den svenska börsen är en av de absolut bästa börserna de senaste 100 åren. Ihop med Sydafrika, Australien och USA.

   Börsen i USA har en lång rad fantastiska bolag och som jag nämnde ovan har den presterat fantastiskt bra historiskt ihop med stockholmsbörsen. Jag tror bägge dessa börserna kommer prestera även i framtiden och tycker USA är en rimlig exponering. Det är bra potential, det är riskspridning och det är helt andra bolag och sektorer på den amerikanska börsen jämfört med den svenska. Man kan få exponeringen via en USA-fond men man får utmärkt exponering via en globalfond som ofta består av cirka 70 procent USA-aktier. För att den amerikanska börsen och dess bolag utgör så stor del av världens alla bolag.

   Jag har inget inplanerat i dagsläget men jag siktar på att sätta samman ett inlägg om utdelningsportfölj gjord av börshandlade fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag har börjat köpa in mig i den också, minskar i globalfonder istället. Jag tror att den urstarka dollarn gör nordenfonden till ett bättre alternativ.
  Eventuellt blir det investmentbolag också. Vill gärna äga Latour men gillar inte premien även om den sjunkit rejält, kanske Investor är ett bättre alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja nu när dollarn är väldigt hög och bolagen här på hemmaplan är lågt värderade tror jag det är ett bra läge att handla på sig mer här. Det finns gott om tid att köpa utländskt i framtiden. Investor tycker jag är en suverän komponent i en långsiktig portfölj. De ger god riskspridning och god potential. Latour är ett fantastiskt bolag och när man kan köpa det till en rimlig värdering är jag övertygad om att man kommer få bra avkastning. De som köpt Latour till idiothög värdering har gjort en usel investering i ett fantastiskt bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Japp, jag gjorde precis detsamma. Köpte ännu ett knippe andelar i Norden Högutdelande. Kommer fortsätta att köpa med regelbundenhet, och allra helst på surdagar som denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där, ja visst är det gött att handla aktier och fonder på rea =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Rätt ordentlig nedgång med tanke på att det är stabila värdeaktier i portföljen. Jämfört med 5 år sedan har kursen, exklusive utdelningar, bara gått upp 5,75%. Frågan är hur långt ner det kan gå? Med det sagt tror jag att det är helt rätt att spara i en sådan fond på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, I stora börsnedgångar som nuvarande så dras de flesta med ned. Bra som dåliga bolag. Visst backar en del bolag mer än andra men få bolag är helt förskonade från nedgång. Inte ens stabila värdebolag. Dess verksamheter tuffar dock ofta på i oförändrad takt oavsett hur börskursen går. Tele2 tex är ett staddigt bolag med väldigt pålitligt kassaflöde. Där tickar pengarna fortsatt in men börsskursen är ned ändå.

   Det är så mycket mer än fundamenta som styr nu. Det är psykologi, skräck, oro.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller helt med Petrusko. Har själv börjat ändra i allokeringen mot mindre riskfyllda tillgångar (med utdelning) och där känns det som att Xact Norden är ett bra alternativ. Tack för en bra blogg. /Tobias

   Radera
 6. Hmm ... Funderar med ens över om jag kanske faktiskt kunde sälja av min SEB Sverige Indexnära-fond och istället köpa på mig Norden högutdelande och ... Investor. Om man så att säga vill flytta över Sverige-delen till något utdelningsinriktat. Ser också att nämnd indexfond i år har gått sämre än Norden Högutdelande och Investor. Vad sägs? Eller behålla indexfonden och köpa de andra två med (enbart) helt nya pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Det är en jättebra Sverigefond den där SEB Sverige indexnära. Just i år har Xact Norden Högutdelande gått bättre men på 5 år sikt har SEB-fonden avkastat bättre. Det är en speciell period just nu där den typ av bolag som ingår i Xact-fonden har presterat bättre. Det går upp och ned det där över tid.

   I långa loppet är jag övertygad om att SEB Sverige Indexnära är en kickass bra fond.

   Jag tycker det låter rimligt att behålla den och köpa annat för nya pengar.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Har lite kvar att vikta upp i denna innan jag är fullinvesterad i XACT. Letar fler alternativ i form av bra ETFer men med global inriktning. Såklart finns Vanguard All World men skulle vilja ha lite mindre USA-vikt. Hittade då VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders (VDIV). Fin utveckling jämfört t.ex. VGWD och ökande utdelning och fina innehav. Dock registrerad i Nederländerna så man tappar ju lite av utdelningen. Men jag köper på mig en skvätt ändå, tycker den är jättefin. Vad tror ni andra? Andra tips?

  SvaraRadera
 8. Jämför med Länsförsäkringar global indexnära, som ser ut att att ha utklassat xact över åren. Gissar att man inte ser utdelningen i Avanzas graf? Men även med den, har det gått bättre med xact?

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...