Cibus rapport Q1 2022

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Fastighetsbolaget Cibus med inriktning mot lokaler där dagligvaruhandel bedrivs lämnade idag rapport för det första kvartalet. En typisk fastighetsbutik för bolaget är en ICA-butik. En stor låda med en enda hyresgäst ibland två då det finns en liten skrå för en kiosk eller hårsalong eller what ever men det är skit samma, det är matbutiken som står för nästan hela ytan och hyran av lokalen.

De har växt substansvärde per aktie till 14,7 euro vilket på en eurokurs om 10,35 kronor är cirka 152 kronor. På gårdagens stängningskurs för Cibusaktien om 211,4 kronor innebär det en premievärdering om cirka 40 procent. Trots att aktien har backat på sistone är den fortsatt inte billig.

Belåningsgraden har gått ned till 52 procent vilket är skönt att se. I takt med att de växt sig större har belåningsgraden gått ned. Små fastighetsbolag brukar använda en högre belåningsgrad för att snabbare kunna växa till sig. Nuvarande 52 procent är inte högt men det är heller inte värst lågt. 

I kvartalet gick bolaget in i Danmark via ett köp av en fastighetsportfölj om 34 butiker.

Aktuell intjäningsförmåga är 1,34 euro per aktie. Det är de riktiga pengarna bolaget genererar som det står här och nu. Redovisad vinst innehåller värdeförändringar och är inte vad man skall se till relativt utdelning och värderingsmultipel osv. Utdelningen om 0,99 euro täcks väl av intjäningsförmågan om 1,34 euro.

Med en multipel om 15 gånger intjäningsförmågan skulle man kunna motivera en aktiekurs strax över 200 kronor. Det är ingen direkt fyndvärdering och jag har gärna lite marginal i ett ev köp vilket innebär att kursen behöver hamna en bit under 200 kronor för att locka mig köpa fler.

Bolaget skriver också i rapporten att medan det fortfarande finns stor potential till förvärv i norden tittar de också på andra marknaden i Europa. Det där med Europa hoppas jag tar tid då jag i första hand vill se bolaget växa på den nordiska marknaden. Bli stora och stadiga här på vår trygga hemmamarknad innan man ger sig in i fler länder. När de är större och stadigare här hemma är de bättre rustade att hantera framgång såväl som motgång på nya marknader.

Cibus är ett bra bolag med väldigt fina fastigheter. Det är en pålitlig hyresgäst den där matbutiken. Jag äger bolaget och köper gärna mer när värderingen är attraktiv. Skall man få en god avkastning behöver man köpa till rimlig värdering. Det kvittar hur bra bolaget är om man betalar för mycket för det.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

3 kommentarer:

  1. Bra sammanfattning! Bra bolag men för dyrt.

    SvaraRadera
  2. Tack för en bra sammanfattning. Vi har satt "behåll" på denna aktie tills vidare.

    SvaraRadera
  3. Håller med om att det är dyrt. Jag är även tveksam till priset på deras förvärv. Runt 10 miljoner för en låda med en IcaNära i Byhåla känns dyrt. Har jag rätt är det mycket luft i balansräkningen och ändå får aktien 40% premie på det.

    SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...