Mina innehav finns alltid på sidan "Min portfölj" och några gånger per år lägger jag upp ett sådant här inlägg med aktuell fördelning av innehaven i portföljen. Det brukar inte vara så stor skillnad men den här gången ser det annorlunda ut. Främst är det min minskade exponering i fixed income som resulterat i en annorlunda viktning men jag har också justerat ned vikten i Axfood och Castellum så att de skall väga cirka 7 procent vardera mot tidigare 10 procent. Det här inlägget skriver jag 15 mars innan börsen öppnat varpå jag använt kurser och info ifrån 220314. Mitt senaste inlägg om fördelning är i från december med länk här: https://petrusko.blogspot.com/2021/12/fordelning-portfoljen-211202.html
Fixed income är mina innehav med fast utdelning som preferensaktier/D-aktier men även obligationer som jag har via det där Pimco ni kan se bland innehaven. Pimco PTY är en börshandlad fond noterad i USA som jag köpte innan EU bestämde att vi bara får köpa fonder noterade i EU hädanefter. Jag har bevakat ränteutveckling och inflationsbild bla med anledning av mitt innehav i fixed income. Sådana värdepapper påverkas negativt av stigande ränteläge. Från årsskiftet någon gång började jag att minska vikten i fixed income och viktade istället upp vanliga aktier och fonder. Senare blev Akelius D upptryckt i kurs för att den största ägaren (Akelius själv via stiftelser osv) gjorde stora köp och tryckte upp kursen till en uppblåst nivå relativt liknande värdepapper. Jag nyttjade det tillfället att skala ur mig ur Akelius D och sålde hela innehavet över en tid. Jag har tagit in de tre svenska storbankerna igen som en alternativ investering till fixed income. En gång i tiden gjorde jag det omvända, sålde storbankerna och viktade upp fixed income. Anyhow; Nu väger Fixed income endast 14 procent i portföljen. Den lägsta nivån jag kan minnas på åtminstone 7-8 år. Det är lite oklart läge nu vart räntor och inflation tar vägen men det har redan blivit mer inflation och under längre period än förståsigpåare trott. Fixed Income har backat en del och kanske blir det inte så mycket mer än så här. Ränteläget ser fortsatt ut att vara hyggligt lågt under överskådlig tid även efter de höjningar som nu väntas de närmsta åren.
Castellum och Axfood: Jag minskade en aning i dem för att förhålla mig till min 7-procentsregel. Tidigare har jag haft vad jag kallat kärninnehav som jag valt att satsa extra mycket på. Axfood och Castellum var sådana med en vikt kring 10 procent. Det där har jag alltså slutat med nu och behandlar alla bolag lika med min 7-procentsregel. Länk till mitt inlägg där jag förklarar den där 7-procentsregeln: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/min-7-procentsregel.html
Börshandlade indexfonder: Alla slantar ifrån mina försäljningar i fixed income har inte gått in i bankaktier. Så himla sugen på bank är jag inte, de väger kring 1,5 procent vardera. Desto mer slantar har jag lagt in i de börshandlade indexfonderna från Xact. Det ger mig potential ifrån börsens goda avkastning på sikt och det ger bra riskspridning. Jag har något jag kallar för "stadig grund" och den här delen är nu uppe i 40 procent andel av portföljen. Ett sätt att få god potential till begränsad risk. Begränsad på det viset att bolagsrisk och jag själv som riskfaktor är borttagen. Läs om min stadiga grund i inlägget i länken: https://petrusko.blogspot.com/2019/04/jag-har-byggt-en-stadig-grund-i.html
Nu har ni snart läst hela inlägget och tänker kanske att jag är livrädd för preferensaktier/D-aktier men så är inte läget. Jag ser dem som en permanent del av min portfölj och jag justerar den delen upp och ned över tid. En helt vanlig justering av min kapitalallokering och inget dramatiskt.
Hej!
SvaraRaderaVilket program använder du för cirkeldiagrammet?
Man kan göra det lätt i google docs
RaderaTjena Omid,
RaderaJag har använt Microsoft Excel men som E_P svarar ovan så går det i tex Google Docs som är gratis.
Mvh petrusko
Tjena Petro,
SvaraRaderaVäldigt snygg tilldelning! Nu börjar verkligen bli mycket trygga och stabila delar i din portfölj. Jag gillar nästan 80% av dessa och är utan tvekan de bästa som man skulle kunna välja. Otrolig bra jobbat med att du har ökat så bra i XACT.
Som du själv anade, jag kan endast säga negativ om D-aktier :-) det känns i det här läget helt onödiga och mer risker i, för att i dagens läge man kan skifta samma pengar till otrolig bra o stabila bolag med "samma" eller "högre" utdelning så varför man ska ha kvar i ränt-baserade när risken är hängande?! Man brukar parkera likviden i D-aktier och pref i väntan på tider som såna som allt gått ner och finns bra bolag att köpa. Men jag förstår samtidigt att du kanske väntar på ännu bättre tider vi vet ju inte hur lång ska vi gå ner så så länge vi går ner och du har möjlighet skifta dem du gör helt rätt även där. ;-)
Ha en bra dag,
/Ballack
Nästan en fjärdedel placerad i Xact Högutdelande? Ser du några risker med det? /Anders
SvaraRaderaTjena Anders,
Raderaingenting är riskfritt men investering i en bred indexfond ger precis det den lovar. Att följa det utlovade indexet till en låg avgift. Man kan utan vidare ha alla sina pengar i en enda indexfond.
Det rimliga för de allra flesta är att investera i en helt vanlig indexfond som följer hela stockholmsbörsen. För att uppnå en god totalavkastning på lång sikt.
Det är inte mitt mål. Jag förvaltar mitt kapital för att bevara värdet och att generera ränta/utdelning till ett relativt lågt risktagande. Xact Norden Högutdelande passar utmärkt i min portfölj.
Mvh petrusko
Jag vet att du vurmar för svenska aktiemarknaden, men de utländska ETF med utdelning du skrivit om tidigare. Hur tänker du kring dom? Är det inte en ytterligare riskspridning att använda sig av dom? Tack för inlägget. Alltid intressant!
SvaraRaderaTjena,
RaderaJa, jo. Man klarar sig utmärkt med den svenska aktiemarknaden och kanske till och med ger det en bättre totalavkastning på sikt (precis som den gjort historiskt) men riskspridning handlar även om nedsidan. Mer riskspridning kan påverka potentialen men också bidra med lägre volatilitet och risk på nedsidan.
Exponering i tex europafonder eller USA-fonder ger en helt annan karaktär än den svenska aktiemarknaden. Dels utvecklas börser lite olika och dels påverkar valutan.
Jag gillar att sprida risken och att ha exponering i olika tillgångar/marknader.
Mvh petrusko
Hej,
RaderaJag ansluter till den här frågan.
Jag förstår poängen med att spara i global-, USA- och/eller Europa-fonder men jag funderar över fördelningen Sverige vs. övriga länder/regioner.
"Experter" rekommenderar en bas (50-70 %) i globalfonder men du (och många andra profiler) sparar främst i svenska aktier/bolag. Jag är nyfiken på hur resonemanget går angående det? Är home bias att föredra?
Tack på förhand!
Mvh,
Ocke
Tjena Ocke,
RaderaHistoriskt har globalindex presterat sämre än svenska börsen. Våra svenska bolag säljer över vida världen och har på det viset global exponering. Argument för globalfonder är inte så starka. Det är väl gött att sprida risken men det är främst en känsla inom dig. Riskspridning på svenska börsen är fullgod. Man får förmodad sämre avkastning av globalfonder. Så har det varit de senaste 100 åren och jag tror det håller i sig.
Det är en populär åsikt som fått fäste här i Sverige att man skall investera i globalfonder.
Mvh petrusko
Ja, "alla" rekommenderar ju globalfonder och jag själv har ca 70 % där (och visst är det trevligt att vara delägare i Apple...).
RaderaMen jag (i min högst begränsade kunskap) har egentligen aldrig förstått vad som skulle vara mer riskfyllt med att investera i Sverige. Med det sagt håller jag mig till stora, stabila och "tråkiga" bolag via fonder.
Så jag funderar på om jag inte ska vikta upp rejält i Sverige istället (t.ex. i Spiltan IB).
Stort tack för svar! Mycket vänligt!
Hej,
SvaraRaderahur ser du på risken att ha ~40% av ditt kapital hos ett bolag, Handelsbanken FonderAB genom Xact fonderna?
Tjena PJ,
RaderaMan kan utan att blinka ha 100% av kapitalet hos ett enda fondbolag. Det är stenhårt reglerat det där och pengarna kommer inte försvinna. Risken ligger helt och hållet på börsen, inte i fondbolaget.
Många förnuftiga investerare i USA har alla sina slantar hos samma fondbolag. Warren Buffett rekommenderar att göra så, han tycker rekar Vanguards S&P500-fond för hela slanten.
Mvh petrusko
Tack, då lärde jag mig något nytt idag igen trodde nämligen att det fanns en risk i och med utgivande bolag också.
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaOm du vore helt ny på börsen idag och skulle placera 1 miljon konor, hur hade din portfölj sett ut då?
Tack på förhand!
/Nyfiken