När man investerar på börsen räcker det inte med att vara kunnig och duktig investerare, man behöver nerver också. Is i magen kan vara ett passande uttryck i vissa fall. Ja när det kommer till investeringar på börsen så blir vi titt som tätt drabbade av svåra psykologiska utmaningar. Svåra för att de pockar på urgamla funktioner i vår hjärna. Det är vårat fight or flight-system som triggas och det är rädsla som kickar igång det systemet.
Illröda siffror och nedgång på börsen triggar rädsla som det vore ett skräckinjagande rovdjur som stod inför oss. Våra hjärnor fungerar på det viset och är inte anpassade för den tid vi lever i.
Risker förknippade med investeringar på börsen kan man sortera in i ett par kategorier i form av marknadsrisk och bolagsrisk. Den förstnämnda handlar om saker som påverkar hela börsen, tex en politisk händelse. Bolagsrisk är som namnet antyder förknippat med ett specifikt bolag och handlar alltså om saker som kan drabba just det bolaget. En fabrik brinner ned, en anställd har fifflat bort pengar, ny tuff konkurrens mm.
När man investerar i enskilda aktier är man utsatt för både marknadsrisk och bolagsrisk. Jämfört med en bred fond som endast har marknadsrisk. Ja bolagsrisken har man diversifierat bort i en bred fond. Det påverkar inte så mycket om ett innehav av många går kass i en fond.
När vi drabbas av rädsla/oro lockas vi att agera vilket ofta resulterar i transaktioner. Vi säljer och tänker kanske att vi skall köpa åter billigare. Det här leder i många fall till försämrad avkastning. Det kostar i form av avgifter och missad avkastning. Vi lyckas nämligen inget vidare med att tajma in sådana här transaktioner. Att sälja innan det går ned och köpa innan det går upp.
Det är svårare att ha is i magen när man investerar i enskilda aktier som har både marknadsrisk och bolagsrisk. För fonder har man bara marknadsrisken att tänka på och det är lättare att vara kylig med den. Speciellt om man investerar i indexfonder som ofta har väldigt många innehav. Ju mer nischade fonder man väljer desto mer oro kan de tänkas generera. Exempelvis har diverse techfonder gått dåligt en kort period nu och det är inte lika lätt att vara kylig med en påse tech som en påse gott & blandat (bred indexfond alltså).
Jag tycker tvärtom, dvs att jag inte kan vara tillro med en indexfond. För jag vet ingenting alls då om vad jag äger och varför. Desto mindre kunskap desto mer oroad, sån är jag. För marknadsrisken har jag noll inflytande över. Bolagen däremot, de kan man man lysa igenom och värdera med en åsikt. Oavsett om det är tech eller något annat.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Hej P
SvaraRaderaTror det kan vara bra att formulera sin egen aktiestrategi efter en nedgång, först då vet man hur det verkligen känns när det lyser rött överallt.
Mvh Erik
@Investeraren Det var exakt det jag tänkte skriva! Det är breda investeringar jag köp & sälj-flipp-floppar mest kring! Inte enskild aktier.
SvaraRaderaVänlig hälsning Henrik Jansson