Jag köpte Handelsbanken

 


De senaste veckorna har jag köpt tillbaka de två storbankerna Swedbank och SEB till min portfölj. Jag sålde dem en gång i tiden för att vikta upp preferens och D-aktier. Nu har jag gjort det omvända och skalat av lite av de där preffarna och D-aktierna för att åter ta in bankerna i portföljen.

Idag var det Handelsbankens tur. De släppte sin bokslutsrapport idag och medan marknaden visade besvikelse genom att handla ned aktiekursen såg jag snarare god prestanda i en verksamhet med okej potential framöver. De är några år in i en stor omställning och plan som de levererar på. Kostnader och investeringar förknippade med detta har belastat resultat och medan de fortfarande arbetar på sin omställning är de en god bit på vägen. Nu kan vi blicka framåt och fokusera på framtida prestanda.

Handelsbanken rapporterade en vinst per aktie om 9,86 kronor och de föreslog en utdelning om 5 kronor. De föreslår att vid årsstämman förlänga mandat för återköp av aktier och de har rejält med stålars för ändamålet. Jag tror de kan komma nyttja det under året även om de inte säger något rakt ut här och nu. Det är lite Lundbergsanda över det. Inte säga mer än nödvändigt, blir det återköp så blir det.

Banker är vinnare på stigande räntor och allting pekar på att vi är på väg mot ett lite högre ränteläge framöver. Av den anledningen finner jag bankaktierna intressanta att byta till ifrån fixed income som preffar och D-aktier.

Jag har viktat de tre storbankerna lika och de väger cirka 1 procent vardera i min portfölj.

Handelsbanken fick jag köpt strax under 98 kronor och p/e 10. Den handlades till än lägre kurs nu på morgonen men då satt jag och tittade på presentation av rapporten och knackade på miniräknaren.

Det är en stadig verksamhet de bedriver storbankerna och de kommer fortsätta ticka in pengar. Inget för den som söker rejäl och snabb kursutveckling. Jag tror bankaktier kan ge en bättre totalavkastning än preffar och D-aktier på sikt ifrån nuläget.

11 kommentarer:

 1. Hej! Vilka preffar och D-aktier säljer respektive behåller du? Jag har själv sålt av Alm Equity och Emilshus de senaste veckorna.

  SvaraRadera
 2. Ja med stigande räntor kommer banker att gynnas gissar jag. De svenska bankerna är ju dessutom stabila och välkapitaliserade, i jämförelse med många andra länder.

  På tal om banker, har du tittat närmare på Resurs Holding? Den aktien har ju fullkomligt slaktats på börsen igår och idag. Visst, rapporten var inte jättebra men inte heller dålig, och det som de fått från FI kring kreditprövningen är ju inte heller något jätteallvarligt kan ju tyckas. För mig känns det som en total överreaktion från marknaden, när denna aktie går ner under 30 kr med ett PE/E på 7. VD kan dock inte vara nöjd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Jo jag har satt mig in i rapporten från Resurs och grejen ifrån FI. Jag har inte uppdaterat mig på Resurs och är alltså inte insatt men visst blev jag matt av de här sakerna och tänker att det är hela tiden något med Resurs. Värderingen är låg och lockar men det kommer ständigt grejer som kostar dem pengar eller (bort)förklaringar varför det inte utvecklas enligt plan.

   Jo Resurs ser väldigt attraktiv ut här men jag lutar åt att bara ge tusan i att kolla närmre på den och låta bli den helt enkelt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tror du gör rätt i att hoppa Resurs. Börjar kännas som en härva det där. Sålde på rapporten 7% ner. Sen blev det 14% och sen kom FI och det blev 16& och sen idag blev det 7% ner till. Ser ju otroligt billigt ut och nästan 10% DA, men vet inte om man ska vara så girig när det är bråk med myndigheter.

   Radera
 3. Hur stor andel av portföljen är nu preffar/D-aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det är små skalningar jag gjort åt gången och preffar/D-aktier/Obligationer väger nu 21 procent i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko, jag tappade fotfästet lite under börshypen och har jobbat med tillgångar som orsakat enorma rörelser i portföljen. Bättre sent än aldrig, så nu söker jag mer stabilitet igen och där är du en förebild. Jag undrar om du hållt dig uppdaterad på EPR properties? De verkar vara i balans igen, men vad tror du om potentialen i utdelningen? Nu är man på 3 dollar/aktie/år - ser du möjlighet till en betydande höjning i närtid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Perliharb,
   Tack för din kommentar. Jag spanade snabbt in EPR igår faktiskt och konstaterade att de repat sig mycket väl och det ser bra ut ifrån ett nuläge. De har givit ut fler aktier de senaste åren utan att öka intäkterna. Under pandemin. Jag har inte satt mig in såpass att jag har koll på om de taktar mot rejält högre utdelning i närtid. Verksamheter är igång igen och om inte än så när som helst bör EPR ha full fräs på hyresintäkter.

   Önskar jag kunde ge dig ett mer insatt svar men jag har valt att bara följa och se att det går åt rätt håll. Jag ger det mer tid innan jag tittar närmre igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej har du kollat på 2020 bulkers norskt bolag med 22% direktavkastning. Hur är det möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Victor,
   Nej det har jag inte kollat på och den höga direktavkastningen är en tydlig signal till mig att jag absolut inte behöver titta på bolaget. Det finns inga sunda bolag som uthålligt betalar skyhög direktavkastning.

   Sen känner jag till att det där är ett rederi och det är också en anledning att hålla sig undan. De pendlar över tiden mellan strålande tider och konkurser. Ingen bra verksamhet att investera i över tid. Det är stor risk att man som vanlig speleman blir ståendes med svartepetter.

   Bortåt 8 procent direktavkastning är det rimligt att dra gränsen. Nästan allt över det är skit som blir urusla investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Härligt. Köpte också SHB. Satt och tänkte mellan Bilia och SHB. Det föll på SHB som känns lite tryggare.

  SvaraRadera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...