Jag avser köpa åter Vanguard All World High Dividend Yield

 


För något år sedan sålde jag mitt innehav i Vanguard All World High Dividend Yield. En ETF som jag egentligen tycker är attans bra. Jag behövde vid tillfället skrapa ihop pengar till en annan investering jag ville göra och då fick bla den här fonden ryka. Planen har hela tiden varit att köpa åter fonden och bygga upp en hygglig position i den. Det har dragit ut på tiden längre än jag tänkt mig ursprungligen.

Nu har jag den uppe i toppen på priolistan framöver och det känns bra. Det är en bra komponent som jag vill ha i min portfölj och jag ser gärna att den väger flera procent och bidrar till min stadiga grund.

Kortfattat så utgår fonden från ett mycket bredd världsindex och sållar bort bolag med lägre utdelning än snittet. Kvar är då runt 1600 bolag som pyntar utdelning och det är vad fonden äger. En mycket bred exponering i värde/utdelningsaktier globalt. Det passar bra jämsides annat i min portfölj. Läs mer om fonden i mitt inlägg om den i länken: https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

Jag vill gärna tips om en artikel hos Vanguard om bla den här fonden och att investera i värdeaktier. Med relevans och resonemang kring nuvarande börsklimat och högt värderade techaktier. Länk till artikeln hos Vanguard: https://www.vanguardinvestments.se/portal/site/institutional/se/en/articles/research-and-commentary/portfolio-construction/high-dividend-exposures-value-factor

Det finns några fonder med snarlikt namn som denna varpå det är smidigt att söka på dess ticker. Vanguard FTSE All World High Dividend Yield med utdelning har ticker VGWD.

15 kommentarer:

 1. Blir köpet i ISK eller KF? Förstår jag det rätt att ingen skatt dras, då dess hemvist är Irland? Alltså, KF ISK är ekvivalent...?

  Tanga-Tony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej T-T,
   Det blir i ISK. Som du är inne på dras det ingen utländsk källskatt på utdelningarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant! Var kan man utläsa fondens direktavkastning? Gärna även historiska uppgifter i den delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   På Vanguards svenska sajt har du infon du efterfrågar. Nedan är en länk direkt till fonden hos Vanguard.

   https://www.vanguardinvestments.se/portal/instl/se/en/product.html#/fundDetail/etf/portId=9506/assetCode=equity/?prices

   Mvh petrusko

   Radera
 3. En väldigt intressant ETF... dock är yielden med sina 3,5% aningen lågt för min smak, för att kalla sig "high yield". Definitivt ett köp om vi får en dipp på marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det där high yield är ju vad man sätter det i relation till och en vanlig globalfond har kring 1,4 procent direktavkastning. Så sett är det jättehög direktavkastning i den här fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjena petrusko. Vad tror du om Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Dis (VUSA) som en etf om man vill ha vanlig index-eponering men samtidigt en som pyntar lite utdelning? Något bättre alternativ du har på lager? Söker alltså ingen high yield etf utan en helt vanlig indexfond men som även pyntar.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   USA och den amerikanska börsen är hem till historiens bästa bolag. Börsen har presterat i absolut topp på lång sikt och jag tror fortsatt på USA/S&P500. Vanguards S&P500-fond är ett utmärkt val för indexinvestering generellt och för S&P500 specifikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej, vad är det för ticker på din Vanguard etf fond? Ser lite olika stavningar när jag söker..

  Lasse Kylberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lasse,
   VGWD är tickern på fonden.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Ett tips på hur man håller koll på att det är "rätt" ETF man läser om, namnen är som sagt förvillande lika.

  Anteckna IE-numret och använd det senare för att säkra att du läser om rätt ETF.

  Nämnda ETF har t.ex. IE00B8GKDB10

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för din kommentar. Japp det är ett bra tips att kolla på ISIN-koden som den kallas. Den är unik för varje ETF och säkerställer att man är inne på rätt. Man kan enkelt finna den hos både fondbolag och sin mäklare så den är smidig att använda för att verifiera.

   ISIN-koden du uppger är korrekt för den fond jag skriver om och ämnar investera i.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko,
  Jag har också ägt och sålt denna men tog in den igen igår. Jag känner att det är enklare att hålla fast vid buyandhold med ETFer då diverese brus kring bolag tenderar att påverka mina investeringsbeslut och bara triggar en massa onödiga transaktioner. Och hur bra stockpicker är man egentligen när allt kommer till kritan? Finns ju så många fina bolag och här får man ju ett gäng men utan specifik bolagsrisk eller att man gjort en felaktig bolagsanalys.

  I grunden är min strategi en stadig del med preffar, XACT högutd, lite REITs, BDCer och annat med utdelning men hanterbar risk. Utdelningarna återinvesteras via månadsspar i flera ETFer och fonder som kan ha lite högre riskprofil för att på sikt inte halka efter för mycket jämfört index. Detta får mig att sova gott och löpande viktas på så sätt min del preffar och annat ner mot större andel aktieexponering.

  Kontentan av mitt inlägg är att jag försöker bygga bort min egna psykologiska tillkortakommanden via automatisk sparande :)
  Allt gott,
  Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Tack för din kommentar. Det är en utmärkt poäng och betraktelse du har där. Att det är lättare att skärma sig från brus när man investerar i ETF:er. Anledningen är att de saknar bolagsrisken som annars är den primära faktorn vid investeringar i enskilda bolag. Investeringar i enskilda bolag har både bolagsrisk och marknadsrisk medan ETF:er enbart har marknadsrisk.

   Det är en tung och viktig faktor. Att det kan vara lättare att "hålla kursen" via fonder/ETF:er och inte låta psykologi/rädsla generera transaktioner som kostar i form av missad avkastning och avgifter.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Gött med lite nergång ändå, rimligare DA på många av dessa utdelnings ETFs måste jag säga.

  Undrar lite hur du som är tung i preferensaktier agerar nu? Såg att du sålt av lite för att fylla på bank istället, men övrigt generellt? Jag har en mindre del om ett par procent så sitter still, worst case blir det kanske inlösen.

  Men såklart lätt att vara kaxig nu, stiger räntorna nu över tid blir det ju svårt att bara sitta still i båten.

  Vad tycker du?

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...