Jag ökade i 3M

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I slutet av förra veckan slog jag till och ökade i utdelningskungen 3M. De har höjt sin utdelning 63 år i följd och nu till våren står de inför nästa höjning. Prestandan i Q3-rapporten var bra medan de hintade om lönsamhetspress till följd av skenande kostnader. De har lyckats föra över kostnader på kunderna men det släpar en aning och pressar lönsamheten i kvartal 4. De snävade in helårsprognosen en aning till följd av detta. Bilden ovan är från rapporten för kvartal 3.

Nästa rapport kommer 25 januari och då blir det intressant att höra vad de pratar om för utveckling kring kostnader/lönsamhet framåt.

Bolagets vinstprognos för 2021 är $9,7 - $9,9 per aktie och nuvarande utdelning om $5,92 täcks mer än väl av vinsten. Utdelningshöjningen i våras var minimal till följd av pandemin. Dels har 3M påverkats negativt i pandemin men framförallt var det en försiktighetsåtgärd. Höjningen som kommer till våren kan jag tänka mig blir något saftigare än 1 cent per kvartal som senast. Kvartalsutdelningen höjdes från $1,47 till $1,48 alltså och till våren hoppas jag på åtminstone $1,5. Ja vi får se hur det blir, pandemin är inte över ännu och även om 3M har god täckning för betydligt högre utdelning skadar det inte att vara försiktig.

Nuvarande utdelning om $5,92 ger på kursen $171,5 en direktavkastning om 3,45 procent. Kursutvecklingen för 3M de senaste åren är inget vidare men jag ser ett bra bolag till ett rimligt pris. 3M investerar stort i innovation och utveckling och det har givit god tillväxt historiskt. Potentialen i långa loppet är god och jag tackar för möjligheten att köpa ett bra bolag till rimligt pris. 3M är en pandemiförlorare och de kämpar nu med utmaningar kring stigande priser mm. Faktorer som placerat 3M i frysboxen hos investerare. Tack för det. Jag är som bekant mer långsiktig än marknaden normalt sett är och det som nu pressar ned 3M på kort sikt är ett köpläge för mig.

Länk till 3M hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

8 kommentarer:

 1. Det var ändå lite vågat. Sedan jag tog in 3M i den första pandemikraschen har jag legat still. Tyckte utdelningstillväxten var anmärkningsvärt låg senaste gången. Dock är initial direktavkastning OK....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   3M kan nog fortsätta gå lite knackigt på börsen. De har utmaningar med stigande kostnader och logistik mm. Aktiemarknaden har placerat dem i frysboxen sedan en tid och där brukar man få vara kvar till dess att prestandan och utsikterna är klart ljusare.

   Man behöver fortsatt tålamod med 3M. Jag tror att det kommer löna sig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko! Tack för dina fina analyser och matnyttiga inlägg,men förstår inte riktigt dina tankar kring 3M,det är ju ett bolag med dålig kursutveckling under en 3-årsperiod och utdelningen är ju inte värst hög.Det finns väl en risk att man bara biter sig fast i utdelning och går kursen inte upp nämvärt så är man ju en förlorare då det finna massor av bolag med bra kursutvecling samt även god DA ,ett ex i högen Abbvie om man nu tittar på US bolag.För mig är en historiskt säker utdelningshöjare en given kandidat ,men då måste det även finnas en bra tillväxt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CF,
   Ja det är ett bet på att 3M är ett bra bolag i grunden. Innan Corona så var de redan i frysboxen pga väntad svagare prestanda. De behövde slipa på lite småsaker och prestera bättre. Corona och diverse utmaningar i den kom och det drabbade 3M.

   Svag kursutveckling i ett bra bolag är ett köptillfälle. Det är ju solklart resonemang. =)
   Det gäller bara att jag har rätt i min analys av 3M, att de är ett bra bolag och kommer fortsätta prestera i långa loppet.

   Jag håller med dig om Abbvie, det är ett väldigt bra bolag och jag är glad att jag skakade av mig allt snack på marknaden om rädsla för utgående patent. Abbvie har hela tiden haft en bra pipeline med nya produkter/patent och de har lyckats bra med det. Nu är det väl något år kvar innan de tappar sitt stora patent även i USA men de verkar ha en bra plan. Jag tror på dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej!
   Jag är ganska ny som utdelningsinvesterare och har under de senaste månaderna byggt upp grundplåten till en långsiktig utdelningsportfölj. Ett av kriterierna jag satt upp är att ett bolag bör ha >30% soliditet och max 2ggr egna kapitalet i skuldsättning. Jag förstår att AbbVie är ett fantastiskt bolag och en riktigt attraktiv utdelningsaktie, men när jag tittar på deras soliditet och skuldsättning får jag en del frågetecken i huvudet... Q321: 9,1% och 10,0...
   Av ren nyfikenhet: Hur ser ni erfarna investerare på detta? Fäster ni inte lika stor vikt vid soliditet och skuldsättning som jag som gröngöling gjort så här långt eller är det något jag missar i övrig analys?
   Tacksam för kommentarer och svar!
   Mvh
   Jonas

   Radera
  3. Hej Jonas,
   Det ser olika ut i olika bolag/branscher beträffande nyckeltal. Abbvie är ett stort bolag med en stor skuld men de har ett mäktigt kassaflöde som gör att de lätt kan bära sin skuld. Den höga skulden medför att soliditeten är låg.

   Jag tror på Abbvies förmåga att generera cash och att de kan bära sin skuld.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko, du har skrivit en del tidigare om 3M men kanske du inte har i portföljen längre.
  Det kom ett erbjudande om konvertering av aktier idag, hade varit intressant att höra vad du tycker om det.
  General offer:
  3M stockholders have the option to exchange their shares of 3M common stock for shares in SpinCo, subject to proration as described in the prospectus. Following this exchange offer, shares of SpinCo are then to be automatically converted into the right to receive Neogen common stock, which is estimated to occur after completion of this exchange offer.

  The terms of this exchange offer is yet to determined. Based on the prospectus, tendering 3M stockholders are expected to receive approximately $107.53 of Neogen common stock for every $100.00 of shares of 3M common stock tendered. However, if the upper limit (as described in the prospectus) is in effect at the close of this offer - such a tendering shareholder will receive less than the estimate. /Henke

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...