Styrelseledamot köper Sagax D

 


Johan Thorell som sitter i styrelsen i Sagax har under ett par dagar köpt cirka 160.000 st Sagax D. Köpen skedde till en kurs om 32,2 - 32,4 kronor och gjordes 2 och 3 december.

Jag äger Sagax D och gillar ett sådant här insiderköp av ett par anledningar.

Först och främst: Det finns många anledningar att sälja aktier men egentligen bara en enda varför man köper. Man köper aktier i tron att det är en bra affär. Av den anledningen finner jag försäljningar lagom ointressanta medan köp från insiders intresserar mig.

Att det köps D-aktier eller preferensaktier är extra intressant i mina ögon då jag själv investerar i sådana aktier. Dels kan det ge signaler at man inte behöver oroa sig för ev inlösen eller liknande händelse i närtid (D-aktier har ingen inlösenklausul likt preffar). Insiders kan inte sitta på information om en förestående inlösen och samtidigt köpa aktier. Jag gillar generellt sett inte sådana här händelser som inlösen, byten, frivilliga erbjudanden osv. Jag vill bara att preffar och D-aktier löper på som vanligt.

Det är också en ständig fundering kring ränteläget och kursutveckling för den här typen av aktier. De utvecklas inte baserat på bolagets prestanda utan istället är det allmänna ränteläget och bolagets riskbild som styr kursutvecklingen. Att insiders köper D-aktier/preffar behöver inte betyda ett skvatt så klart men det är i vart fall ingen negativ signal. Styrelseledamot Johan Thorell köper Sagax D och kan antas tro att det är en ok investering.

Finansinspektionen har ett register för insynshandel som är öppet för allmänheten. Checka in länken nedan. Där kan man söka på bolag och personer och se deras transaktioner.

https://marknadssok.fi.se/publiceringsklient

3 kommentarer:

  1. Jag har lekt lite med tanken att använda Avanza superlånet för D-aktier/preffar, specifikt sagax och sbb d. Det känns som lågrisk i mina ögon. Vad är dina tankar kring det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena S,
      Det är nog låg risk för att förlora hela det investerade kapitalet. Det finns en klar risk att förlora en del av kapitalet. En D-aktie som kostar 32 spänn idag kan mycket väl gå ned till 29 kronor inom ett år. Behöver man sälja då så räcker inte pengarna till att pynta tillbaka lånet.

      Man får känna på det där och avgöra om man tycker det är en risk man är villig att ta. Olika för person till person.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Känns ju som en liten trygghetsfaktor. Är ju väldigt trevligt med SagaxD som ger en ganska häftig utdelning.

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...