DGI - Dividend Growth Investing

 


Jag älskar utdelningar men inte vilka som helst. Allra bäst gillar jag stigande utdelningar. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare men vore jag amerikan skulle jag gott sålla in mig i DGI-gänget. Ja det är en grej och har många förespråkare det här Dividend Growth Investing.

Kort och gott handlar det om att investera i sunda bolag som har en lång historik av att höja sin utdelning. I USA finns det gott om bolag som höjt sin utdelning varje år i 25 år eller mer. Exempelvis är Johnson & Johnson som jag äger ett sådant bolag. De har en sund och stadig verksamhet. Tack vare att de presterat goda vinster har de också kunnat höja sin utdelning samt fått se sin aktiekurs stiga. Ja det där hänger ihop. För att kunna höja utdelningen år efter år behöver man generera mer cash in i kassakistan år efter år också. Bolag som stadigt genererar mer cash belönas också med en stigande aktiekurs. Från dag till dag hänger inte aktie och vinst ihop så tätt på börsen men över tid är det ett tydligt samband att aktiekursen tenderar att följa bolagets prestanda. Stigande vinster blir till stigande aktiekurs i långa loppet.

Det är inte helt taget ur det blå att investera i bolag som höjer utdelningen utan det finns så klart argument för det. Sett över en mycket lång period har faktiskt denna typ av bolag presterat en bättre totalavkastning än breda börsindex. Nu på senare år när techbolagen drivit upp index rejält har utdelningshöjarna sett bleka ut men det är en kort period och i långa loppet tror jag fortsatt på dem. Eftersom det finns gott om sunda bolag som höjer sin utdelning kan ett annat argument för dem vara att det är ett enkelt sätt att sålla bort många sämre bolag. När man gör sitt urval alltså, att bara titta bland alla fina utdelningshöjare.

I indexet S&P 500 finns det ett gött gäng bolag som höjt sin utdelning varje år i minst 25 år och de kallas för S&P 500 Dividend Aristocrats. Vill man spana efter utdelningshöjare kan det vara ett rimligt ställe att börja på, bland de där Dividend Aristocrats.

DGI är en strategi i mängden och det finns många strategier som kan fungera utmärkt. Den bästa strategin är den som attraherar och funkar för just dig.


2 kommentarer:

 1. Tack för alla givande inlägg du gör..mvh Pj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pj,
   Tack för din kommentar och kul att du uppskattar det jag skriver.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera

Aktiespararna Direktavkastning B (betalar utdelning)

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en rackarns bra fond som presterat bättre avkastning än storbolagsindex und...