Industrivärdens värdering normaliserad

 


Investmentbolagen har varit omåttligt populära en längre tid nu och det har i vissa fall drivit upp värderingarna till skyhöga nivåer. Nyligen handlades Industrivärden till en premie mot substansvärdet och det har inte hänt förut. Relativt sin historiska värdering var detta en knasigt hög nivå. Man kan heller inte argumentera att Industrivärden gjort sig förtjänt av en hög värdering. I bilden ovan kan man se hur de lyckats förvalta kapitalet de senaste 10 åren. Oavsett tidsperiod har de alltså genererat en sämre avkastning än börsindex.

Nu handlas Industrivärden till en rabatt kring 10 procent och det är ungefär där snittvärderingen legat för bolaget de senaste åren. Att kalla det billigt är att ta i med tanke på bolagets prestanda. De har gjort sig förtjänta av en rabatt. Industrivärden har en väldigt koncentrerad portfölj med endast 7 olika bolag där Volvo och Sandvik står för mer än halva portföljen i kronor mätt. Samtidigt som Industrivärden nu fått en värdering som inte är galet hög så ser det också ganska hyggligt ut för portföljbolagen. Generellt sett är värderingarna hyggliga i Industrivärdens bolag. Tillsammans kan detta ge ett okej utgångsläge härifrån. 

Jämförelsevis har investmentbolaget Latour en skyhög värdering samtidigt som flera av deras portföljbolag ser dyra ut. Latour har gjort sig förtjänta av en hög värdering men inte så hög som 40-50 procent premie. Men skit i det nu, Latour var bara ett exempel och detta inlägg handlar om Industrivärden.

Industrivärdens portfölj får en inte att hoppa högt av spänning. Man skall nog inte förvänta sig magisk avkastning från dem. Kanske man skall förvänta sig att de presterar ungefär som de gjort historiskt. Oavsett så är potentialen i Industrivärden bättre när man köper till en rimligare värdering. Det gäller alla investeringar så klart.

Industrivärden C handlas kring 265 kronor medan substansvärdet är runt 294 kronor.

5 kommentarer:

 1. Industrivärden är ett av de allra tröttaste investmentbolagen men nu ser iaf värderingen lite trevligare ut.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de är verkligen i en klass för sig självt. Tröttare än Lundbergs till och med.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. OK, jag skiter i Latour ;) Industrivärden C försökte jag köpa igår men såg på kvällen att jag lagt för lågt bud.

  Så idag kör det väl uppåt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Eller hur, så klart det sticker iväg upp när man inte fått köpt. Jag hoppas du har flyt den här gången =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag undrar vad som händer med kursen när Handelsbanken delar ut Industrivärdenaktier till tiotusentals aktieägare som inte alls är intresserade av att ha en slatt Industrivärden i sin portfölj.

  Själv vill jag bara bli av med dem, men jag vill inte råka sälja i en svacka när alla andra också vill sälja dem.

  SvaraRadera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...