Xact lägger ned tre börshandlade fonder


Häromdagen meddelade Handelsbanken att dotterbolaget Xact lägger ned tre stycken börshandlade fonder. De berörda fonderna är alla tre kopplade till den norska börsen. Enligt nedan:

• XACT OBX (UCITS ETF)
• XACT OBX BULL (UCITS ETF)
• XACT OBX BEAR (UCITS ETF)

Börshandlade fonder är inte lika stort i norden som i USA där det blivit väldigt populärt. Xact har en marknadsandel kring 95 procent på börshandlade produkter i norden. Spanar man närmre på det här så är det så att våra nordiska grannländer har nästan obefintlig handel i börshandlade fonder och det är i Sverige det omsätts i huvudsak. Runt 85 procent av omsättningen i börshandlade fonder i norden sker i Sverige. I detta perspektiv kan man förstå nedläggning av de tre norska fonderna.

Även om Sverige står för stora kakan för börshandlade fonder så händer det inte mycket nytt här. Xact har hela marknaden för sig självt och de är lika innovativa som jag vet inte vad... De lanserade en populär fond för drygt 4 år sedan och sedan dess har det varit stiltje. De pratade om att komma med fler fonder riktade till oss sparare här i Sverige men det har inte hänt någonting på den fronten. Tänk om de istället var ett piggt bolag som satsade och tog sig an den här marknaden. Nu är det tyvärr precis genomtrött och rattas med vänsterhanden av Handelsbanken.

Anyhow, idag är det ingen fara. Du äger förmodligen inte de där norska fonderna och berörs inte av en sådan nedläggning. På längre sikt kan man ju undra hur det här skall spela ut med ett trött Xact rattat med vänsterhanden av Handelsbanken. Jag hoppas att de skärper till sig och satsar på Xact och börshandlade fonder.

Sista handelsdag på börsen för de norska fonderna listade ovan är 10 november 2021. Du vill sälja dem själv över börsen och slippa inlåsningseffekt som blir när förvaltarna skall lägga ned fonden, sälja alla innehav och sedan betala ut pengar till dig. Räkna med att det tar en månad innan du får pengarna om du inte säljer fonden själv.

1 kommentar:

  1. Blev orolig där för en liten stund, trevligt att det inte var de två vanliga, Norden HDIV och Sverige. Ja här har väl Handelsbanken en utmärkt chans att sätta lite mera fart och skapa fler ETF:er med kvartalsutdelning eller kanske tom månadsutdelning. Förstår inte vad de väntar på och tur inte jag är styrelseordförande för då hade de fått sätta högsta fart, allt för att behålla detta försprång de faktiskt har.

    SvaraRadera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...