Uppfinna hjulet igen

 


I helgen har jag spenderat tid till att spana efter nya investeringar. Jag har gjort sökningar och läst lite närmre om en del bolag. Medan det naturligtvis finns gott om bra bolag att investera i landade jag i att det just nu är onödigt att leta annat. Jag återkom till att Essity har god potential och en attraktiv värdering. Sedan tidigare äger jag en stek i bolaget som utgör runt 1 procent i min portfölj. För inte längesedan bestämde jag mig för att nöja mig med den steken. Det där gör jag en helomvändning på nu.

Essity är en riktigt bra deal på nuvarande nivå och eftersom innehavet väger så pass lite i min portfölj kan jag öka rejält utan att det blir för tungt. 

Varför uppfinna hjulet igen? Näe jag har redan gjort analysen i Essity och äger bara en liten stek i bolaget. Då är det ju klart rimligt att öka där istället för att leta något annat med attraktiv värdering. Essity är dessutom ett bolag som jag sedan tidigare identifierat att jag kan tänka mig låta väga ganska tungt i portföljen. Som ett kärninnehav rentav. De låter jag väga runt 10 procent.

Ökat välstånd och en åldrande befolkning är megatrender som talar till Essitys fördel i flera decennier framöver. Det är en riktigt bra faktor att ha med sig i en långsiktig investering.

Essity handlas runt 260 spänn och det är en bra deal i mina ögon. Nästa år kan vinsten bli bortåt 16-17 kronor per aktie och utdelningen till våren uppåt 7 kronor per aktie. Detta ger ett p/e runt 16 och en direktavkastning om cirka 2,7 procent. Utdelningspolicyn är att de strävar efter en långsiktigt stabil och stigande utdelning. De genererar rejält med cash och en höjning till våren är klart trolig. Om det blir hela vägen upp till 7 spänn återstår att se. Man ska inte ta något för givet. Well, att de inte ska sänka utdelningen det torde man kunna ta för givet i vart fall.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Skönt att se lite positiv feedback på Essity. Jag gick nyligen in i dem, i tron om att det var en tillfällig dipp. Fast nu ser det ut som att mina köpmarkeringar åker rutschkana och jag börjar undra var den slutar. ;-)

  Den var ju tänkt som en stabilisator till portföljen och nu ser jag att den funkar när annat går bra, hoppas bara att den levererar även åt andra hållet!

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   På kort sikt har Essity utvecklats halvdant på börsen. Det har blivit ett köptillfälle för mig. Den långsiktiga potentialen är där. Med ett knippe tålamod blir nog Essity bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko. Jag skulle tycka de var kul om du visade Procentfördelning på dina bolag MVH PJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag brukar skriva ett inlägg om det några gånger per år. Det senaste är från augusti och jag siktar på att skriva ett nytt nu kring årsskiftet. Det är inga stora förändringar.

   https://petrusko.blogspot.com/2020/08/fordelning-portfoljen-200808.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej,
  jag gillar också Essity långsiktigt :)

  En fråga till dig som håller på mycket med nordamerikanska värdepapper men angår inte riktigt temat ovan så förstår om du inte svarar...

  Jag var väldigt glad i amerikanska ETF:er och är lite besviken på att det fortfarande finns ett begrnsat utbud för oss européer. När man väl hittar någon man är intresserad av kan det även kännas surt att en tysk mellanhand plockar ut en avgift när det är en kopia av en amerikansk ETF (Ex. ishares).

  Ett exempel nedan som förklarar vad jag menar.
  En trend jag följt med intresse i år är "genomics". Köpte in en liten slurk i TWIST i våras (är nog lite för volatil för att den ska vara bekväm i din portfölj) men skulle egentligen föredra ETF:en ARKG där man kan få ett mer diversifierat innehav i trenden. Känns som det är enklare för sådana som jag som inte är lika börsinsatta att sats på trender snarare än enskilda bolag ibland.

  Vet du om det finns något sätt för oss att köpa in sig i dessa ETF:er. Dt enda tipset jag fått (som jag inte är intresserad av) är att öppna upp ett konto hos en amerikansk börsmäklare som bosatt i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katniss,
   Det är väldigt tråkigt att EU tog bort möjligheten för oss att investera i amerikanska ETFer. Utbudet där är enormt och avgifterna är betydligt lägre än i Europa. Det finns inget bra alternativ att komma åt de amerikanska ETF:erna i mina ögon. Vi får försöka hitta några godbitar i det europeiska sortimentet.

   De där mellanhänderna du nämner är jag osäker på vad du menar med. Det är samma fondbolag bakom ETF:erna i europa. iShares är Blackrock och utöver dem har vi bla Vanguard och Invesco med europeiskt sortiment.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. OK synd. Tänkte att om nån vet ett knep så är det du ;)

   Med mellanhand syftade jag på att exempelvis tyska ishares har högre förvaltningsavgift än dess amerikanska tvilling.

   Radera
  3. Tack för att du tog dig tid att svara.

   OK, tråkigt att höra... Tänkte om nån har ett trick att komma åt dessa guldklimpar så var det du ;)

   Med mellanhand syftade jag på att exempelvis de tyska ishares har en högre förvaltningsavgift än sin amerikanska tvilling.

   Radera
 4. Hej. När du spanade efter nya investeringar tittade du då på vinnare resp förlorare pga elbilsracet? Kommer nog att ändra på mycket. På lite längre sikt har vi dessutom självkörande bilar. Det enda jag har lyckats identifiera är tillverkare av it-komponenter.
  Mvh
  Krister Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krister,
   Tack för din kommentar. Jag håller mig generellt sett undan fordonssektorn. Jag är en långsiktig investerare och äger helst bolag som stadigt tickar på över tid. Fordonssektorn pendlar fram och åter mellan goda tider och ruinens brant. Helt ointressant i mina ögon. En bil är en bil oavsett el eller bensin. Toyota kommer fortsätta vara ett fantastiskt bolag i en bransch jag undviker. Tesla kan vara galet högt värderad länge innan marknaden nyktrar till. I slutet av dagen är det just en bil de gör.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller inte riktigt med. Tesla, Toyota osv.. tillverkar bara bilar men det kommer att finnas vinnare och förlorare på elbildracet. Det kan tex bli företag inom el, batterier, råvaror som koppar, elektronik osv.. Det kommer att bli en enorm omställning och med det vinnare och förlorare.
   Mvh Krister

   Radera
 5. Känner likadant att här kan man köpa på under 270kr. I fredags fick Douglas loss en hel del cash och han kanske vill utöka sitt innehav i Essity som ger oss en skjuts uppåt.

  SvaraRadera

Ny VD i Castellum

  I det planerade samgåendet mellan Kungsleden och Castellum är föreslaget att Biljana Pehrsson skall bli VD för nya Castellum. Hon är nu V...