Senaste köp och ev vinsthemtagning

 


Igår skrev jag om att öka i Essity och så gjorde jag också idag. Det blev ett knippe på 260 kronor styck. Om någon dag får jag utdelning från Telia och om Essity handlas här eller lägre pytsar jag nog in den där.

Nu till min fundering kring vinsthemtagning. Jag har gjort en god vinst i Handelsbanken på kort tid och medan det kan tänkas finnas potential på sikt är det ändå bank och osäkerhet som kommer med det nu i coronatider. En vinkning från politiker och aktien är i frysboxen ytterligare en tid. Tid har jag men vad jag också har är andra placeringsalternativ med potential. Jag gillar Tele2 på nuvarande nivå runt 108 spänn och skulle kunna tänka mig att ta hem vinsten i Handelsbanken och engagera pengarna där istället.

Tele2 har en mycket stadig verksamhet med pålitligt kassaflöde som tickar in i ur och skur. Jag gillar den som en defensiv investering. På lång sikt kanske bank har större potential om/när sektorn väl repar sig på allvar. Det är dock inte störst potential man är ute efter när man investerar i bank eller telekom. En rimlig prestanda är förväntningen och jag värdesätter den defensiva karaktären på verksamheten i Tele2. Jag funderar vidare på saken och agerar eventuellt.

12 kommentarer:

  1. Hej P

    Är det 2x2:75 man ska sikta in sig på som utdelning nästa år?

    Vet att du har Telia sedan tidigare. Vilken fördelning mellan Telia och Tele2 vill du uppnå på sikt?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      För Tele2 kan ordinarie utdelning tänkas bli 6 kronor under nästa år. Uppdelat på två tillfällen som vanligt så 2x3 kronor då.

      Japp jag har Telia sedan tidigare och har lastat in en del i dem och sett det delvis som ett alternativ till preferensaktier. Tele2 är ett annat case och potentialen kan tänkas vara större där. Jag ser inte Tele2 som ett alternativ till preferensaktier då den kan bjuda på mer potential och volatilitet än Telia.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Banker brukar ha sitt årshögsta under våren innan utdelningen avskiljs. Därför är det bra läge att sälja bankaktier under våren, normalt. Blir det utdelning så kommer bankaktier att stiga ytterligare, om nu politiker inte lägger sig i och stoppar utdelningar. Inget är normalt nu pga Corona.

    Trevlig Kväll

    //Krusse

    SvaraRadera
  3. Petrusko, du verkar ha en icke obetydlig andel i fixed income. Ifall inflationen och räntorna stiger markant de närmsta åren, är du då inte lite orolig för att din köpkraft kommer att minska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag är inte orolig över att inflation eller räntor skall stiga kraftigt inom överskådlig framtid. Jag bevakar det då det medför att fixed income värderas betydligt lägre i ett sådant läge. Om/när prognosen ser rejält annorlunda ut kan jag komma minska den delen.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Intressant jag gjorde precis samma analys om Handelsbanken för ett par v sedan. Finns om ni vill läsa på miljoneninnan40 (instagram) hälsar Janne

    SvaraRadera
  5. Vilket sammanträffande, jag sneglar också på handelsbanken där jag har en vinst på 15% att plocka ut. Funderar på att skifta över i Tele2 eller Axfood då jag tror att ekonomin är långt ifrån på väg att hämta sig. Jag tror till och med att vi har det värsta framför oss rent ekonomiskt även om vaccin börjar rulla ut till våren. Den ekonomiska skadan är redan gjort runtom i världen på grund av dessa galna och ineffektiva nedstängningar. Utfallet kommer ta tid på sig att visa sig.

    I bästa fall kan vi se Handelsbanken runt 100 lappen till våren om allt går perfekt med den ekonomiska återhämtningen och de får dela ut för politikerna, vad är oddsen för det? Säljer man nu riskerar man således ca 15 kronors uppsida och en utdelning på kanske 7-10 kr per aktie (om det blir en bonusutdelning för årets uteblivna)?

    I mina ögon är det ett väldigt stort kanske på det scenariot...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Frihet,
      Jag tror inte bankerna kommer pynta utdelning till våren men förhoppningsvis senare under 2021. Som du är inne på är det en hel del kanske kring bankerna. Ett annat kanske är det faktum att de varit i frysboxen i flera år och kan fortsätta vara det oavsett vad politiker säger om utdelningar. Marknaden kan ogilla banker i flera år till.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Vill du inte ha den saftiga utdelningen från handelsbanken som väntar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Fidde,
      Den blir nog saftig när den väl kommer. Blir nog inget till våren. Förhoppningsvis senare under 2021. Apropå utdelning så kan den mycket väl bli fetare i Tele2. Det råder i vart fall ingen osäkerhet om Tele2 pyntar utdelning. En ev fet utdelning i Handelsbanken är inget att haka upp sig på.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hur stor portfölj har du om man får fråga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym,
      Jag har en såpass portfölj att jag kan leva på utdelningarna från den samt köpa mer aktier.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...