Cibus laddar förvärvskassa

 


Fastighetsbolaget Cibus har genomfört en riktad nyemission om 2,68 miljoner aktier till ett pris på 156 kronor styck. Totalt fick man in 418 miljoner kronor innan avgifter för emissionen. Att man gör just en riktad emission beror på att det är mycket smidigare och snabbare. Man behöver inte lägga fram samma dokumentation och man behöver inte göra det en viss tid i förväg. Så är det nämligen när man går brett till allmänheten. Då skall det finnas vissa dokument registrerade för emissionen och det skall finnas i veckor i förhand så att gemene man kan ta en lång funderare på saken. I en riktad emission som de nu gjort blixtrar det till bara så är det klart. 

Jag äger Cibus och är mycket nöjd med den här kapitalanskaffningen. Substansvärdet är någonstans kring 130 spänn och de har fått in 156 kronor. Det är en riktigt bra deal och skapar mer värde åt ägarna på sikt. Om man istället gett ut obligationer eller tagit banklån på samma belopp så hade 1 krona varit en krona och inget annat. Nu kan man säga att Cibus fått 1,2 kronor för varje krona. 

Kapitalet de nu tagit in kommer vi sannolikt få se i arbete inom kort. Bolaget har en pipeline med objekt de tittar på och man tar inte in cash på det här viset om man inte står nära köpknappen. När de väl köper lär man använda belåning på fastigheterna varpå de här dryga 400 miljonerna kommer räcka till förvärv för uppåt 1 miljard kronor.

Cibus äger fastigheter i dagligvaruhandeln. Matbutiker som Coop och Finlands motsvarighet till ICA osv. Det här är en väldigt stadig och uthållig business och jag gillar inriktningen starkt. Utdelningen är på 0,89 euro det här året och den betalas månadsvis nu fram till nästa bolagsstämma till våren då nytt beslut om utdelning tas. De har en målsättning att höja utdelningen med 5 procent och de har en intjäningsförmåga som täcker det gott och väl. X-datum för nästa utdelning är den 18/12 och runt 30/12 har vi pengarna på kontot. I runda slängar är utdelningen på 80 öre per månad. Det varierar dock lite från månad till månad där vissa månader är på cirka 70 öre. Totalt summerar det i årstakt till 0,89 euro. Cibus är ett svenskt bolag men de pratar ofta euro i sina rapporter. Man kan äga den på ett vanligt ISK eftersom ingen utländsk källskatt är aktuell. Jag skriver det eftersom jag varje gång får frågor om just detta när jag nämner bolaget.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

  1. mitt största innehav. Tycker det är märkligt att den tappat 3% på bara den nyheten idag. Mer fastighet innebär ökat värde och mer intäkter, vilket torde betyda högre utdelningar i det långa loppet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Sebbe,
      Det förekommer "Teckna sälj" även vid sådana här emissioner. En del av tagarna är private banking-kunder. Alltså helt vanliga småsparare men med tillräckligt stor portfölj för att vara PB-kund. Sådana investerare kan vara en del av den riktade målgruppen. Cibus använde en storbank för den här emissionen och den bankens PB-kunder fick isf eventuellt erbjudande.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret, så var det därför kursen sjönk, eftersom deras emissionspris var lägre än kursen idag?

      Radera
  2. Helt rätt ta in pengar denna väg, tror som du det kommer ett flertalet köp inom kort.

    Haft en storstädning i min aktieportfölj och rensat ut alla surdegar som inte tagit fart eller gått åt fel håll... Tog ett rejält minus där, men ökade i vinnarna och tog igen förlusten på en månad.
    Där blev cibus en viktig del i återhämtningen.
    Är mitt absolut största innehav idag...75% av portfölj för stunden!

    /KGA

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko,

    Jag tänkte tipsa dig om detta bolag. Jag är säkert du kommer att älska det.

    Omega Healthcare Investors Inc (OHI): Väldigt attraktiv och prisvärd bolag med 7,4% utdel. Jag själv ökade idag i detta kvalitetsbolag. Jag har haft det från flera år tillbaka och har gett mig trogna utdelningar kvartal efter kvartal. Kursen återhämtat sig en bit men en hel bit kvar till toppen i feb, så passar utmärkt att öka eller komma in som första post. Bolaget är väldigt välskött med järnkoll på sina skulder och stabil kassaflöde året runt. Det bästa med denna REIT är att de har t.o.m. bra tillväxt. om 10 år blir de dubbelt i storlek. Liknande bolag hittar jag närmast NWH.

    Antal ägare hos Avaza: ca 1910

    Jag rekommenderar värm att läsa första deras ftg presentation från November för att se hur trygg bolaget är: (Väldigt nyttig material!)

    http://www.omegahealthcare.com/~/media/Files/O/Omega-HealthCare/2020/omega-healthcare-investor-presentation-11-10-20.pdf

    Sen titta gärna på deras stora portfölj:

    http://www.omegahealthcare.com/portfolio/map-of-our-locations

    Hemsida:

    http://www.omegahealthcare.com/


    Omega Healthcare Investors är ett börsnoterat fastighetsinvesteringsförtroende (REIT) inom hälso- och sjukvårdssektorn i USA och Storbritannien. Företaget investerar i nybyggnation och renovering av fastigheter, som sedan hyrs ut som äldreboenden, åldershem, sjukhus eller vårdinrättningar till tredje part. Även läkare och hälsocentraler samt assisterade bostäder är bland de förvaltade fastigheterna. Företagets portfölj omfattar för närvarande 957 anläggningar som hanteras av 69 olika operatörer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack. Jag har ägt Omega Healthcare Investors fram till för några år sedan då jag sålde för de hade dålig riskkontroll och gick igrnom en lång tid av problem och svag prestanda. De slutade att höja sin utdelning. Jag tog mig igenom den värsta perioden då bolaget hanterade det bra. Tror det är drygt ett år sedan jag sålde och är inte värst intresserad av dem.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Bra bolag. Spännande med ev framtida nordisk expansion. Äger stort. / Janne miljoneninnan40

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko,
    En fråga utanför ämnet:
    Vet du när brukar "XACT Norden Högutdelande" kommer med besked om vilka tillfällen kommer att betala utdelningar för nästa år? Jag syftar på 4ggr/år och skulle gärna veta vilka månader hamnar.
    Trevlig Helg,
    /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Petter,
      Xact brukar meddela utdelning för den fonden i maj och så kan det tänkas bli även denna gången. Att de då meddelar 4 tillfällen fram till maj 2022.

      Mvh petrusko

      Radera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...