Ökat i Essity

 


När Essity stod i cirka 300 kronor tyckte jag priset var rimligt och köpte gärna. Nu har den backat ner till cirka 265 kronor och det är en klart attraktiv värdering. Det var i samband med den senaste kvartalsrapporten som aktien tog ett rejält skutt söderut. Man kan se på rapporter med olika ögon men marknaden som helhet blev oroliga för dålig prestanda framöver i spåren av pågående pandemi. Själv blickar jag längre än så och ser en mäkta fin potential i spåren av starka megatrender som kommer vara i många decennier framöver. Ökat välstånd samt en växande och åldrande befolkning driver på efterfrågan av Essitys produkter. 

Medan kortsiktiga säljer Essity ser jag som långsiktig det som ett utmärkt köpläge. Idag köpte jag fler Essity på kursen 264,4 kronor. De närmsta åren kan de tänkas göra årliga vinster kring 16-17 kronor per aktie vilket ger en värdering kring p/e 15-16. Det är billigt relativt sin historiska värdering och jag anser även att det är en attraktiv värdering för ett bolag som Essity. En konjunkturokänslig verksamhet med kraftfulla megatrender som ger god vind i seglen under en lång tid framöver.

Den senaste utdelningen var på 6,25 kronor och den kan mycket väl tänkas höjas till våren. Bolagets utdelningspolicy är att pynta en stadig och stigande utdelning över tid. Det behöver inte betyda att den skall höjas varje enskilt år men de har goda förutsättningar att höja.

Som nettoköpare av aktien ser jag gärna att marknaden fortsatt är sval till Essity. Så jag kan köpa än fler aktier till bra pris.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. det kom en köprek på essity igår av carnegie. riktkurs 340kr om inte mitt minne sviker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en klart rimlig riktkurs. Jag kan tänka mig att köpa ända kring de nivåerna emedan jag är mer attraherad här och upp till 300 spänn.

   mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Hur tänker du kring att ha både Industrivärden och Essity och Handelsbanken? När du köper Essity tror du att de kommer gå bättre än Industrivärden framöver? Jag har själv både Volvo, Handelsbankeb och Industrivärden och funderar på vilket som är bäst för högst utdelning. Att köpa några av deras innehav separat ex Sandvik, Essity och Skanska eller om jag bara ska köpa Industrivärden. Gillar inte riktigt alla deras innehav samtidigt som man får rabatt att köpa IndustIndustrivärden. Hur ser du på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det är inga som helst konstigheter att äga både Industrivärden och tex Essity. Anta att Industrivärden väger 5% i en portfölj då utgör Essity under 1% av den portföljen. Om man tror Essity är en bra investering vill man förmodligen ha mer exponering i det bolaget och köper det separat också. I ett Industrivärdenperspektiv gillar jag Essity mer än bla Sandvik och Volvo.

   Mvh petrusko

   Radera

Nytt innehav: WP Carey

  I flera år har jag följt det här fantastiska fastighetsbolaget och nu är jag äntligen ägare. Det har bjudits på köplägen förr men jag har ...