Nytt innehav: WP Carey

 


I flera år har jag följt det här fantastiska fastighetsbolaget och nu är jag äntligen ägare. Det har bjudits på köplägen förr men jag har haft andra planer. Till och från har värderingen varit hög och nu är den klart rimlig igen. Jag bestämde mig i förrgår då den handlades kring $69 och slog till igår efter att den stigit rejält till en bit över $71. Klart jag velat haft den till lägre priset men jag tycker dryga $71 är helt okej.

WP Carey äger en väldiversifierad fastighetsportfölj med geografiskt läge i USA och norra/västra Europa i huvudsak. De äger tex hemelektronikhandlaren Dixons centrallager i Storbritannien. De äger Grilltillverkaren Webers fabrik i USA. 3 fastigheter i Sverige äger de varav en är Scanias logistikfastighet. Drygt 1200 fastigheter har de i portföljen och fördelningen över fastighetstyper är enligt bilden nedan:


99 procent av hyresavtalen har inbyggda årliga hyreshöjningar. Den genomsnittliga kontraktstiden är 10,6 år. Coronakrisen har de klarat av galant och fått in det mesta i hyresväg rakt igenom. Nu i det tredje kvartalet fick de in 98 procent av hyran vilket är i toppklass jämfört med andra amerikanska REITs. Avtalen är för övrigt av typen "net lease" vilket innebär att hyresgästen står för de flesta kostnader förknippade med fastigheten. Ett sådant upplägg ger ett mycket förutsägbart kassaflöde för WPC.

Belåningsgraden är kring 35 procent och man har en mycket god täckning av utdelningen om $4,176 i årstakt. För helåret 2020 guidar bolaget om en AFFO per aktie om $4,65 - $4,75. Det där AFFO är de riktiga pengarna bolaget genererar och en standard för amerikanska fastighetsbolag av typen REIT. Glöm vinst per aktie som innehåller nedskrivningar och diverse mumbo jumbo och är helt obrukligt. Det är AFFO/FFO man skall titta på för amerikanska REITs. 

På kursen $71,63 är utdelningen nu 5,83 procent. Ända sedan noteringen 1998 har de höjt den minst en gång per år medan de på senare tid har slagit till på att höja varje kvartal. Nästa utdelningstillfälle är i slutet av december med pay date i början av januari. Utdelningen kommer meddelas en bit in i december och då får vi exakt datum och belopp. Någon stor höjning räknar jag inte med utan det är nog som vanligt en liten bump upp. Senaste kvartalsutdelningen var $1,044 och nästa kan tänkas bli $1,046.

Länk till WP Carey hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

  1. Snyggt! Jag köpte med in mig förra veckan. En fin utdelare till rimlig värdering.

    SvaraRadera
  2. Har ägt denna i över 5år nu, ända sedan du nämnde den första gången 2015. Det är fina pengar som trillar in varje kvartal. I våras var den riktigt billig och det var trevligt att kunna göra en rejäl ökning då.
    WPC är alltid billigare än Realty, vilket jag tycker är orättvist, men beror förmodligen på att amerikanska investerare anser att deras utländska innehav är en risk. Själv tycker jag det är en styrka med diversifieringen i fler länder.
    Exponeringen mot retail är inte så hög heller och det känns tryggt mtp Amazons framfart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Men vad kul. Jag läste det där inlägget från 2015 igår faktiskt. Den har betalat feta utdelningar sedan dess och lär fortsätta med det. Jag gillar diversifieringen i WPCs portfölj. Geografiskt såväl som fastighetstyp och hyresgäst. De har en riktigt bra riskkontroll i mina ögon.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej P

    Inte för att jag klagar på utdelningshöjningar, men har du någon aning om varför många amerikanska kvartalsutdelare gör dessa mikrohöjningar varje kvartal istället för en större justering en gång varje år?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Det blir närmre knutet till bolagets ökande intäkter. Ägarna behöver inte vänta ett år för att ta del av dem utan får omgående en höjd utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag är försiktig med WPC. Jag sålde av i början av året redan i Januari när fick veta de har stora problem. Kommande åren blir tuff med WPC och är en anledning att kursen på väg ner. Många går ut den. Jag väljer NWH framför WPC. Branschmässig mycket stabilare och tillväxen är större och även avkastningen. WPC kommer att hamna rund 50 USD till nästa år, läste i något USA-analys.

    SvaraRadera
  5. Hej! En inte helt relevant fråga kanske, jag borde mycket väl kunna reda ut det här själv, men: vad innebär ett W-8BEN-avtal? Har tidigare handlat ex realty income via Avanza men får nu ett felmeddelande som hänvisar till avtalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det avtalet innebär kort och gott att man lovar och bedyrar att man inte är skattskyldig i USA. Man behöver förnya det med ett antal års mellanrum så det är nog det som är grejen för din del att det är dags att klicka i det där igen. Det gör du på Avanzas sajt och jag tror du hittar det i eller anslutning till meddelanden.

      Mvh petrusko

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...