Ingen utdelning från Industrivärden

 


Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte. Anledning att jag väntade mig detta besked är i huvudsak att de inte tagit emot utdelning från Handelsbanken och den väger tungt för dem. I kombination med att de kan göra så här utan att drabbas nämnvärt skattemässigt. Investmentbolag betalar en schablonskatt baserat på värdet av sina innehav men den kan de kvitta mot lämnad utdelning så i praktiken betalar de ingen skatt (på redan skattade pengar). Det finns ifs and buts kring de där skattereglerna och innehav där man har mer än 10 procent ägande bygger inte på schablonskatten. Industrivärdens ägande ser ut på så vis att de bygger inte upp mycket till skatt att betala över huvud taget. Det drabbar dem inte att slopa utdelningen helt och hållet i år.

Till nästa år kan det tänkas bli utdelning men man bör ha i åtanke att det mycket väl kan bli så att banker inte pyntar nästa år heller av samma anledning som i år (myndigheter sätter stopp för det). I sådana fall lär Industrivärden pynta en betydligt lägre utdelning än tidigare år. 

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Jag tror att det ska mycket till för att bankerna ska avstå från att lämna utdelning även nästa år. De skulle få många sura aktieägare då.

  SvaraRadera
 2. Om Volvo delar ut minst 20 kr nästa år väger det upp för eventuellt inställd utdelning i Handelsbanken.

  SvaraRadera
 3. Om banker(Sverigesbanker)inte delar ut nästa år heller vad har man dom till?

  SvaraRadera
 4. Som många varit inne på tidigare med bank, de medel som ursprungligen skulle ha delats ut kan läggas på hög för att delas ut senare eller annat som kan gynna oss aktieägare.

  Absolut är Handelsbanken en viktig pjäs för Industrivärden när det kommer till utdelning. Om Volvo och resten av innehaven delar ut kan de ändå dela ut en liten slant, det vore trevligt.

  SvaraRadera
 5. Som många varit inne på tidigare med bank, de medel som ursprungligen skulle ha delats ut kan läggas på hög för att delas ut senare eller annat som kan gynna oss aktieägare.

  Absolut är Handelsbanken en viktig pjäs för Industrivärden när det kommer till utdelning. Om Volvo och resten av innehaven delar ut kan de ändå dela ut en liten slant, det vore trevligt.

  SvaraRadera
 6. Om en är långsiktig, och inte lever på utdelningarna, då spelar det inte så stor roll tänker jag, förutom att jag inte kan avkastning på utdelningen. Jag viktar upp bank kontinuerligt.

  SvaraRadera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...