Jag köpte mer aktier i dippen

 


Börsen backar på bred front och det finns mycket som lockar mig men man kan ju inte köpa allt. Jag riktade mitt fokus på Akelius D där jag lade in en order strax under rådande pris. Skulle den gå ned till 1,54 euro så blev det affär. Så hände och jag tycker det är en riktigt bra deal. Akelius D är ingen vanlig aktie utan är mer lik en preferensaktie. Utdelningen kommer aldrig höjas och kurspotentialen är därför begränsad.

Man får 0,1 euro i utdelning på Akelius D och på kursen 1,54 euro ger det en direktavkastning om 6,5 procent.

Verksamheten består i att äga hyreslägenheter i starka storstäder som Berlin, Washington mfl. Bolagets finansiella ställning är stark med en låg belåningsgrad och en god kredit rating. Häromdagen presenterade de rapport för tredje kvartalet och uppvisade stigande förvaltningsresultat. En bra rapport påverkar inte denna aktien mer än att det är gött att veta att de fortsatt presterar bra och har en god finansiell ställning. Aktiekursen rör sig snarare utefter allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget. Vill man läsa mer om det kan jag rekommendera mitt inlägg: Introduktion till preferensaktier. Det här är ingen preff men beter sig som en sådan.

Jag äger sedan tidigare en rejäl slurk Akelius D som jag anser är ett mycket starkt bolag och ger mig ett pålitligt kassaflöde i portföljen. Då jag förvaltar mitt kapital för att leva på utdelningar är detta en komponent som passar min portfölj.

Utdelningen betalas kvartalsvis och nästa tillfälle är nu i november med X-datum 4/11. Äger man aktien handelsdagen innan det så får man pengarna på kontot kring 10/11. Akelius är ett svenskt bolag men den här aktien handlas i euro. Någon utländsk källskatt är det inte på utdelningen eftersom bolaget är svenskt. Jag får ofta frågor om det pga att den handlas i euro.

Länk till Akelius D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. Fint köp. En riktigt bra aktie för fixed income.
  Hade gärna köpt mer jag också men köper vidare i andra bolag som ser billiga ut med högre kurspotential.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den begränsade uppsidan är ju nedsidan i en sådan här investering. =)
   Jag har en del sådana här investeringar men i huvudsak är det vanliga aktier i portföljen och de är ju roligast dessutom med sina stigande utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej P

  På samma tem, dvs fixed income undrar jag om dina tankar gällande SBB D på 28 kronors nivån?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Visst ser SBB D lockande ut men jag investerar inte i det bolaget då jag saknar förtroende för ledningen. De behandlade aktieägarna uselt när de ville att de skulle byta preferensaktier mot D-aktier. De hotade att avnotera preffen vilket är riktigt ruttet kommunicerat och agerat av dem. De har visat vad de går för.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för viktig info. Blir nog en slurk Telia istället.

   Mvh
   Erik

   Radera
 3. Preffarna är trevliga att köpa när de kommer ned i pris faktiskt.

  Blev lite av varje idag, preffar, investor, xact högutdelande, en entry i handelsbanken och lite till, 11% kassa kvar nu vi får se om det dippar mer eller ej...

  Mvh Thoke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thoke,
   Det var en fin mix där och jag tror hela högen är rimliga köp på nuvarande nivåer.


   Mvh petrusko

   Radera
 4. Gott. Har fortfarande inte kommit in i aktien ännu, men har dem på bevakningslistan, dock en bit under andra. Har alltid velat lite fram och tillbaka, för jag vill väldigt gärna ha exponering mot bolaget, men skyr egentligen pref/d-aktier. Kanske i framtiden :) Själv fyndade jag Swedish Match som släppte en härlig rapport!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Swedish Match rapport var verkligen stark. Jag spanade in den när den släpptes och blev genast imponerad utan att veta vad marknadens förväntningar var.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Köpte lite mer AXA och Volvo B. Finns risk att börsen faller ännu mer och då vill jag spara lite kassa/belåning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Ja men det får du säkert nya möjligheter vad tiden lider. Börsen går ju ned titt som tätt i korta perspektivet medan den långa trenden är upp.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Handlade också mer Akelius D idag 6500x1,528 E samt 900 cibus x147,60 ,tänker också på att dessa är lite krockkuddar om det stökar till sig på börsen med ökad Coronaspridning samt gillar utdelningar då min riskbenägenhet är lägre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CF,
   Fina köp där. KLart vettigt pris och som du är inne på bör det stadigt ticka in utdelningar från de där. Jag var bra sugen på att öka i Cibus idag jag med men vill inte utöka krediten mer som redan ligger strax över min egen satta gräns.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. funderar på att sälja Sbb-d och Alm-equity pref och istället köpa realty income. det blir givetvis lägre direkt avkastning, men total avkastningen kanske blir bättre på sikt?

  SvaraRadera
 8. funderar på att sälja Sbb-d och Alm-equity pref och istället köpa realty income. det blir givetvis lägre direkt avkastning, men total avkastningen kanske blir bättre på sikt?

  SvaraRadera
 9. funderar på att sälja Sbb-d och Alm-equity pref och istället köpa realty income. det blir givetvis lägre direkt avkastning, men total avkastningen kanske blir bättre på sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Det låter som en rimlig plan. Sedan noteringen 1994 har Realty Income presterat en genomsnittlig årlig avkastning om cirka 15 procent. Även om den inte skulle bli lika bra framöver tror jag att den blir bättre än atotalavkastningen från preffar och D-aktier.

   Mvh petrusko

   Radera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...