Den nya utdelningen i Brookfield Renewable (samma)


Brookfield Renewable, världens största noterade ägare av vattenkraft har splittat sin aktie. Det som händer med utdelningen är att den fördelas (totala beloppet) över fler aktier och därför blir lite lägre. En lägre utdelning per aktie men eftersom du äger fler aktier blir det totalt samma som innan.

Nästa utdelning har X-datum i månadsskiftet augusti/september och betalas ut månadsskiftet september/oktober. Utdelningsbeloppet är 0,434 US dollar. I årstakt är utdelningen således 1,736 US dollars. På en aktiekurs om 60 kanadensiska dollars är direktavkastningen 3,9 procent.

Oavsett vilken version av stamaktien du äger och vilken börs den är noterad på så är detta utdelningen. Ja även den kanadensiska noteringen pyntar utdelning i US dollars.

De två aktierna i bolaget är likvärdiga. De ger samma rätt till vinstdelning osv men det är några småsaker som ändå gör skillnad på dem. Det är pga externa faktorer som skatteregler och aktiehandel på börsen. Ett par skillnader enligt nedan:

LP-varianten dras det lite lägre skatt på utdelningen än de vanliga 15 procent utländsk källskatt. Jag har aldrig orkat summera det på ett helår men har noterat att det ofta är lägre än 15 procent. Anledningen är de kanadensiska reglerna för sådana här Limited Partnerships.

Corp-varianten kommer vara den mest efterfrågade aktien. Fonder och institutionella investerare har ofta en uppsättning egna regler de förhåller sig till och en vanlig sådan är att de inte får investera i Limited Partnerships. Det är också anledningen till att Brookfield Renewable skapade den här Corp-varianten. Det attraherar nya investerare och intresset för en sådan här grön investering är enormt. Fondflöden pushar på Corp-aktien och kommer sannolikt stadigt hålla den högre i kurs. LP-varianten hänger ju ihop med den här och kommer haka på uppgångar ändock på en stadigt lägre kurs.

Brookfield Renewable brukar höja sin utdelning varje år i samband med den utdelning som har pay date månadsskiftet mars/april. Policyn och målsättningen är att växa utdelningen årligen med 5 till 9 procent. Jag har ägt aktien i flera år och tagit del av fina höjningar. De investerar stadigt i nya tillgångar och skiftar från sådana som har låg avkastning till andra delar av världen där de får betydligt högre avkastning på sin investering. Så har de gjort under en lång tid och det ser ut att fungera alldeles utmärkt. Det är ju inte så att de säljer tillgångar stup i kvarten men någon gång sådär blir det att de tex säljer i Brasilien och sedan köper i Australien.

Jag tycker det här är ett riktigt bra bolag. Verksamheten är klockren och de har visat en mycket god skicklighet att göra vad de gör. LP-varianten som jag äger går inte längre köpa via Avanza men Corp funkar utmärkt. Anledningen är att Avanza känner sig osäkra kring hantering av skatten på sådana där LP-bolag. Corp-aktien är samma grejen som sagt, bara den där lilla skillnaden ovan som jag nämnde. Framöver är jag öppen för att öka i bolaget och då blir det köp av Corp-aktien. Historiskt har jag väntat in beskedet om utdelningshöjning innan jag ökat. Då har jag svart på vitt att det tickar på bra för bolaget och att de levererar på sin målsättning. Nu har jag ju inte kunnat öka på ett par år sedan handeln i LP-aktier stoppades hos Avanza men nu finns ju Corpaktien.

Länk till Brookfield Renewable Corp hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Jag ägde BEP (via USA/Nordnet) tidigare och källskatten var knappt 10 % totalt sett enligt mina notor. En del var skattefri och en annan del drogs det 15 % på, kan tänka mig att bolagets säte i Bermuda kan ha spelat roll? Vilken ISIN-kod får den nya noteringen, är det också BMG?

  För den som vill äga LP-varianten så går det fortfarande via Nordnet och Nordea (här får du tillbaka källskatten inom 6 veckor).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Anledningen att skatten är lägre är bolagsstrukuren Limited Partnership och att sådana kan dela ut i olika skattesatser. Utdelningen brukar kunna vara i tre olika delar där en del är vanlig utdelning och beskattas 15% och de andra delarna räknas som en annan sorts återföring av kapital och skattas annorlunda.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. BEPC har fått ISIN-kod CA.

   Radera
 2. Uppskattar att du skriver uppdateringar om Brookfield Ren

  SvaraRadera
 3. Är det någon som kan se sina nya Corp ännu på depån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, på mitt konto (KF) på Avanza har jag fått förväntat antal.

   Radera
  2. Okej. På Nordea har de inte dykt upp ännu :(

   Radera
  3. Har fortfarande inte dykt upp på Nordea. Kanske blir att byta till Nordnet för utländska innehav. Hmmm

   Radera
 4. Tackar för bra info.
  Köper jag mera så blir det på LP varianten på NN
  iaf om den som Brookfield Infrastructure Partner skiljer ca 10%

  SvaraRadera
 5. Finns det nån fördel att byta ut sina LP aktier mot corp eller kommer den alltid att hänga med om köpflöden trycker corp varianten?

  SvaraRadera
 6. Om Corp blir mer populär att äga äga än LP, och priset på Corp blir högre än LP pga det, kan det bli samma sak då som med t ex vissa svenska A och B aktier att direktavkastningen i LP då blir högre mätt i procent?

  SvaraRadera
 7. Hej, jag undrar varför det står noll på direktavkastning på avanza, hur kan man se utdelningen? Det gäller en del andra bolag också, det gör mig förvirrad!

  SvaraRadera

Realty Income höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja sin utdelning flera gånger per år. Detta har de gjort sedan börsnoteringen 199...