Svolder Bokslutskommuniké


Om lite drygt 1 månad kommer investmentbolaget Svolder med sin bokslutskommuniké. Portföljen består uteslutande av noterade innehav och de redovisar substansvärdet veckovis. Värdeutvecklingen för Svolder är således välkänd och det kommer ingen surprise på den biten i en rapport. Under 2020 har Svolder presterat svagt. Sämre än breda börsindex och sitt jämförelseindex Carnegie Small Cap. Över en längre tidsperiod har de presterat mycket bra och det är vad man måste se till. Att bedöma bolag på enstaka kvartal och liknande korta perioder är inte rimligt. En långsiktig investerare behöver se till längre sikt än så och man måste ha tålamod med svagare perioder. Ingen aktieresa är spikrak hela vägen till stjärnorna.

18 september presenteras rapporten och i den kommer förslag till utdelning. Här kan det bli lite hur som helst nu i coronatider. Flera av Svolders innehav har reducerat sin utdelning och det kan hända att de delar ut mer under hösten/vintern men det är inget som hinner hända innan Svolders rapport. Bolagets VD har betonat vikten av utdelningar och uttryckt sig negativt kring hetsen från politiker och media att dra in utdelningar. Jag vet inte vad jag skall förvänta mig för utdelning från Svolder men det bekommer mig inte.

Jag äger Svolder på lång sikt och hur utdelningen utvecklas det här coronaåret har jag överseende med. På flera års sikt är jag övertygad om att utdelningen kommer ticka på. Just i år kanske det blir en sänkning men i långa loppet tror jag den kommer repa sig och gå mot nya höjder.

Utdelningen betalas årligen i november och förra året var den på 2,15 kronor vilket var en höjning om 7,5 procent mot ytterligare ett år innan (2 kronor 2018).

Svolder har en inriktning mot små och medelstora bolag och det finns belägg för att man kan finna en högre avkastning bland sådana. Historiken visar tydligt att sådana bolag som grupp avkastar mer än breda börsindex. Det kan man se i Sverige såväl som i USA och för globalindex. Definitionen i jämförelsen brukar vara bolag med ett börsvärde om upp till cirka 50 miljarder kronor. Om man tycker det är litet eller ej kvittar, det är i det urvalet man ser en högre avkastning än breda börsindex.

Den egna historiken för investmentbolaget Svolder visar på god framgång i den här inriktningen. Avkastningen har varit bra, betydligt bättre än svenska storbolagsindex. Jag gillar Svolder och tycker det är ett utmärkt sätt att få exponering i mindre bolag.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Hörrudu Petrusko. Ditt reklamsamarbete med "Öronvaxbolaget" gör att man inte vill besöka bloggen haha. Fy fan ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter ju lagom göttit. Det är Googles reklam du refererar till och den baseras på dina internetvanor. Själv brukar jag få reklam för löparskor och cyklar i sådana annonser.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Haha, klockren comeback!

   Radera
 2. Garo är Svolders enskilt största börspost och hittills har detta varit bra. Men i siffror levererar inte Garo speciellt imponerande. Om marknaden tröttnar på det, så kan det bli en rejäl sättning i Garos och således även Svolders kurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   ja ur ett riskperspektiv är det inte optimalt att de största innehaven väger såpass tungt som 15 procent fast det är ju alltid en avvägning mellan risk och potential. Sammantaget tycker jag att Svolders portfölj är okej.

   Bure är strået värre med två innehav som vardera väger kring 30 procent men det har betalat sig mycket väl för dem. De väger så tungt för att de gått så attans bra. Mycronic och Vitrolife.

   Mvh petrusko

   Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...