Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder


Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra vad vi vill med. Återinvestera dem för att maximera totalavkastningen på lång sikt eller att använda till konsumtion. I början räcker det kanske bara till en pizza och bio-kväll men på sikt till allt mer. Den som är flitig och regelbundet investerar mer kan få se utdelningarna räcka till en fin semester varje år eller till än mer. Själv lever jag på utdelningar. Jag pyntar mina räkningar med utdelningar och jag köper mjölk och bröd på Hemköp för mina utdelningar.

Utdelningar får man genom att äga aktier och det är inte för alla. Att äga aktier kräver att man lägger ned tid och sätter sig in i verksamheten, värdering, potential osv. Den som inte kan eller vill göra det där har ändå möjligheten att bygga en fin pengamaskin. Via börshandlade fonder som pyntar utdelning. Sådana är även ett bra komplement för den som köper vanliga aktier. Jag själv gör på det viset, jag äger aktier men även börshandlade fonder.

Börshandlade fonder är oftast indexfonder vilket betyder att de har en passiv strategi med låga avgifter och att de på förhand följer ett visst index. Det finns många olika sorters index. Vanliga börsindex som följer aktierna på tex Stockholmsbörsen och så finns det index med en viss inriktning som tex skogsbolag, techbolag, utdelningsaktier osv. Nedan listar jag några fonder som pyntar utdelning och kan vara ett bra ställe att börja läsa för den som intresserar sig för pengamaskinen via fonder.

Xact Högutdelande:
En börshandlad fond utgiven av Handelsbanken med inriktning mot nordiska bolag som pyntar en god utdelning. Fonden betalar utdelning halvårsvis men siktar på att gå över till kvartalsvis utdelning 2021.
Läs mitt inlägg med mer info om Xact Högutdelande.

Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility:
Den här fonden har en liknande inriktning som ovan nämnda Xact Högutdelande med skillnad att den här gör urvalet ifrån det amerikanska indexet S&P 500. Utdelning sker kvartalsvis och den har ganska hög direktavkastning.
Läs mitt inlägg med mer info om Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility.

Vanguard FTSE All World High Dividend Yield:
Från ett av världens allra största fondbolag Vanguard har vi här en globalfond med cirka 1600 olika bolag med god utdelning. En bra riskspridare över olika länder, valutor, sektorer, bolag. Utdelning pyntar den kvartalsvis.
Läs mitt inlägg med mer info om fonden.

Xact Sverige:
En helt vanlig svensk indexfond som följer bortåt 100 bolag noterade på Stockholmsbörsen. Utdelning pyntar den årligen i juni.
Läs mitt inlägg med mer info om Xact Sverige.

27 kommentarer:

 1. hej!! tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur kommer det sig att XACT-fonderna så grovt laggar efter i princip alla svenska jämförelseindex? Eller det är Avanzas siffror som inte tar med utdelningen från XACT-fonderna? XACT Sverige har t ex de senaste 3 åren ökat 15,25% och SEB Sverige Indexfond har ökat 36,84% på samma tid. Men även om Avanzas siffror för XACT-fonden eventuellt inte räknar med utdelningarna, fast jag tvivlar på att det är så, så är ju ändå XACT-fonden till synes betydligt sämre.

  Så varför placera i XACT-fonden? Vill man ha ”utdelning” verkar det ju bättre att lyfta ut 4% årligen från SEB-fonden. Eller jag missar något?

  Tack för en bra blogg.

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pluringen,
   Kursgrafen för börshandlade fonder fungerar precis som för vanliga aktier. Det är exklusive utdelningar. Vanliga fonder pyntar inte utdelning och därför är det totalavkastningen man ser i kursgrafen för sådana.

   Utdelningar utgör en stor del av totalavkastning och bidrar till ränta på ränta.

   Inga sajter visar normalt sett kurs för aktier och börshandlade fonder inklusive utdelning. Det är alltid utan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej,
   Där ser man. Jag tyckte att det verkade lite skumt men tänkte att eftersom det är en fond, börshandlad eller ej, så kanske utdelningen var med.

   Hur står sig t ex XACT Högutdelande mot en indexfond som SEB Sverige Indexfond? Går de ungefär jämnt, fast med skillnaden att jag själv kan välja om jag vill återinvestera utdelningen?
   /P

   Radera
  3. Hej Pluringen,
   Den där SEB Sverige indexfond gillar jag, det är en utmärkt sverigefond då den följer hela börsen till väldigt låg avgift. Just nu är 5 års prestandan lite bättre för det index som SEB-fonden följer. Innehaven i Xact Högutdelande har tagit hårt kursmässigt i coronabörsen och inte hämtat sig lika bra som övriga börsen ännu. På sikt repar det där sig och kanske fonden då återgår till bättre 5-års historik än SIX RX som SEB Sverige följer. Just nu är det ungefär 51% mot 54% avkastning på 5 år för de två.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Jag gjorde en jämförelse för att se hur det står sig med återinvesterad utdelning från 2018-01-01 till i torsdas (2020-08-13).
   För XACT högutdelande så är det +25,6% o för SEB Sverige Indexfond +35,6%.

   Radera
 3. Tänk för ett år sen så visste jag inte ens om att det fanns sånt här som var för " vanliga sparare". Bara namnet ETF är ju skrämmande. Så intressant att läsa om och kul att spara i :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CS,
   Ja det är verkligen smidigt och gör det här med inevstering och utdelningar tillgängligt för alla.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej P

  Gillar att du tar upp ETF:er. Det finns många och jag tycker det är snårigt att hänga med hur de funkar. Så här gör du det bra med dina inlägg.

  Har klurat på om det finns någon ETF som fokuserar på pref aktier, har du någon aning?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Ja det finns lite olika ETF;er med preffaktier. Främst med inriktning USA och är då laddade med bank och fastighetspreffar. Jag ska kolla på att skriva om sådana i närtid. Både Invesco och iShares har sådana vill jag minnas.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko,
  Tack för att du tog upp ETF-fonder. Jag är säkert det finns flera som börjat titta mer på ETF-fonder efter senaste händelserna på börsen efter viruset och dess påverkan.
  Jag själv tittat en del på iShare och deras utbud och är sugen på att byta några av aktier mot dem. Jag skulle fråga dig vad tycker du om följande två som är mot Europa?

  1)
  IQQY / IMEU - iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Dist) (Avgift 0,12, kvartalsvis utdel 3.1%, 438 Europiska bolag i olika 18 valutor!!!)
  (Består av: 24% Storbritannien, 17 Schweiz, 17 Frankrike, 14 Tyskland, 7 Nederländerna, 4 Sverige, 4 Spanien,
  3,6 Danmark, 3 Italien, 1,6 Finland, 1,4 Belgien, 1 Irland, 1,5 övriga)
  438 mycket fina kvalitetsbolag över hela EUROPA, Mycket Låg avgift, 18 valutor, Utdel över 3%, Bra Sektorsfördelning
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251860/#/;

  2)
  IQQP / IPRP - iShares European Property Yield UCITS ETF EUR Dist (Avgift: 0,40, kvartalsvis utdel 3,6%, 56 Europiska fastighetsbolag)
  (Består av: 45% Tyskland, 15 Frankrike, 11 Schweiz, 8,5 Sverige, Belgien 8,5, 4 Spanien, 2,6 Finland, 1,5 Österrike
  1,3 Norge, 1,2 Nederländerna, 1,1 övriga)
  56 kvalitets Fastighetsbolag över hela EUROPA (med undantag Storbritanien), Utdel över 3%,
  Några fina svenska fastighetsbolag är med! (CAST, WIHL, HUFV A, KLED, CATE, KLOV B, DIOS, ATRLJ B, PNDX B,)
  (Består av: 19% Vonovia, 10 Deutsche Wohnen, 5,5 Leg Immobilien N AG, 4,6 Swiss Prime Site AG, 4,4 URW, 4 Aroundtown,
  4 Gecina SA, 3 Castellum, 2,9 PSP Swiss Property AG, 2,5 COFB, 2,3 WDP, 2,2 Kojamo, 2,2 LI, 1,9 TEG, ....,
  1,3 ENTRA, 1,2 Wihlborgs Fastigheter, MOBN, 0,87 Hufvudstaden A, 0,85 KLED, Catena, Klövern, Diös,
  Atrium Ljungberg B, Pandox, ...)
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251808/;

  Mvh /Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Danne,
   Bägge de två ETFer du nämner är rimliga. Tänk på att europeiska bolag sänkt utdelningar rejält under detta året och att det sannolikt inte syns till fullo ännu i ETF:erna. När de meddelar utdelning för hösten och kvartalet därefter så blir den sannolikt lägre än året innan. Detta drar ned direktavkastningen från den nivå som nu visas. Den räknas ju på det senaste årets utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej P,
   Du hade helt rätt!
   Jag skannade alla dessa ETF och märkte redan har de sänkt utdelningar för senaste kvartalet. Det blir säkert 1-2 kvartal till minst och med detta utdelningen i % går ner under 3%, kan blir mellan 1,5 - 2,5%. Vilket är för låg för mig. Jag sålde idag alla mina iShares ETFer, behåller endast XACT-HU. Jag vet även XACT-HU kommer att sänka men tror inte blir lika mycket.
   Mvh /Danne

   Radera
 6. Jag älskar dina inlägg om pengamaskiner. Jag kör hårt och gjort det i 5år. Fått många bra tips från dig..De är din sida jag går in på först alltid. De är bara ett fel.. Jag vill gå i pension nu.. De går för sakta för min smak..Men jag kämpar på Ha de gott MMvh PJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PJ,
   Tack för din kommentar. Det låter gött det där även om man så klart önskar att det gick att turboboosta processen. Du är på god väg och kötta på i samma anda så är du till slut i hamn.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Håller med om vad som sägs i tidigare trådar. Tyvärr går det inte att jmf xact fonderna med indexet sixprx som några fomder följer. De indexet kommer alltid att slå xact fonderna på lång sikt.
  Tråkigt för de som gillr utdelningr. Det bästa är egentligen att sälja 4% av innehavet i tex seb Sverige indexfond varje år och utgå ifrån att det är en utdelning.

  SvaraRadera
 8. Tre av dessa etf'er har jag lagt in tack vare dig, som folk skriver så kanske inte det ger bäst avkastning men man ska aldrig underskatta kassaflöde, jag kommer max ha 10% av portföljen i dessa och sedan med kassaflödet så kommer jag öka i det som behövs, möjligen beta av belåningen eller kanske investera i den där seb fonden. skillnaden med utdelningar som tvingas till dig är att man tar bort den psykologiska biten, dvs när ska man sälja.
  Mvh

  SvaraRadera
 9. Är det den amerikanska för 34 dollares du hänvisar till? Såg det fanna en tysk etf också och en amerikansk small cap?

  SvaraRadera
 10. Höjde månadssparandet i Spiltan Invest till 2500 riksdaler!

  SvaraRadera
 11. Hej,
  Angående Xact Högutdelande, hur mycket tror du kommer att sänkas utdelningen för nästa år? Jag bara gissar blir rund 3,75 - 4 kr men intressant om någon kan ge en mer faktabaserade..

  SvaraRadera
  Svar
  1. de siktar på att dela ut motsvarande ca 4% av fondvärdet (per den 30/12 varje år) och eftersom vi har återhämtat oss relativt väl så är det inte omöjligt att utdelningen blir lika stor nästa år som den va i år.

   Radera
  2. Hello,
   Ja precis som Sebbe säger. Cirka 4% av fondvärdet(NAV) pyntar de i utdelning. De behöver inte förhålla sig till om innehaven dragit in lite utdelningar utan fonden beslutar om den utdelning de vill och policyn är att dela ut just cirka 4%.

   Det var ju väldigt tydligt i deras kommunikation i årets utdelning. I tider när många aktier drog in sin utdelning så körde Xact enligt policyn cirka 4%.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tack för svaren (Sebbe och Petrusko)
   Härlig om det är så! Då betyder detta att jag som tumregel förväntar mig alltid ca 4% på XACT-HU aktuella kurs? Om t.ex. XACT-HU kursen är 120 kr bör förvänta sig 4,8 kr motsv. 4%. Har jag fattat rätt?
   Mvh

   Radera
  4. Hello igen,
   Ja precis man bör förvänta sig cirka 4% av fondkursen i utdelning. Så nu när kursen är 120 spänn är 4,8 kr en rimlig förväntning.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Jag har länge undrat om ETF:er ska ligga i ISK eller KF, men aldrig hittat något bra svar på det. De svenska exact förstår jag, men utländska då? Vad är din åsikt i detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Söderberg,
   ETF:er med hemvist på Irland dras det ingen utländsk källskatt på utdelningen. Det får du läsa om för varje enskild ETF var den har sitt säte. Den infon finner du ej hos din mäklare utan du får kolla hos fondbolaget.

   ETF:er med säte på Irland funkar således utmärkt på ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera

Essity presentation 15 september

  Igår tittade jag på Essitys presentation från Handelsbanken Nordic Large Cap Seminar 2021 den 15 september. VD Magnus Groth snackar i unge...