Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en börshandlad fond med hygglig utdelning och som historiskt inte svajat i kurs lika mycket som breda börsindex. Inriktningen är liknande Xact Högutdelande mot bolag med god utdelning och låg volatilitet. Den här fonden från Invesco skrev jag om redan för flera år sedan men det var den amerikanska noteringen och de går ju inte handla längre. Då passar det ju bra att lyfta fram att den faktiskt finns noterad i Europa också och den går utmärkt att handla hos Nordnet och Avanza. En trevlig sak med noteringen i Europa eller snarare Irland är att det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen. Det är så skatteavtalet ser ut och det är ju gött att slippa krånglet med det där. Att behöva vänta några år på att få skatten åter. Den här fonden funkar därför utmärkt även i ett ISK eftersom det inte dras någon utländsk källskatt på den. Som vanligt med börshandlade fonder betalar man courtage vid köp och sälj precis som vid vanlig aktiehandel. I gengäld är förvaltningsavgiften generellt sett lägre på börshandlade fonder jämfört med vanliga.

Den här fonden innehåller 50 olika bolag med god utdelning och låg volatilitet. Det där sista betyder att bolagens aktiekurs inte backat lika mycket i nedgångar som övriga börsen. En lite stadigare resa är tanken bakom inriktningen. Historiskt har sådan här strategi med inriktning utdelning och låg volatilitet presterat bättre avkastning än breda börsindex. Förvisso ingen garanti för framtiden men potentialen finns där samtidigt som risken för betydligt sämre prestanda än index är begränsad. Urvalet till fondens innehav är baserat på S&P 500 ursprungligen. Genom att ta de 50 bolagen i S&P 500 som uppvisar bla god utdelning och låg volatilitet har man skapat det här indexet som fonden följer. I bilden ovan ser man de 10 största innehaven. Nedan är en bild över branschfördelning.

Fondavgiften är rimliga 0,3 procent och jag tycker att den här fonden är ett käckt komplement för den som vill ha exponering i USA. Gillar man Xact Högutdelande så är ju det här en fond med likadan inriktning fast för amerikanska bolag.

Utdelningen som betalas kvartalsvis summerar just nu till $1,2284 och betalas i mars, juni, september, december. I skrivande stund är direktavkastningen runt 5 procent.

Länk till Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

43 kommentarer:

 1. Bra ETF! Personligen försöker hitta en ETF med dividend Growth... aktier som har en bra track record med höjda utdelningar. Har du tittat på dessa?

  https://etfdb.com/etf/VIG/#etf-ticker-profile

  VIG är ett bra exempel med låg avgift 0.07 men tyvärr går ej att handla på Avanza eller Nordnet.

  Även invesco div achievers

  https://www.invesco.com/us/financial-products/etfs/product-detail?productId=pfm

  Men den går inte heller. Känner du till någon liknande ETF som dessa men som går att handla på Avanza eller Nordnet?

  Tack!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det finns mängder med kalasfina ETFer i USA som tyvärr inte längre går att köpa i EU. Det finns ändå några alternativ med fokus på växande utdelning. SPDR har en som följer High Dividend Aristocrats. Det är bolag från ett väldigt brett index (även småbolag) som höjt sin utdelning under en lång tid. Jag siktar på att skriva om den närmsta veckan här. Du hittar den på Avanza genom att söka spdr dividend Aristocrat.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag gillar den skarpt. I min portfölj väger den lika mycket som Xact Högutdelande.

  Mvh
  Aktiekemisten.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ah nice. Ja den är fräsig och jag var på g att köpa den i USA precis innan den möjligheten spärrades. Nu fångar jag upp den pucken igen men kommer nog köpa mer i iShares USA Quality Dividend först.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej.
   Varför föredrar du handla i iShares USA Quality Dividend först? Och varför vill du ändå ha bägge?

   Radera
  3. Hej Mattias,
   Jag föredrar iShares USA Quality Dividend för att den har ett bättre innehåll. Högre kvalitet på bolagen och en riktigt fin sektorfördelning. Har skrivit lite om det i ett inlägg.

   https://petrusko.blogspot.com/2020/05/nu-ager-jag-utdelningsfonden-usa.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det känns mer och mer attraktiv och klokare val med ETF för en utdelningsjägare. Bra med diskussion rund detta.

  Angående denna ETF, jag tycker just denna motsatt sitt namn "Low Volatility" är mer riskfylld och har mer volatilitet. Intressant är att man jämföra innehavet i ETF (minst 10 största samt vikten i sektorer) före och efter feb-2020. Att man bara titta på en enskild datum/vecka/månad ger inte hela bilden speciellt när vi har haft en sån stor tapp i kursen. För att det kan hända att många fonder, ETF har haft sina vikt i andra sektor eller aktier, vilka idag efter 3 månader har tappat värde mer än 50% då de vikt som idag visar kan vara vilseledande och dessutom kan vara tillfälligt och nyligen ökat.
  Ett typiskt ex är just denna ETF. Tittar man på denna i FEB-2020 o innehavet märker man den hade haft största vikten i REIT USA-bolag, vilka har tappat mycket, och ser på deras 10 största bl.a. Iron, VTR osv.. många har halverat i värde och en del slutat med sina utdelningar. Titta här för att se för feb-2020:
  https://etf.invesco.com/se/institutional/en/product/invesco-sp-500-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist/index-components

  Detta absolut inte bra för en som söker stabilitet. Jag tycker man ska inte luras av hyggliga utdelningen på 5%, det finns mycket bättre ETF i samma riktning fast kanske lägre utdelning men betydlig tryggare och stabilare. T.ex. jag skulle föredra denna i stället ovan:

  iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist)

  Det innehåller 500 (istället 50) kvalitetsbolag över hela USA med/utan Utdel m stort börsvärde, det såna stora Tech-bolag som hjälper till tillväxt, Mycket Låg Avgift på bara "0,07" men utdelningen ligger på 1,7 som ses låg men betydlig säkrare och på längden växer utdelningen mer. Titta gärna o jämför både sektor tilldelning och 10 största, då märker man snart att det har värt detta trots lägre utdelningen.

  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251900/

  Som "Papp_Utdelare" i kommentar 1 nämnde, jag har inte hittat heller än en ETF med riktig bra utdelningstillväxt. Det finns många stabila kan hitta med hyfsad utdelning mellan 2-5% men dåligt utdelningstillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för en intressant kommentar. Som du är inne på så är utdelningen primär och låg volla sekundärt. Absolut bra att känna till. Apropå låg volla så finns det fonder med sådan inriktning primärt. Tex bolagen i S&P500 med lägst volatilitet. iShares har en sådan och det finns även hos andra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Intressant alternativ. Dras det källskatt på denna etf? Och vilken hade varit att föredra, den som är noterad i usa eller Tyskland?

   Radera
 4. Måste invända lite i resonemanget. Huvudkriteriet är utdelning, sekundärt volatiliteten. I princip så sorterar de S&P500 på utdelning, tar topp 75 aktier. Därefter rensar de bort de 25 med högst volatilitet. Detta rensar bort de "värsta" aktierna och undviker i praktiken de som har hög utdelning pga de fallit mycket.

  Gott så, men bör ha i åtanke att låg volatilitet är verkligen ett sekundärt kriterie.

  SvaraRadera
 5. Unknown: Den ETF du pekar på är ju en vanlig marknadsviktad fond. Ett utmärkt val, men utdelning är låg så är inte riktigt samma profil.

  Petrusko skrev om en fond nyligen som har kvalitetskriterier också som därmed får en annan profil med stabilare utdelning.

  Finns även denna från Vanguard som har utdelningsfokus, men globalt (inkl utvecklingsmarknader), stor riskspridning med 1600+ innehav. Innehaven känns också rätt kvalitativa.

  https://www.vanguardinvestor.co.uk/investments/vanguard-ftse-all-world-high-dividend-yield-ucits-etf-usd-distributing/overview?intcmpgn=equityglobal_ftseallworldhighdividendyielducitsetf_fund_link

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Janne,
   Ja den där world high dividend yield från Vanguard är nice. Jag gillar den och tänkte skriva om den här i närtid. Den siktar jag faktiskt på att köpa.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej!
  När man läser amerikanska bloggar och lyssnar på podcasts så verkar de flesta vara överens om att Vanguards VTSAX eller VTI (etf alternativet av VTSAX) är det bästa alternativet.
  Förr kunde man handla VTI hos Avanza men det går inte efter Mifid II. Det ser ut som att det fortfarande går på Nordnet, kan någon bekräfta det?
  Vilken etf, som kan handlas på Avanza, är mest lik VTI?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inte riktigt någon sådan i EU

   Ganska bra genomgång: https://indexfundinvestor.eu/2019/03/28/what-are-the-eu-domiciled-alternatives-to-popular-us-domiciled-index-funds-spy-voo-vti-vtsax-vxus-vtiax-bnd/

   Radera
  2. Det går inte handla amerikanska ETF:er hos NOrdnet. Det märker du om du försöker. Då syns det. De är inte så tydliga med det där Nordnet.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko
  finns det nån ETF som kan ha i ISK,där man får hela utdelningen
  utan att dom drar skatt?
  och som har mån utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matte,
   Nej månadsutdelning tror jag inte finns på europeiska ETF:er.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vanguard USD Em Mkts Government Bond UCITS ETF är den ända jag hittar med utdelning varje månad kortnamn VGEM men risken med dom räntorna jadu...

   Radera
 8. Jag delar av mig min senaste uppfinningar i ETF-världen. Jag ser att fler börjat tänka som jag, att man hitta en utdelningsalternativ att inte riskerar stoppas (vilket gjorde många svenska bolag) och inte riskerar tappa i värde så mycket som gjordes i virus-kraschen.

  Först lite bakgrund:
  Jag hade placerat i utdelningsaktier sen 4-5 år tillbaka med målet att kunna säga upp mig mellan 2020-2021 och före senaste kraschen (feb-2020) hade ca 110 bolag spridda mellan olika länder, branscher och valutor och med max enskild aktie på 5% av portföljen värde. Allt gick kanon bra ända till före virus-kraschen och speciellt spridningen mellan valutor visade sig varit en av bästa draget, sen att man hade inte allt i Sverige visade sig vara klok när nästan alla svenska bolag stoppade sina utdelningar. MEN viruset och vad som hände därefter visade sig ännu en gång till mig att jag har inte tänkt på hela och inte skyddat mig tillräcklig för att kunna känna trygg. Min portfölj som värst i mars-2020 tappade i värde ca 40% med en del aktier som tappade sitt värde som värst 75%! Detta hände trots jag hade valt varje bolag med mycket hänsyn till säkerhet och kvalitet men inget kunde hjälpa. Så efter en del forskningar hittat att ETFer bör vara det bästa komplettering för en som vill ha utdelningsportfölj. Det finns mer fördelar än nackdelar för att ha ETF. Jag tycker det bästa är att dela sin portfölj mellan 50-50 ETF o aktier.
  Jag har senaste månaden skiftat min portfölj från ca 110 bolag till 70 och ökat istället i ETFer motsvarande 30% av portfölj delat i 10 st ETFer som noggrant valt och sammanlagt dessa ETFer täcker hela världen med innehåll över tusentals storbolag i världen (från Europa till USA, Kanada, Asien, Australien, Japan, Nya Zeeland osv...). På sikt ska öka till 50-60% i ETF och i slutändan när orkar inte med börsen ska 100% vara bara ETFer. Som sagt det finns en rad fördelar som verkligen väger att välja ETFer framför enstaka bolag (jag slipper skriva här blir mer text och vet här är det begränsad med text.) men det finns också några få nackdelar: En av dem är att ETFer generellt har lägre utdelning i % (typ 1-3%), men jag tycker med lite smarta val i övriga delar kan man komplettera och höja till acceptabel nivå typ 4-5% eller ännu högre. Den andra nackdelen är avgifter men här också väljer man de med lägsta (utan att försämra kvalitet och utdelningar i %) kan bli inte så stort i jmf med den bekvämhet och trygghet man köper med.

  Jag delar av mig mina selektiva val av ETFer som gjort för de som tänker i samma banor. Målet är att i stort sett kunna sova gott, ha alltid en utdelning månadsvis och om ett-två bolag i det värsta går till KK ska inte blir stor påverkan på portföljen. Jag har köpt alla dessa 9 st ETFer + XACT Högutdelande. Av dessa 10 st sammanlagt ETFer, har jag f.n. viktat 36% till XACT-HU och resten till övriga 9 st och med större vikt till Europa- och USA-ETFer än Asien o EM. Jag tycker sammanlagt hela dessa 10 st ETFer ger en fint komplett plattform med hygglig utdelning i %.

  (Listan kommer i nästa inlägg p.g.a. begränsningar här.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Avelon,
   Tack för en lång och innehållsrik kommentar. Jag gillar flera av de där ETF:erna du nämner. Som du säger kan man bygga en riktigt fin portfölj med ett knippe ETF:er.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. IQQP / IPRP - iShares European Property Yield UCITS ETF EUR Dist (0,40 %, kvartalsvis / 34,1 / 1,346 euro / 3,94 %, 56 Europa)
  (45% Tyskland, 15 Frankrike, 11 Schweiz, 8,5 Sverige, Belgien 8,5, 4 Spanien, 2,6 Finland, 1,5 Österrike, 1,3 Norge, 1,2 Nederländerna, 1,1 övriga)
  56 kvalitets Fastighetsbolag över hela EUROPA (med undantag Storbritanien), Utdel över 3%,
  Några fina svenska fastighetsbolag är med! (CAST, WIHL, HUFV A, KLED, CATE, KLOV B, DIOS, ATRLJ B, PNDX B,)
  (19% Vonovia, 10 Deutsche Wohnen, 5,5 Leg Immobilien N AG, 4,6 Swiss Prime Site AG, 4,4 URW, 4 Aroundtown, 4 Gecina SA, 3 Castellum, 2,9 PSP Swiss Property AG, 2,5 COFB, 2,3 WDP, 2,2 Kojamo, 2,2 LI, 1,9 TEG, ...., 1,3 ENTRA, 1,2 Wihlborgs Fastigheter, MOBN, 0,87 Hufvudstaden A, 0,85 KLED, Catena, Klövern, Diös, Atrium Ljungberg B, Pandox, ...)
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251808/;
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/384770/ishares-european-property-yield-ucits-etf-eur-dist;


  QDVD / QDIV - iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF USD (Dist) (0,35 %, halvårsvis / 28,8 / 0,845 euro / 2.90 %, 140 USA)
  140 kvalitets o högre utdelande bolag över hela USA , Bra Sektor fördelning, Låg Avgift, Utdel nära 3%,
  (22 Hälsovård, 17 Kosument, dagligvaror, 14 Info-teknologi, 9,3 Konsument, sällanköpsvaror, 8 Industrivaror o -tjänster, 7,6 Allmännyttiga ftg, 7,5 Finansföretag, 7 Kommunikation, 4 Energi, 2,3 Material, 0,29 Kontanter och/eller derivat)
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/264660/ishares-msci-usa-dividend-iq-ucits-etf;
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1064219/ishares-msci-usa-qlty-dividend-ucits-etf-usd-dis;


  IQQW / IWRD - iShares MSCI World UCITS ETF USD (Dist) (0,50 %, kvartalsvis / 39,7 / 0,743 euro / 1.87 %, 1635 Världen)
  1635 (!!) bra bolag över hela VÄRLDEN, Tech-bolag, Bra Sektor fördelning,
  (65% USA, 8 Japan, 4 Storbritannien, 3 Schweiz, 3 Frankrike, 3 Kanada, 2,6 Tyskland, 1,9 Australien, 1,3 Nederländerna, 1,1 Hongkong, 4,5 Övriga)
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251881/#/;
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/384736/ishares-msci-world-ucits-etf-usd-dist;


  IQQ7 / IUSP - iShares US Property Yield UCITS ETF USD (Dist) (0,40 %, kvartalsvis / 18,7 / 0,875 euro/ 4,6 %, 115 USA)
  115 REIT Fastighetsbolag över hela USA (nästan alla USAs REIT-bolag är med), Hög Utdel,
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251803/#/;
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/384685/ishares-us-property-yield-ucits-etf-usd-dist;


  XACTHDIV - XACT Högutdelande (0,30 %, halvårsvis / 112 / 5,20 kr / 4,6 %, 45 Norden)
  https://www.xact.se/Constituents?productId=44xFvRJ43GXeFl32HDVpMq;
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/742236/xact-hogutdelande


  Förklaring siffror i paranteser o övriga:
  Ex.
  IQQX / IAPD - iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (0,65 %, kvartalsvis / 17,4 / 1,294 euro / 7.4 %, 30 Asien)

  Innebär:
  IQQX: är förkortning hos Avanza
  IAPD: är forkortning hos Blackrock (till samma ETF)
  0,65 %: Avgift
  Kvartalsvis: Utdelningar betalas kvartalsvis 4ggr/år
  17,4 euro: Aktuell ETF kurs
  1,294 euro: Sammanlaga utdelningar som betalat under senase 4 kvartalen (efter konvertering av beloppet fr USD till Euro!)
  7,4 %: Utdelningsats i % baserad på senaste fyra kvartalen
  "30 Asien": Menas EFTen innehåller 30 asiatiska bolag delat i de länder som listat under i respektiv ETF. (Tips: titta gärna i länken där visar i diagram land-, sektor- och valuta-tilldeningar! Mycket bra presentation av Blackrock!)

  SvaraRadera
 10. IQQX / IAPD - iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (0,65, kvartalsvis / 17,4 / 1,294 / 7.4, 30 Asien)
  (Australien, Hongkong, Singapore, Japan, Nya Zeeland)
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251567/ishares-asia-pacific-dividend-ucits-etf;


  IQQ4 / IASP - iShares Asia Property Yield UCITS ETF USD (Dist) (0,60, kvartalsvis / 20,14 / 0,8312 / 4,1, 80 Asien)
  (Japan, Hongkong, Singapore, Australien)
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251800/;


  IQQY / IMEU - iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Dist) (0,12, kvartalsvis / 20,8 / 0,671 / 3.3, 438 Europa, 18 valutor)
  (24% Storbritannien, 17 Schweiz, 17 Frankrike, 14 Tyskland, 7 Nederländerna, 4 Sverige, 4 Spanien, 3,6 Danmark, 3 Italien, 1,6 Finland, 1,4 Belgien, 1 Irland, 1,5 övriga)
  438 mycket fina kvalitetsbolag över hela EUROPA, Mycket Låg Avgift, 18 valutor, Utdel över 3%, Bra Sektor fördelning
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251860/#/;


  IUSA / IUSA - iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) (0,07, kvartalsvis / 26,2 / 0,458 / 1.74, 500 USA)
  500 kvalitetsbolag över hela USA med/utan Utdel m stort börsvärde, Tech-bolag, Mycket Låg Avgift,
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251900/;


  EUNY / SEDY - iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist) (0,60, kvartalsvis / 15,0 / 1,191 / 7.9, 100 EM)
  Täcker nästan allt UTANFÖR Europa och USA, Mycket Hög Utdel
  (Taiwan, Ryssland, Kina, Brasilien, Thailand, Sydafrika, Malaysia, Turkiet, Indien, Flippinerna, Qatar, Tjeckien, Förenade Arabemiraten, Indonesien, m.m.)
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251766/ishares-emerging-markets-dividend-ucits-etf;

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan vilken lista, tackar :). Tycker det har varit riktigt svårt att hitta ETFer som är rimliga då det är så mycket info som kan gås igenom, och att allt inte kan handlas här. Men nu har jag något att utgå efter, tack!


   Radera
 11. Intressant inlägg! Gillar hur du tänker, kan inte vara fel med sådan bred riskspridning i såna här tider.

  Men du nämner 10 ETFer, jag ser bara 5 listade? :)

  SvaraRadera
 12. Nicke Nyfiken21 maj, 2020 23:40

  du som lever på utdelning, Hur gör du med tex fonder utan utdelning? Tänkte på att du har spiltan investment, Säljer du av innehav då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nicke,
   Ja den där Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ett undantag i min portfölj. Den pyntar ju ingen utdelning men jag löser det genom att sälja av en liten slurk.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Hej "H",
  P.g.a. begränsningar i text här blev tvungen skicka i 3 delar, tyvärr del 2/3 kom inte in (på nån anledning), jag skickade igen, så den sista delen som du ser här av mig (kl. 18.23) är egentligen del 2/3 och bör liggas i mitten av de 3-delar då blir rätt ordning i alphabetiskt.
  Mvh /Avlelon

  SvaraRadera
 14. Hi Petrusko,
  Sorry I write in English but my Swedish is still not good enough. I am working in Sweden and been investing for some months through Avanza...

  I wanted to clarify the withholding tax. So, as I understand, when the fund is homed in Ireland, then there is no withholding tax. Why is that? Is there another special case apart of Ireland that has no withholding tax?

  Moreover, thank you very much for this nice blog, it has been an inspiration to investing.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello Sya,
   Yeah thats the way the tax agreement is between our countries. Funds domiciled in Ireland works like this. You can hold them on a swedish ISK and no tax should be charged from the dividends.

   Best regards

   Radera
 15. En seriös fråga som jag försöker få svar på angående dessa ETFer. De handlas i euro, vad händer om euron kollapsar framöver? Hur påverkar det dessa etfer?

  Skulle verkligen uppskatta lite input kring detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Det är skit samma. Värdet ligger inte i valutan. Värdet ligger i bolagen. Om euron skulle kollapsa kan man enkelt prissätta tillgångarna i annan valuta.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Jag köpte förra veckan några iShare Blackrock EFT med X-datum 15e maj förra veckan. När brukar synas utdelningar i depån?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag äger också en iShares ETF med samma x datum. Den har pay date 27e maj. Kan dröja någon dag efter det innan utdelningen syns på kontot.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Jag vet ju inte vilka summor ni pyttsar in i etf:erna men för mig som månadssparar cirka 5000:- per månad så känns det som om valutaväxlingen och courtaget skulle äta en stor bit av vinsten. Hur tänker ni kring det? Är det värt att välja etf:er framför ex vanliga fonder för att få utdelningen och slippa sälja av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Strider,
   Avgifterna är ju procentuella så det kvittar ju om man köper för 5 papp eller 25. Mindre belopp än 5.000 kronor blir dock vanskligt eftersom courtaget är minst 1 euro och då blir procentuellt sett större ju lägre belopp man handlar för.

   De fräsiga ETF:erna finns inga liknande varianter som vanliga fonder. Visst finns det fina vanliga fonder också men inte liknande. Det är en smaksak hur man gör.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Tackar för svar. Jag undrar också hur ni tänker kring att ta ner risken i portföljen genom att exempelvis köpa ETF:er som placerar i statsobligationer. Exexmpelvis https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1063549/ishares--treasury-bond-20yr-ucits-etf-usd-dist

  SvaraRadera
 19. Är denna ok att ha på ISK? Köpte den andra du rekommenderade med 1600 bolag?!? och skönt att ha allt på samma konto =)

  Undrar också på hur du ser på Castellum framåt? Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den här har sin hemvist på Irland och är således ok att ha på ISK eftersom ingen utländsk källskatt dras på utdelningarna.

   Castellum tror jag på i ett mycket långt perspektiv. Verksamheten går strålande men aktien har gått dåligt på börsen på sistone. I långa loppet är det bra verksamhet och stigande vinster som är avgörande. I kort perspektiv kan allt möjligt påverka en aktiekurs.

   Mvh petrusko

   Radera
 20. Hur kommer det sig att du inte har denna förresten? Låter bra och du gillar ju XACT Högutdelande;-D

  eller har jag missat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sedelpressen,
   Jag gillar denna men det är ingen favorit. Kan bli att jag tar in den också framöver men för stunden har jag valt att iShares MSCI USA Quality Dividend framför denna då jag gillar den bättre. Jag tycker den innehåller bättre bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Har haft en testpost i Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF nu under 3 månader och kan säga att det är ren skit. Dollarn har stärkts och alla index upp, men jag ligger 4-5% back på positionen. Råder alla att hålla detta skit borta från er portfölj. Något stämmer inte.

  SvaraRadera
 22. Hej Ola2000, synd du inte behöll innehavet. Efter 5 månader är det upp cirka 20%.
  Men visst har ETF:n en märklig utveckling som inte riktigt följer index som många tror att den ska göra.

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...