Invesco EQQQ Nasdaq-100 ETF


Det är väl ingen som missat techbolagens framfart. Om inte på börsen så åtminstone i verkliga livet. Gemene man har en Appletelefon i handen och postar bilder på sin mat på Facebook. Gamla tradiga GPSer har vi inte i bilen längre utan där använder vi vår mobil och Google maps. Techbolagen har kraftfulla affärsmodeller som snabbt vinner ny mark och med det kommer omsättning och vinster. Medan gamla trötta videobutiker får stänga för gott frodas Netflix.

Det här kan man investera i smidigt och enkelt via en börshandlad fond som följer indexet Nasdaq-100. Det är inte enbart tech i det här indexet men sett till värde så väger det jättetungt och man kan anse att en investering i Nasdaq-100 är en investering i tech.

Invesco har en bra sådan med en rimlig avgift om 0,3 procent. Den pyntar cash utdelning kvartalsvis men det är väldigt låg direktavkastning då flera av techbolagen inte pyntar utdelning alls. I skrivande stund är direktavkastningen cirka 0,4 procent. Apropå utdelning så har fonden sin hemvist på Irland vilket innebär att det inte dras någon utländsk källskatt på den. Funkar bra i ett ISK alltså.

Bilden överst visar de största innehaven och de väger tungt. Tillsammans utgör de kring hälften av fonden och det beror på att innehaven vägs baserat på sitt marknadsvärde. Ju större bolaget är desto större del utgör det i fonden/indexet.

Sådana här börshandlade fonder handlas i Euro på den tyska börsen. Man betalar courtage precis som vid vanlig aktiehandel och man får betala en valutaväxlingsavgift. Det där är engångskostnader och betyder inget för en långsiktig investering.

Invesco är ett stort amerikanskt fondbolag och är en av de "vanliga" utgivarna av sådana här fonder ihop med bla Vanguard och iShares.

Den här specifika fonden likt de flesta börshandlade fonder är en UCITS fond vilket innebär att den följer samma regler osv som en helt vanlig svensk fond.

Länk till Invesco EQQQ Nasdaq-100 hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Många av bolagen har ju funnits sen 80-talet men deras gyllene ålder kanske är nu. En efterfrågad mjukvara är det mest lönsamma man kan sälja tror jag.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Jämför den just nu med Swedbank Robur tech (1,39%) vilket ju är förhållandevis dyr fond, men antar "billig" med svenska ickeindex/techfonder mätt.

  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/363/swedbank-robur-technology-a-sek

  Blir nog ett byte rakt av här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läst vidare lite för den som är intresserad. Swedbank vinner starkt på fem år så lite osäker. Köper båda då EQQQ är lite mer diverse :)

   Radera
  2. Tjena,
   Det är ju svårt att jämföra eftersom Swedbankfonden visar utveckling Svenska kronor medan utvecklingen för den här börshandlade fonden inte är översatt till SEK. Swedbanks fond har alltså fått en boost i utvecklingen från valutan när du tittat på kursgrafen och de procent de uppger som avkastning. Det har man ju fått även om man ägt den här börshandlade fonden men det syns inte i kursgrafen eller den prestanda de uppger.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur står den här sig mot iShares variant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena WIRN,
   Det är ungefär samma grejer. Skillnaden är att iShares fond har pyttelite högre avgift (0,33%) och att den inte finns som utdelande version men det gör ju varken från eller till då utdelningen är så låg.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Tack för många bra tips om ETF:er. När fonden handlas i EUR fast innehaven i USD, innebär det att man exponeras både för valutarisken i EUR/SEK och USD/EUR? Eller är USD/EUR borthedgad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olof,
   Någon valutaexponering i Euro får du inte. Det är bara en tankevurpa, en vanlig sådan. Tillgångarna i fonden är i valutan dollar och man kan växla det jorden runt i all världens valutor till SEK utan att det ger någon annan exponering. Det är samma sak som att växla en hundring till två femtiolappar och sedan åter till en hundring.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Ska den här ägas på ett ISK eller KF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag uppmanar dig till att läsa inlägget en gång till. Infon står där.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej,

   Tack, vet inte hur jag missade den infon första gången.

   Radera
 6. Hej och tack för en bra blogg!

  På många sidor ser det ut som euro-hedge haft en bättre avkastning än den vanliga dollar som du länkar här, men det betyder egentligen att du då är exponerad mot euron istället för dollarn om jag förstår det rätt? Eller har du någon bra förklaring till detta och skillnaden i utveckling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den versionen som är Euro hedged har flyttat valutaexponeringen från US dollar till Euro. Därför skiljer sig utvecklingen mellan de två. Det har enbart med valutan att göra. Vissa investerare kan av olika anledningar vara förhindrade att exponera sig i vissa valutor varpå en sådan där valuta hedgad fond är ett alternativ.

   För oss vanliga långsiktiga sparare är det bara en onödig kostnad. I långa loppet jämnar det ut sig det där med valutan. Det går upp och det går ned.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko,

  När jag läser om denna på Avanza så står det att det totalt blir en avgift på 1,3% eftersom avanza tar 1.0%. Blir detta inte dyrt då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kelle,
   Avanza har lite fel här och var kring avgifter för börshandlade fonder. Det kostar inget annat än fondens årliga avgift plus courtage och växlingsavgift till din mäklare när du köper. Det där är engångsavgifter medan fondavgiften tas ut varje år.

   Fondavgiften är 0,3% inget annat.

   Mvh petrusko

   Radera

Rekordeliga tips för att bli bättre på att läsa böcker.

  So yeah, jag snubblade in på den här videon på Youtube. Aldrig har jag sett snubben förut men jag gillar honom och videon starkt. På cirk...