Holmen föreslår utdelning nu till höst


Skogsbolaget Holmen gjorde likt de flesta andra i våras när de drog in sitt utdelningsförslag vid ordinarie bolagsstämma. Detta i spåren av den pågående pandemin och hur den skulle komma påverka. Idag rapporterade bolaget för de 6 första månaderna 2020 och det tuffar på riktigt bra. Rörelseresultatet blev bara en aning lägre än året innan, 1170 miljoner kronor mot 1217 miljoner året innan. Förklaring till nedgången är främst prisnedgångar.

Med en stadig verksamhet och en god bit in i den här pandemin kan Holmen konstatera att verksamheten och vinster tickar på. De gör då helt rätt i att förslå en utdelning nu till hösten. Nu råder ju inte den där osäkerheten som var i våras.

Holmen förslår en utdelning om 3,5 kronor vilket är hälften av det ursprungliga förslaget om 7 kronor och speglar en fortsatt försiktighet. Aktien handlas nu kring 295 kronor vilket ger en direktavkastning om 1,2 procent.

Inom kort kallar bolaget till extra bolagsstämma för beslut om utdelning. Stämman kommer hållas i september.

Det här visar på en stabilitet i Holmens verksamhet och det är glädjande att se att det tickar på för dem. Att förslå en utdelning nu i höst som de gör tycker jag är rimligt och är vad marknaden förväntar sig av bolag som klarar sig förhållandevis hyggligt i coronakrisen. Holmen är bland de första att förslå utdelning vid extra bolagsstämma nu i höst och fler bolag lär haka på.

Länk till Holmen hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Något som slog mig när jag kikade igenom ägda aktier inför eventuellt aktiearbitrage var att det är en väldigt stor prisskillnad mellan Holmen A och B.
  Låt gå för att värdet på A och B aktierna brukar skilja sig åt, men under året har utvecklingen diffat rejält då A-aktien har gått upp 30% medan B-aktien "endast" är 4% upp i år. Fram till januari 2020 har dessa mer eller mindre följts åt, och jag har inte lyckats hitta en rimlig förklaring till årets utveckling.

  I utdelningssyfte äger jag B-aktien då denna är den billigare, men med facit i hand hade det varit roligare med en bunt A-aktier i depån. Finns det kanske en möjlighet att även B-aktien kommer uppvärderas?

  SvaraRadera
 2. Kan ana en viss tröghet i priset. Priset har drivits upp kraftigt vid ett par tillfällen av att någon velat ha A-aktier och de handlas så lite. Sedan har priset inte fallit tillbaka hela vägen igen efteråt.

  A-aktien handlar väldigt lite. Ok för någon som vill handla för ett par tusen, men vill man handla för hundratusentals kronor eller miljoner så kommer man få betala mer, eller få mindre, av normalpriset.

  Möjligen en bra chans för någon som vill vill försöka tjäna pengar på arbitage för små belopp.

  SvaraRadera
 3. Köpte Holmen idag!

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 4. Hoppas du har rätt att fler bolag hakar på med utdelningar :)

  SvaraRadera

SPDR S&P US Dividend Aristocrats höjde utdelningen

  Många börshandlade fonder har krångliga namn och den här är ett bra exempel på det. SPDR är namnet på fondbolaget och resten av krumilurer...