Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Investmentbolag - Inte allt som glimmar..
Allt som glimmar är inte guld är ett vida använt talesätt. Så är det även när det kommer till våra investmentbolag. Vi småsparare gör så gott vi kan och tittar på substansvärdering där vi gärna köper till rabatt och vi brukar tycka om utdelningar. Hög direktavkastning kan locka. Exempelvis finns investmentbolaget Havsfrun som har en skyhög direktavkastning. Vad man kan missa är att de har en precis urusel verksamhet som inte genererar tillräckligt med pengar för att täcka den där utdelningen. Havsfrun är värdelösa på att investera sitt kapital som stadigt minskar år efter år.
Det är ett investmentbolag och sådana kan vara dåliga också.
Även bra saker kan bli dåliga.
För många år sedan ägde jag Bure. Det gick hyggligt för dem och de hade en intressant inriktning som skilde sig från de flesta andra. Sedan hände något, de fick stora problem och det gick precis kass för dem. Jag minns inte riktigt men har för mig att de tvingades ta in nya pengar och överlevde med nöd och näppe. Det där är bortglömt och Bure har åter gott renommé efter att aktien avkastat bra i några år. De har fått in två fullträffar i sin portfölj. Jag tycker Bure är intressant men jag är försiktig med att hylla dem till skyarna, de kan ju ha haft tur bara. Bilden överst visar Bures aktiekurs på 20 år.
Länge ägde jag Ratos som gav mig en fantastisk avkastning. Bolaget och dess VD var hyllat till skyarna. De var helt fantastiska och rent av en magisk pengamaskin närapå. Sedan ändrades det där drastiskt. Plötsligt stog de där och allt de hade var en samling riktigt usla bolag i portföljen och en VD som presterade mediokert på sin höjd. Aktiekursen packade ihop fullständigt och har aldrig repat sig. Det är snart 10 år sedan aktien stod långt över 100 kronor och började sin nedgång. Än idag är Ratos dåligt och aktiekursen är drygt 20 spänn. De har kommit en bit på vägen i omställning, att bli ett bättre bolag men de har långt kvar. De kämpar med en rad portföljbolag som är långt ifrån en bra samling sådana.
Just nu är Latour fantastiskt eller nej inte just nu de har varit fantastiska ända sedan bolagets notering i mitten av 80-talet. Inget annat bolag har presterat lika god avkastning som Latour gjort. De gör sin grej fantastiskt bra och kan förhoppningsvis göra det även i framtiden. Just nu är värderingen knasigt hög med en premie kring 30 procent. Latour är såpass bra att de förtjänar en hög värdering men nuvarande är i högsta laget. Har man otur kan det bli en riktigt dålig investering. Om Latour skulle prestera sämre och backa av den anledningen samtidigt som värderingen går från premie till rabatt. Historiskt har det aldrig hänt. Latour har blivit en fantastisk investering oavsett vilken värdering man köpt till.
Inga träd växer till himlen och sannolikt inte ens Latour gör det.
Min poäng:
Även de bästa bolagen kan bli dåliga. Titta inte enbart på substansrabatt eller direktavkastning utan försök skaffa en bredare uppfattning. Verkar innehaven bra? Titta på bolagspresentationer och skaffa en uppfattning av bolagets ledning. Lyssna på andra vad de säger om bolaget. Är investmentbolaget stort och stadigt eller lite mindre och mer opportunistiskt?
Ja min poäng är dels att skaffa en bredare uppfattning av investmentbolagen men kanske framförallt att mana till riskspridning. Även om du skaffar oändligt mycket information om bolaget så kan något oförutsett ske och din investering påverkas. Överväg ett stort knippe investmentbolag framför något enstaka.
Läs mer:
3 snabba tips för den som klurar på att investera i investmentbolag.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mer ICA och Willys hos fastighetsbolaget Cibus
Det har varit några händelserika dagar i fastighetsbolaget Cibus som meddelat flera förvärv av dagligvarufastigheter. En kort tid handelss...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag reflekterade jag över ett svar jag gav på twitter häromdagen angående tänkbar utd...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
Bra att du problematiserar investmentbolag. Många lurar sig själva genom att titta på substansrabatt. Men glömmer att om de underliggande tillgångarna är övervärderade var det kanske ingen egentlig rabatt. Egentligen bör man hålla lite koll på de större innehaven i ett investmentbolag för att förstå risk och värdering bättre, inte bara titta på värde relativt innehaven.
SvaraRaderaTjena,
RaderaJa det har blivit en sorts glorifiering av investmentbolag. Visst är de bra generellt sett men det är ju inte helt fool proof.
Mvh petrusko
Har läst ett gäng med bloggar och började då " från början " hos de flesta. Man läser hur de köper H&M och ratos i mängder och man får ont i magen när man vet hur det går. Miljonär innan 30 gick ut med en fråga på twitter för några år sen , om vad folk trodde om utdelning för H&M om x antal år . Nordnets sparekonom trodde 22 kr och då tyckte man att kursen för aktien gott kunde ligga runt 300 kr. Hur utdelningen är om 5 år det vi vet inte. Men 22 kr låter lite osannolikt. Så även om folk är utbildade och kan en hel massa så vet man inte hur det går. Kursen idag ligger väl på samma lika som för 15 år sen. Kommer nog att dröja innan den ligger på 300 kr.
SvaraRaderaHej CS,
RaderaNej det är inte enkelt att spå framtiden för bolag och dess aktier. Bred diversifiering är en god ide.
Mvh petrusko
Du slår spiken på huvudet med problematiken jag själv ser i exempelvis Ibindex. Den är viktad enligt substansrabatten. Problemet blir att i mina ögon sämre bolag (Öresund, traction, naxs) får högre viktning än Latour, Investor, Lundbergs.
SvaraRaderaSen gissar jag på att det är väldigt få som faktiskt följer själva indexet utan använder sajten för att se just rabatt/premie, för det är ändå bra att ha lite koll.
Tjena A,
RaderaJa med egen eftertanke kan man göra rimliga val bland investmentbolagen. Att enkom titta på tex substansrabatt skulle jag aldrig göra och jag äger tex hellre Latour som är dyr än Öresund som ser betydligt billigare ut.
Jag tror likt dig att folk använder ibindex sajten för att checka av substansvärdering pimärt.
Mvh petrusko
Precis som du tipsar om i din länk så borde alla som ens funderar på investmentbolag läsa Fridells bok. Har du förresten tittat nåt på Prosus/Naspers? Tycker deras bolag är intressanta
SvaraRaderaHej Johan,
RaderaJaaaa eller hur. Den där boken är fantastisk och den kommer betyda mycket för de som läser den och kommer in i sunda investmentbolagsinvesteringar därefter.
Jag har inte spanat på Prosus/Naspers. Tycker om att hålla mig här i Sverige i första hand.
Mvh petrusko
Är det en bra ide att kanske vikta spiltan investment tungt?(just nu är målet 20%, det är en del investor och industrivärlden i deras portfölj)
SvaraRaderaSärskilt tidigt i sin investeringskarriär(tänker en 20-30+ år till tidigare pension).
För ifall man inte behöver just Direktavkastning utan bara värdeökning så kanske det är en stabil strategi? För att sedan sälja av o byta mot tex utdelande ETFer?
Tjena Nicke,
RaderaJag är mycket positiv till Spiltans investmentbolagsfond och tänker att den generellt sett kan vara en mycket bra komponent i ett långsiktigt spar. Det är smart och smidigt samtidigt som man får god potential till överavkastning mot index.
Mvh petrusko
Ledningen är alltid största risken. Osäker hur det blir med nästa generation i INV. Inte glasklart det blir fullt lika bra. Många riktigt bra kort har ju seglat bort i fjärran. Ratos, Öresund samt många till. Sista ordet är nog inte sagt kring Kinnevik men man har haft några tuffa år.
SvaraRaderaÄven Warren Buffett som varit så hyllad underpresterar nu.
SvaraRaderaVäldigt många IB-bolag som gått bra har gjort enstaka lyckade investeringar som förklarar en stor del av avkastningen. Eller också har man mer information, bättre tillgång på kapital, kontakter eller andra mer eller mindre skumma fördelar som man kan handla på.
Wallenbergarna använder ju ytterst sin husbank SEB om de behöver bli räddade eller rädda något innehav. Historiskt har de blivit räddade av Riksbanken.
Vem som lyckas eller misslyckas är ofta en slump därför måste de som tjänar stora pengar bidra mer till det gemensamma än idag. Återinför förmögenhetsskatten, höj kapitalinkomstskatten och återinför löntagarfonderna.