3 snabba om att investera i investmentbolag


Ett investmentbolag är ett bolag som i sig är en portfölj av andra bolag. Det är en utav anledningarna att de är så populära att investera i; Att de ger riskspridning i sig. En annan faktor som gör dem populära är att de givit en väldigt god avkastning. Som grupp har de slagit breda börsindex över tid.

Här är 3 snabba tips för den som klurar på att investera i investmentbolag.

Bygg en förmögenhet: investera i investmentbolag. Japp det är titeln på en bok helt dedikerad till att investera i investmentbolag. Den har bara något år på nacken och är högst relevant. Den är skriven på en mycket bra nivå även för den som inte är insatt sedan tidigare. Man får läsa generellt om investmentbolag. Varför de är så bra, hur de funkar osv samt mer specifikt om de olika stora investmentbolagen. Länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/bygg-en-formogenhet-investera-i-investmentbolag-9789188849007

Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Det här är en fond med mycket låg avgift och inriktning på de fina svenska investmentbolagen. Ett smidigt sätt att investera i investmentbolag utan att själv köpa aktier. Det medger tex ett automatiskt månadsspar och man behöver inte välja vilka investmentbolag man skall investera i, det sköter fonden som ger exponering i de flesta bolagen av betydelse. Läs ett inlägg jag skrivit om fonden.

Ibindex. När du satt dig in i investmentbolag så har du lärt dig att substansvärde är ett viktigt mått för att bedöma värdet på aktien. Den här sajten Ibindex har dagsaktuellt substansvärde för de flesta investmentbolagen. Mycket mer relevant än det substansvärde du kan läsa i kvartalsrapporter från bolaget självt (det är ju upp till 3 månader gammalt). Länk till Ibindex: http://ibindex.se/ibi/#/index

12 kommentarer:

 1. Hej!
  Bra inlägg! Gillar och köper Spiltan Aktiefond Investmentbolag månadsvis! Kollade nu om utveckling kontra OMX! Spiltan har en på tre år utveckling på 56% medan OMX ligger på 21%! Tänkte på indexfonder som slaviskt följer OMX....

  Allt gott
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu jämför du dock med ett index som inte inkluderar utdelning. Jämför vi med OMXS30RX (som inkluderar utdelning) så har den gått ~35%. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har en stor överavkastning ändå, det är en personlig favoritfond hos mig.

   Radera
  2. Tjena Leif,
   Ja den har verkligen krossat index fonden med investmentbolagen. Även om man tittar på 5, 10, 25 år så har investmentbolagen vida slagit index.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Hej anonym,
   Ja det stämmer att omxs30 ink utdelning avkastat runt 35% på 3 år.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Håller med om att det var ett mycket bra inlägg!
  Har ett månadssparande i den! Den har gått väldigt bra!
  Mackan

  SvaraRadera
 3. Boken beställd, tack för tipset! :)
  Ditt köp har genomförts.
  Orderdetaljer
  Se mer

  Totalbelopp

  209,00 SEK

  Ordernummer

  58214505
  Betalningssätt

  Betala inom 14 dagar - 0 SEK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TD,
   Kul, hoppas du gillar den.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag har fått mina barn att spara i Spiltan Investmentbolag den är riktigt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Det låter rimligt. Jag sparar åt mina barn i den fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Nu då vi ändå är inne på Investmentbolag! Köpte in på ETQ och gläder mig i uppgången på aktien! Däremot blir jag inte klok på hur detta bolag värderas. P/E talet ligger nu på 78,96... Köpvärd? Kollade på Börsdata och då klassificerat den som Investmentbolag. Glad i hågen mailar jag till Ibindex (kredit till snabbt svar):"Hej,
  EQT är inte ett investmentbolag som vi ser det. EQT har fonder som andra bolag investerar i. De är inte ägare av bolag utan driver fonderna och tar ut en avgift för det. Så ett fondbolag mer än ett investmentbolag.

  Mvh
  Johan Hertz "

  Hade hoppas att Ibindex skulle hjälpa mig. Hur och var ser man underliggande värden på ett tydligt sätt? Jag är inte man att läsa ut det. Hjälp mig... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   EQT är en sorts fondbolag. Absolut inte ett investmentbolag. Intäkterna kommer primärt på den avgift de tar ut på förvaltningen av investerares kapital. De har också en del eget kapital som investeras i verksamheten. Den delen siktar de på att öka på sikt, de egna investeringarna.

   Värdera det som ett vanligt rörelsedrivande bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko,

  Tack för en superbra blogg. En fråga angående Xact Högutdelande. Enligt länken nedan äger Xact högutdelande per den 2020-01-31 3.11% av fondens totala förmögenhet på 11,7 Miljarder. vilket blir ca 300 Msek. i Sampo.

  https://secure.msse.se/shb/sv.se/funds/0p0001a16e/more?hb=true&nopension=false&sa=3&hw=false&idtype=perfid

  Men i listan över de största ägarna av Sampo hittar jag inte Xact som ägare.

  https://www.sampo.com/investors/shareholders/largest-shareholders/

  Vad har jag missat?

  //Robban

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...