Mer småbolagsexponering med investmentbolaget Svolder


Den här börsdagen startade med en rejäl nedgång som den ganska snabbt repade sig ifrån till att vara på plus för stunden. Jag passade på att slå till på fler Svolder till fyndpris och fick ett knippe till 102 kronor stycket. Det är precis nu nyligen som jag börjat köpa på mig Svolder i min vanliga portfölj och siktar på att vikta upp den till några procent vikt. Jag har ägt Svolder sedan tidigare fast i ett pensionsparkonto som jag inte räknar in i min vanliga portfölj.

Småbolag som grupp presterar bättre avkastning än breda börsindex. Det kan man se på historik och en rad studier som gjorts på bolag upp till 50 miljarder kronor i börsvärde. När man har såpass bra belägg för överavkastning som det finns kring bred exponering i småbolag så är det mycket rimligt att söka just sådan exponering för att ta del av den där överavkastningen. Det är inte lätt att slå index genom stockpicking men det finns några kategorier/breda investeringar som överavkastat över tid. Våra svenska investmentbolag, småbolag och utdelningsaktier är några sådana som avkastat bättre än breda börsindex historiskt.

Jag har sedan tidigare en stor del av portföljen i investmentbolag och utdelningsaktier där jag har potential till överavkastning. Nu vill jag ha mer sådan potential via småbolagsexponering och siktar som sagt på att vikta upp Svolder.

Direktavkastningen i Svolder är låg, runt 2 procent på nuvarande kurs kring 108 kronor. I år kanske de sänker eller slopar utdelningen men bortsett från det så är Svolders ambition en stadigt stigande utdelning. 2020 är ett förlorat utdelningsår men inom något år eller två lär vi ha repat oss från det och är åter i stadigt stigande utdelningar. Svolder pyntar utdelning i november och vi får vänta till i höst på bokslutsrapporten för besked om hur det blir med utdelning i år. Bolagets VD Ulf Hedlundh var i senaste rapporten mycket kritisk till inställda utdelningar och specifikt regeringens pushande för det där. Det i sin tur kan ju tala lite för att Svolder inte slopar sin utdelning helt och hållet. Hedlundh vurmade för utdelningens betydelse och att många faktiskt är beroende av den, privata sparare som stiftelser mfl.

Länk till investmentbolaget Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

  1. Det är klart att det ser ut som att investmentbolag har slått index om man tar de som är störst idag och går tillbaka i tiden. Samma resultat får man av alla grupper av aktier, då det inte räknar med bolagen som gått dåligt.

    SvaraRadera
  2. Ett bra inlägg. Håller med i det sista som du skrev om Hedlundh. Har inte sett så många VD som kritiserat utd stopp och pratat om att småsparare går bet, vilket iaf jag tyckte lät bra. Fick känslan av att han det till majoriteten av sina investerare, vilket är vi småsparare.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....