Nu äger jag utdelningsfonden USA Quality Dividend


Jag har gjort mitt första köp i iShares MSCI USA Quality Dividend. Det är en börshandlad fond som pyntar cash utdelning och den har en inriktning mot kvalitetsbolag i USA. Spanar man bland fondens 140 olika innehav känner man igen många utav dem och jag tycker det är en samling riktigt bra bolag. Jag gillar den där inriktningen som fonden har mot kvalitetsbolag.

En sak till som jag gillar med den här är sektorfördelningen. Bolag inom hälsovårdsektorn väger tyngst på strax över 20 procent. På andra plats ligger bolag inom dagligvaruhandel med strax under 20 procent vikt i fonden. Det här här två stadiga sektorer som kan tuffa på även i sämre tider. En mer defensiv karaktär än tex Nasdaq 100 som är ett index där techbolag väger tungt.

Kvalitetsbolag som pyntar utdelning det ligger ju rakt i min strategi med fokus på just utdelningar. Via den här ETF:en får jag en mycket bred riskspridning och exponering i kvalitetsbolag som pyntar utdelning. En smidig sak också är att fonden har sitt säte på Irland och därför dras det ingen utländsk källskatt på utdelningen. Man kan således med fördel ha den här fonden på ett ISK och man slipper vänta flera år på att få skatt åter eftersom det inte dras någon från första början.

Länk till iShares MSCI USA Quality Dividend hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

32 kommentarer:

  1. Ja den verkar ha vettiga innehav. Avanza verkar dock inte tro på fonden då belåningsvärdet endast är 10% och den är inte med i Superlånet... lite trist kan man ju tycka. Xact Högutdelande har betydligt bättre siffror gällande belåning.

    Kunde man bara komplettera med några högutdelande ETFer hade det varit allt man behövde...

    SvaraRadera
  2. Hej! Har du köpt den tyska eller amerikanska? Ser att den finns på båda ställena, eller är det olika produkter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är den som är noterad i Tyskland. Amerikanska ETFer går inte köpa längre. De syns i mäklarnas system sedan förr men går ej köpa.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Erik Landström13 maj, 2020 07:44

    Hej,
    Vad ligger DA på?

    Med vänlig hälsning
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har ett ganska färskt inlägg med bla den infon om fonden:

      https://petrusko.blogspot.com/2020/03/ishares-msci-usa-quality-dividend-ucits.html

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko!

    Tack för all inspiration och en fantastisk blogg! Hur ser du på investeringar i USA nu när dollarn är så högt värderad jämfört med svenska kronan? I ett läge när kronan är så svag, lockar det inte extra mycket att investera i svenska bolag?

    //Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Dollarn är billigare nu än tidigare i år. Den är dyrare än ett annat tillfälle. Det går upp och ned över tid det där med valuta. På kort sikt kan det göra en helt avgörande skillnad medan på lång sikt jämnar det ut sig.

      Jag fokuserar på att äga bra grejer på lång sikt och inte på hur valutan skall bete sig i korta loppet.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Dags för mig att sluta vänta på att Xact lanserar en motsvarande ETF. Nu köper jag med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja något verkar ha tagit tvärstopp hos Xact. Nu är de flera år sedan de sade att de skulle släppa flera nya fonder per år med start redan det året för längesedan. Sedand ess har de fått ur sig en enda ointressant dansk indexfond. De har lagt ned sin egna organisation och buntats ihop med Handelsbanken som äger dem. Det verkar som att expansionen är lagd på is.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. När pyntar dem utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      I maj och november. Faktiskt är X-datum redan imorgon så äger man den idag erhåller man utdelningen i slutet av maj.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej, min förra kommentar verkar inte ha kommit med så jag prövar igen.
    Har du spanat in iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR (Dist.
    Den verkar hålla hög utdelning men inte så hög tillväxt.
    Kanske kan vara något?

    Mvh Pontus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har kollat på den och tycker den är okej. Ingen favorit men okej. Kan vara ett gott komplement för bred riskspridning ihop med flera andra fonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Har du någon åsikt om motsvarande globalfond: iShares MSCI World Quality Dividend? Avgift 0,38%, DA för närvarande 3,6%, delar ut i maj och november och har 326 innehav. Jag hittar den inte hos Avanza men den finns hos Nordnet. Största sektorn är hälsovård 23%, därefter dagligvaror 16% etc. Vill man ha en bredare inriktning än bara USA kanske den kan vara intressant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den globala varianten gillar jag verkligen. Jag har sedan ca 1 månad påpekat till Avanza att den saknas. Det beror på en knasig kategorisering hos börsen eller om det var en partner, minns ej. De vet om det och hoppas lösa det.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Kjell Axel öst13 maj, 2020 12:44

    Jag har följt The Motley Fools kanal på YouTube i något år nu och jag har ägt denna fond ungefär lika länge. De har mig veterligen aldrig nämnt den men det känns verkligen som en fond i deras anda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Njae i USA finns det bättre alternativ med lägre avgift. Därför kommer de sannolikt aldrig nämna den här varianten. De amerikanska ETFerna går tyvärr inte handla i EU längre.

      Den här fonden är bra i det europeiska utbudet.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Kjell Axel öst13 maj, 2020 19:48

      Jag tänkte på innehaven i fond portföljen. När de pratar utdelning och utdelningsinvestering så brukar många av fondens innehav nämnas. Känns som ett gott tecken.

      Radera
  10. Hej Petrusko.

    Tack för en bra blogg.

    Har du tittat något på Storbrittanien och ETFer (iShares och Vanguard) som följer FTSE 100 och FTSE 250?

    Rätt bra diversifiering i båda, UK har låg eller ingen källskatt, fonderna är billiga (0,07-0,10%) samt att direktavkastningen är rätt hög. I alla fall FTSE100-bolagen har stor försäljning utanför UK (tror ca 70%). FTSE 250 läste jag nånstans
    hade ca 50% utanför UK.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja FTSE 100 tycker jag är ganska käckt. Billiga ETF:er och generellt sett vettiga bolag som ingår. Visst det är en del olja/energi på gott och på ont. Det får man tycka vad man vill om bara man känner till det.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Hej har du planer på att enbart äga etf fonder i framtiden? Jag ser att du både har ETF:er och enskilda bolag som förmodligen redan finns i fonden, Blir lite kaka på kaka så att säga. Vore väldigt intressant att höra dina funderingar kring detta. Tack för en utmärkt blogg för övrigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Du måste ta hänsyn till varje innehavs vikt i totalen. Att ett bolag jag äger direkt även finns i en fond är inget kaka på kaka värt att nämna i min värld. Ta Castellum som exempel den direktäger jag och vikten i min portfölj är 10%. Den finns även i Xact Högutdelande där den väger kring 2% vilket i min portfölj ger en vikt om ca 0,3% då jag har kring 17% vikt i Xact Högutdelande.
      Helt ovidkommande.

      Man kan alltså inte bara tänka att man hör samma namn två gånger utan man måste tänka viktning.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Hej,
    När är betalningsdatum? Det står X-dag, avstämningsdag men ingen info om betalningsdagen. Har någon haft en sånt för att säga när brukar vara betalningsdatum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      27 maj är pay date. Kan hända att det dröjer någon dag ytterligare efter det innan du ser utdelningen på din svenska depå. Som vanligt när det gäller utländska innehav.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Fonden handlas i Euro om jag fattat rätt men utdelning i USD?
    Med dagens kurs får jag DA till ca 2.7% (kurs 29.2 EUR och utdelning 0.9296 USD)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      UTdelningen är $0,9161 och det ger 2,9% direktavkastning på kursen 29,18 euro.

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Hej Jag äger ca 25 st USA aktier bla Coca-Cola, Pepsico, JnJ,3M, Procter&Gamble,Realty Income mm Bör man enligt dig sälja av alla dessa då Jag ser att de ingår i ovanstående etf fond och bara köpa fonden rakt av? Hade planer på att köpa Unilever, Starbucks, Microsoft, Waste management och Colgate-Palmolive och Homedepot men de ingår förmodligen också redan i fonden!
    Tycker att det känns lite jobbigt nu när det poppar upp en massa etf fonder, Man får lite beslutsångest så att säga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Man kan gott äga bolagen parallellt med en sådan här fond. Man kan ju fundera över hur mycket tid man kan och vill lägga på att analysera och följa de bolag man äger. Sedan kan man väga det mot hur smidigt det är att äga en sådan här fond.

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Hur är med växelavgiften? Drar Avanza några växelavgift på utdelningar? Det bör väl inte, för att jag ser inte heller några växelavgifter på mina insatta utdelningar från utländska (USA/Kanada/..) som kommer kvartalsvis. Men är inte säkert hur hanteras ETF:er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Växlingsavgiften tas ut via den valutakurs du får. Man kan alltså inte se den som en avgift specifikt utan den finns där genom att du får lite sämre växlingskurs. Så sker även på utdelningar från utländska innehav.

      Mvh petrusko

      Radera
  16. Hej,
    Tack för en fantastisk blogg som jag har följt i flera år!
    Blev lockad av andra ETFer efter det här inlägget men har svårt att förstå avgifterna. T.ex iShares EM Dividend UCITS ETF har en avgift på 0.65% hos Nordnet men 1.41% hos Avanza. Missar jag något eller är det så här illa?
    Mvh
    LFC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det har blivit något fel på infon i sådana fall. Avgiften på iShares Emerging MArket Dividend bla bla är 0,65%.

      Mvh petrusko

      Radera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...