Jag ökade i Xact Sverige som pyntar cash utdelning


Igår köpte jag mer i den börshandlade indexfonden Xact Sverige. Jag tycker det är en bra fond för exponering i svenska bolag. Den pyntar cash utdelning årligen i juni och är således ett utmärkt val för den som önskar en passiv inkomst. Bara pytsa in pengarna och luta sig tillbaka och få en utdelning lagom till midsommar varje år.

Det är ungefär en månad kvar till de pyntar årets utdelning och jag förväntar mig att de meddelar nu i veckan (torsdag) belopp på den. De siktar på att betala 3 - 4 procent direktavkastning och med tanke på hur börsen gått sedan förra året kan det nog bli lite lägre utdelning nu mot 15,27 kronor som den var då.

Fondbolaget har redan meddelat datumen för utdelningen och det som gäller är följande:

X-datum 9 juni.

Pay date 15 juni.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

  1. Hej Petrusko

    Vet du vad fonden baserar sitt utdelningsunderlag på? Det har ju varit lite snålt med kupongrivningar från svenska bolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena myntaren,
      Fonden har en utdelningspolicy som lyder att de skall dela ut 3-4 procent årligen. Grunden i de där procenten är de utdelningar som fondens innehav betalar. De har utrymme att besluta som de vill och vi får se hur det blir om de sänker rejält efter 2020. De kan tex välja att gå på en mer stabil linje och hålla uppe utdelningen något såntdär.

      Utdelningen nu i sommar har 2019 som grund.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. himla kul att få lite utdelning i alla fall :)

    SvaraRadera
  3. Hej petrusko.

    Hur tänker du kring det etiska perspektivet o hållbarheten i dina placeringar? Placerar du (direkt el indirekt) i företag som skövlar regnskog, tillverkar och säljer vapen, tobak, olja etc. Skulle vara intressant och veta om du aktivt väljer bort den typen av företag el om du investerar i dem så länge de uppfyller dina andra krav om utdelning. Tack för en bra sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Vissa verksamheter väljer jag bort för att jag inte vill äga den verksamhet de bedriver. Tobak är en sådan som jag inte vill äga. Det ingår i diverse indexfonder och det kan jag leva med.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko,

    Om kurs och utdelning i fonder som denna, faller kursen motsvarande utdelningen liksom i en utdelande aktie?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja kursen faller när utdelningen avskiljs precis som i en vanlig aktie.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Tjena Petrusko,

    Vad är främsta anledning till att du sätter in både i Xact Sverige och Xact högutdelande? Hur resonerar du kring din fördelning mellan dessa två innehav?
    Med vänlig hälsning,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är olika inriktning på de två fonderna. Xact Högutdelande är mitt största innehav då jag har stor tro på inriktningen mot sunda bolag med god utdelning. Det finns gedigna studier som visar på överavkastning i utdelningsaktier jämfört med breda index.

      Xact Sverige har jag endast en liten del i som ett komplement. Det är smart att investera i en helt vanlig indexfond och det är vad den är. Den ger en bra indexexponering i Sverige.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko och tack för en utmärkt blogg. Börshandlade etf fonder som lämnar utdelning tar ju naturligtvis bort bolagsrisken men hur är det med utdelningshöjningar??
    Om man tex köper en dividendking som ger 3,5% i direktavkastning första året och sedan höjer utdelningen varje år, Då får ju 3,6% nästa år 3,7 året efter det osv
    Till skillnad mot xact Sverige som bara ligger på samma yield år ut o år in. Efter 10 år så blir det ju en rejäl skillnad enligt mig. Eller är det så att man får utdelningshöjningar även om man tex köper xact Sverige,Xact high dividend mm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tror du kretsar kring ditt anskaffningsvärde i ditt resonemang och så kan man ju göra om man tycker det är kul. Det kallas för Yield on Cost och jag tycker det är det mest meninglösa skrutt man kan titta på. Den som ägt längst och därmed är äldst har bäst yield on cost. Så om du blir 110 år kan du se fram emot en bra yield on cost. Ah ja nog rantat om det värdelösa nyckeltalet.

      UTdelningar stiger generellt sett över tid. Både i breda börsindex så väl som särdeles fina utdelningsaktier. Även i denna indexfonden så kommer utdelningen på lång sikt stiga.

      Om man utgår från den lägsta delen av intervallet i utdelningspolicyn och räknar på 3% direktavkastning så är det på en hundring 3 kronor utdelning år 1. År två stiger kursen på fonden och 3% blir lite mer än 3 kronor. År tre blir det ytterligare lite mer osv.

      Nu har ju utdelningen fladdrat lite upp och ned de senaste åren i just den här fonden men det är en så kort tidsperiod. På riktigt lång sikt är trenden stigande. För denna fonden och för börsen som helhet.

      Mvh petrusko

      Radera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...