+7 procent direktavkastning i Akelius D


De senaste börsdagarna har Akelius D-aktie handlats kring 1,4 euro vilket ger en direktavkastning runt 7 procent. Det är en riktigt bra deal för den här aktien. Akelius äger hyreslägenheter i de starkaste städerna i världen. Städer som London, Berlin, Washington mfl. Utöver att de äger en fantastiskt bra tillgång så har bolaget en sund finansiell ställning. Belåningsgraden är låg och de har en god credit rating vilket ger tillgång till kapital och det billigt.

Akelius D är ingen vanlig aktie utan liknar mer en preferensaktie. Utdelningen är fast och kommer aldrig bli högre. Aktier med begränsad rätt till bolagets vinst värderas annorlunda än vanliga aktier. Det är mer fokus på allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget. Läs mitt inlägg om hur sådana här aktier fungerar/värderas.

Medan uppsidan är begränsad i Akelius D så finns det ändå en viss potential från nuvarande nivåer. Igår slog jag till på fler Akelius D till kursen 1,39 euro vilket ger en direktavkastning om 7,2 procent. En attraktiv avkastning och på det bedömer jag det finns en kurspotential. När börsklimatet normaliserats kommer värderingen av den här typen av aktier också göra det och sett till den låga räntan vi har är det klart tänkbart att Akelius D handlas på högre kurs. Runt 1,65 euro så är direktavkastningen 6 procent. En nivå jag tror på när börsen sansat sig en aning. Innan coronakrisen handlades aktien betydligt högre än så men om man räknar lite försiktigt samt antar en större riskpremie efter corona så är 1,65 euro klart rimligt.

Akelius D pyntar kvartalsvis utdelning i februari, maj, augusti och november. Maj månads utdelning är redan avklarad och nästa är alltså i augusti.

Länk till Akelius D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Jag noterar att de betalar ut i Euro och att det står en svensk flagga hos Avanza. Sett till skatter etc räknas den som en svensk aktie man bör ha på ett isk-konto eller är vad räknas den som?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Observant av dig. Ja Akelius är ett svenskt bolag och fungerar utmärkt på ett ISK. INgen källskatt dras på utdelningen alltså. De är udda som handlas i euro på svenska börsen men inga konstigheter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret! Det är lite rörigt och inte så tydligt vad det gäller källskatten hos Avanza. Tidigare trodde jag att det räckte att det fanns en svensk flagga för att en aktie helt och hållet skulle beskattas som svensk rakt igenom, men lärde mig att så inte var fallet via bl a en isländsk bankaktie, som hade svensk flagga.

   Radera
  3. Nä det där med den svenska flaggan har några få undantag och är bara ett förenklat sätt för den bekväme. Vill man ha foolproof info så tar man själv reda på det. Bolagets skattemässiga hemvist.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Läs artikeln här nedan, den förklarar rätt så ingående när när utländsk källskatt skall betalas.
   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/10/17/allt-du-behover-veta-om-att-handla-utlandska-aktier.html

   Trevlig Läsning

   //Krusse

   Radera
  5. wow den länken hos Avanza bara rörde till ännu mer känner jag :)

   Korta svaret är att kolla upp var hemvisten är, och är du osäker kolla med bolaget?

   Eller googla o se om någon redan kollat upp det.

   Radera
  6. Någonstans gör Avanza ett dåligt jobb på den punkten och borde vara betydligt tydligare. Vanligtvis tycker jag de är rätt måna om att förklara och vara tydliga, men inte här.

   Radera
 2. Hej petrusko! Gör samma bedömning. Skall även förhållandevis mycket till att de inte ska klara av att betala utdelningen för D-aktien. Ser att utdelningen är relaterad till stamaktiens utdelning. Som jag förstår villkoren så innebär de att om bolaget beslutar att inte lämna utdelning för stamaktien så blir det heller ingen utdelning för D-aktien? Vad jag däremot inte alls lyckas förstå är vad som händer efter det, blir det "straffränta" på utebliven utdelning för D-aktien tills den delas ut igen, ackumuleras utdelningen bara utan ränta tills den delas ut, händer ingenting alls tills utdelning bara återupptas...? Har du kläm på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gurkan,
   Ja de har formulerat skrivelsen i bolagsordningen så att de inte skall kunna lämna utdelning på de vanliga stamaktierna utan att pynta till D-aktieägarna. Det är så den skall tolkas den där skrivelsen. Inte att utdelningen kanske blir lägre eller uteblir beroende på hur de gör med stamaktien. De kan pynta utdelning på D-aktien oavsett hur de gör med stammisen och skrivelsen är främst för att styrka upp att utdelning inte kan göras till stamaktien utan att pynta till D-aktie.

   Det finns även skrivelse som manar dem att pynta utdelningen på D-aktie oavbrutet. Ev inställd utdelning buffras upp och skall betalas till fullo senare. Ränta utgår ej men det är ganska ointressant då det räcker som det är med regler att utdelning buffras. En sådan utdelningsskuld vill ett fastighetsbolag inte bygga upp. Det försämrar förutsättningarna att finansiera sig.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Har också köpt en rejäl stek runt 1,38E då jag är försiktig av mig och bedömmer det som tämligen låg risk och på verkas nog väsentligt mkt mindre om vi får turbulens igen på börsen.Tänker då på motorn i ekonomin USA som till dags dato har en arbetslöshet på 14% och den har stigit 10% på en månad!! Detta kan ge en kraftig korrektion på världens börser framöver.Då ser jag Akelius D som en vettig placering och en ränta runt 7% som mkt attraktiv

  SvaraRadera
 4. Känns som din rekommendation har fått kursen att gå uppåt idag medans nästan allt annat är ner... :)

  SvaraRadera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...