iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är är en börshandlad fond med inriktning mot amerikanska bolag med sund finansiell ställning och god utdelningspotential. iShares är världens största kapitalförvaltare (Blackrock heter bolaget som ligger bakom iShares) och det känns stabilt. Fonden har sitt säte på Irland och är reglerad likt vanliga fonder. Det där med säte på Irland innebär att det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningarna från den här fonden. Så ser skatteavtalet ut mellan länderna i dagsläget. Sådant skulle kunna ändras men det är inte vanligt och man kan ju inte göra annat än förhålla sig till det som gäller nu. Det är ju nice att slippa vänta några år på att få skatten åter. Eftersom det ej dras utländsk källskatt funkar det bra att ha fonden i ett ISK.

Det finns en fasligt många olika fonder och väldigt många är olika trots att namnet kan antyda att inriktningen är liknande. En utav sakerna som jag gillar med den här fonden är sektorfördelningen. Hälsovård och Konsument/Dagligvaror är de två största sektorerna medan i andra fonder kan de bestå av upp till 30 procent fastigheter eller bank/finans. I ett riskperspektiv är det ju lite lugnare med hälsovård och dagligvaruhandel.

Fonden innehåller 140 olika bolag. De 10 största enligt nedan:

Jag har spanat igenom hela innehavslistan och det är verkligen kvalitetsbolag rakt igenom.

Avgiften för fonden är 0,35 procent. Utdelningen betalas halvårsvis och på de senaste två utdelningarna är direktavkastningen cirka 3 procent. Utdelningen betalas i maj och i november.

Det här är en riktigt bra fond i mina ögon. Avgiften är ganska låg och man får en bred exponering i amerikanska kvalitetsbolag. Några av världens bästa bolag. Flera utav dem är utdelningsaristokrater, bolag som höjt sin utdelning varje år i minst 25  år.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

17 kommentarer:

 1. Enligt Avanza köps fonden i Tyskland, Morningstar säger London och du säger Irland... vad är det som faktiskt gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   Fonden har sin skattemässiga hemvist på Irland. Den är noterad på flera börser i Europa varav noteringen som finns hos Avanza är via en börs i Tyskland.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tror det är som så att skattehemvist EU blir Irland. Men den handlas på börserna i USA, Tyskland o England.

   Radera
  3. Ok tack för svar :)

   Radera
 2. Fast egentligen kanske man borde kalla etf:er för "mayhem makers" eller liknande :) För de blir så pass stora att när börsflöden vänder ut då brakar det snabbt rakt ned som sagt var. Tack vare deras storlek och dominans.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Kan man se hur ofta de ETF:er Avanza tillhandahåller delar ut samt hur mycket det varit historiskt?
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Olof,
   Den infon finns tillgänglig på fondbolagets websida. iShares.se för just den här fonden. Vanguard, Invesco mfl har allihop svenska eller europeiska sajter med info om fonderna.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hur rankar du den jämfört med denna?
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1063951/invesco-s-p-500-high-div-low-vol-ucits-etf-dis

  Tänker att den jag länkade är mer lik XACT Högutdelande som du äger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag gillar även den där fonden från Invesco men de är ganska olika. Det är högre kvalitet generellt sett på innehaven i den här fonden från iShares och det är en sektorfördelning som känns stadigare (mindre riskfylld). Det är även betydligt fler innehav i iShares fond vilket också är en faktor som sänker risken.

   Två fina fonder men väldigt olika. Vill man ta lite högre risk och jaga den högre direktavkastningen så lockar Invescos fond. Var och en får avgöra risknivån man vill ta och investera därefter.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jättebra att du skriver lite om ETFer... jag saknar PIMCOs fonder i Avanzas utbud, börshandlade fonder som delar ut kan vara ett utmärkt alternativ till alla som älskar utdelningar men inte orkar rådda med enskilda bolag/aktier. Dock ska man nog köra Nordnet eller Nordea om man vill hålla på med detta, Avanza är ganska så vingklippta, även om det har lättnat lite på senare tid.

  Har du tid gör gärna en genomgång av vilka ETFer du rekommenderar för lata utdelningsjägare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag gillar Pimcos CEF:er men de är inte noterade i EU, de saknar jag också.
   Det blir fler inlägg om ETF:er i närtid. Jag tycker det är ett smidigt och smart sätt att investera och det finns väldigt många olika bra att välja mellan.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Varför köpa inte den direkt på KF? om reglerna skulle ändras sen slipper man behöva sälja på ISK och köpa igen på KF.

  Varför gillar du den här ETF men inte tar t.ex. rakt av divident aristocrats? https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1063725/spdr-s-p-us-dividend-aristocrats-etf

  Eller emerging markets aristocrats?
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1063952/spdr-s-p-emerging-mkts-div-aristocrats-ucits-etf

  Den sistnämnda har en yield på 5.6%
  https://www.ssga.com/ie/en_gb/institutional/etfs/funds/spdr-sp-emerging-markets-dividend-aristocrats-ucits-etf-dist-spyv-gy

  Mvh
  David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag hoppas du har koll på att det där inte är en ETF för det som normalt kallas för Dividend Aristocrats. Namnet är missvisande på den där. Den följer ett index som heter S&P High Yield Dividend Aristocrats. Inte alls sammma sak. Det innehåller mycket mindre bolag och det är inte lika lång utdelningsstreak på dem.

   Jag vet att Avanza har skrivit något inlägg om den där som om det vore en fond för helt vanliga Dividend Aristocrats så det finns nog många som tror att det är precis vad den är.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hur hittar man i Avanzas ETF utbud? Kan manb ara köpa de tysknoterade? Söker man på ishares kommer det bara upp amerikanska

  SvaraRadera
 8. Är nyfiken på hur ni tänker kring courtaget på etf:er? Nordnet har ju möjlighet till månadssparande och courtagefritt på vissa etf:er om jag förstått det rätt. Vad är argumentet att ta en etf med valutaväxling och courtage framför en indexfond annat än att man får en kontant utdelning?

  SvaraRadera
 9. Kolla på VUKE ... ETF med FTSE100 som bas med nära 6% avkastning kan vara en bra komplement

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...