Latour sänker utdelningen


Idag meddelade Latour att de sänker sitt utdelningsförslag till 1,25 kronor vilket är en halvering mot föregående års utdelning och än större skillnad mot ursprungligt förslag på 2,75 kronor. För bara några dagar sedan släppte de rapport för det första kvartalet och uttryckte sig på ett sätt i samband med den att jag förväntade mig att de skulle revidera utdelningsförslaget. Jag skrev om det när jag kommenterade rapporten.

Här är ett par stycken från dagens pressmeddelande om utdelningssänkningen:

"Investment AB Latour (publ) har följt utvecklingen av den globala Covid-19 pandemin och dess påverkan på Latours innehav. Koncernens finansiella ställning är fortsatt stark och både i Latours helägda verksamhet och börsportföljen har omfattande åtgärder satts in för att bemöta det osäkra marknadsläget.

Styrelsens bedömning är att en reviderad utdelning kommer gynna koncernens framtida investeringsmöjligheter samt möjliggöra för bolaget att agera framåtriktat och flytta fram innehavens positioner även i rådande klimat."

Avstämningsdag osv är samma som tidigare vilket betyder att sista dag för handel inklusive rätt till utdelning är måndag 11/5.

På kursen 146,3 kronor är direktavkastningen 0,85 procent nu då. Det är ju inte fett men det är väldigt speciella tider nu också. Det är rimligt att Latour behåller mer pengar i bolaget. Pengar att stötta sina portföljbolag eller att använda för nya investeringar. Fina köplägen kan ju uppstå i sådana här kriser men endast de starka bolagen har en finansiell position att kunna slå till.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

  1. Själv tycker jag det är fräckt att rycka undan ägarnas pengar framför näsan. Pengar som är intjänade 2019. Måhända att det finns goda investeringsmöjligheter nu, men nya VD:n verkar inte ha några problem med att sabba en utdelningstrend.

    SvaraRadera
  2. Bättre hälften än inget, det kommer bättre tider:)
    /K

    SvaraRadera
  3. Klart att man alltid vill ha mer pengar, men som läget är nu så känns alla utdelningar som blir av som en bonus. Tycker definitivt att det är vettigt att bolagen tar sig en funderare på hur man bäst lägger upp ekonomin. Det är ju en dag imorgon också! ;-)

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko,

    På tal om sänkning av utdelning vad tycker du om Peab som idag kom med rapporten, där de har reviderat hela utdelning från aktieägarna men istället gett själv feta arvodet. Det står i rapporten att de inte alls märkt av viruset och i stort sett även 1a kv gått som planerat. Men de kapar hela 2019-vinsten som de redan själva fått via bonus och lönehöjningar och även arvodet.

    Det delar inte heller lite arvode, hela 900.000 kr bara styrelsen och sen 450.000 kr varje ledamot!!! Men aktieägarna ska inte få något alls!
    Jag ser du också äger Peab.

    Från PEAB pm:

    "PEAB

    Kommuniké från Peabs årsstämma 2020 (Cision)

    2020-05-06 17:00

    Vid onsdagens årsstämma fastställde Peabs aktieägare resultat- och balansräkning, beslutade om vinstdisposition, val av och arvode till styrelse och revisor samt val av valberedning. Stämman bemyndigade också styrelsen att besluta om nyemission och om överlåtelse av egna aktier samt fastställde ny ersättningspolicy och förändringar i bolagsordningen.

    Årsstämman beslutade i enlighet med styrelsens reviderade förslag att inte lämna någon utdelning för verksamhetsåret 2019 med anledning av den osäkerhet som spridningen av coronaviruset skapat.

    ::::::::::::::::::::::

    Arvode till styrelsens ordförande beslutades utgå med 900 000 kr (oförändrat) och till varje övrig ledamot i styrelsen med 450 000 kr (oförändrat). För arbete i Ersättningsutskottet och Finansutskottet beslutades att arvode utgår med 75 000 kr (oförändrat) för respektive ledamot i vardera utskott. För arbete i Revisionsutskottet beslutades att arvode till ordförande utgår med 150 000 kr (oförändrat) och till varje övrig ledamot med 75 000 kr (oförändrat). Det sammantagna arvodet till ledamöterna beslutades uppgå till 5 325 000 (4 875 000) kr.

    ::::::::::::::::::::

    "

    https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2020/05/06/peab-kommunik-fran-peabs-arsstamma-2020.html

    SvaraRadera
  5. Peab-bonusarna/Groteskt är namnet på denna behandling av aktieägarna

    SvaraRadera
  6. Peab..ja de e ju smått bisarrt att de inte sänker arvodena med hälften i dessa tider. Men det är egentligen rätt enkelt. Bara o sälja, de finns massor av bolag som behandlar intressenter på ett "fair" vis.

    SvaraRadera
  7. Behåller dom verkligen mer pengar i bolaget? Är det inte att dom erhåller mindre från sina innehav? Assa har ju sänkt och Securitas har ställt in. Så given utdelning från Latour i förhållande till erhållen utdelning är nog inte sämre än tidigare år. Och det är ju vitsen med investmentbolag, att slussa vidare erhållna utdelningar.

    SvaraRadera
  8. @Anonym 17:10: hur många andra bolag har halverat ersättningen till sina ledningar? Det är stämman som fattar beslutet, gillar du inte förslaget är det bara att lägga fram ett eget och är till att det får majoritet.

    @Anonym 19:45: +1. Men måhända är det en kombination? Och varje krona som inte delas ut är ju trots allt en krona som finns kvar i bolaget på ett eller annat sätt.

    SvaraRadera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...