iShares Core S&P 500 ETF


Det här är en billig ETF som följer det amerikanska indexet S&P 500. Avgiften är låga 0,07 procent men det finns någon som är lite billigare ändå. Jag gillar ändå den här då det är världens största kapitalförvaltare som står bakom den (Blackrock/iShares). Tex Invesco har en S&P 500 ETF som kostar 0,05 procent men innehållet i den ser inte ut som S&P 500. Den har andra innehav och annan viktning än indexet.

I bilden ovan är de 10 största innehaven och dess vikt i fonden. Den här fonden från iShares speglar S&P 500 bra. I en enda placering får man exponering i 500 amerikanska bolag till en riktigt överkomlig förvaltningsavgift om 0,07 procent. När man köper en ETF betalar man courtage precis som vid vanlig aktiehandel och man får betala en valutaväxlingsavgift. Den där växlingsavgiften är 0,25 procent hos många mäklare. Det där är engångsavgifter och sedan är det endast de där 0,07 procent årlig förvaltningsavgift man pyntar.

Fonden betalar utdelning kvartalsvis och direktavkastningen är strax under 2 procent. Vill man slippa utdelning så finns det en variant av fonden som inte pyntar utan istället återinvesterar de automatiskt. Det är ju ett smidigt val för ett långsiktigt spar. Slippa hantera utdelningen själv och slippa kostnader förknippade med att själv återinvestera den. Väljer man varianten som pyntar utdelning så är det nice att känna till att den har sin hemvist på Irland och det dras ingen utländsk källskatt på utdelningen.

Länk till iShares Core S&P 500 med utdelning hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till iShares Core S&P 500 utan utdelning hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Om inte jag är helt ute i det blå så går den att månadsspara på , på Nordnet med gratis courtage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det kan stämma. NOrdnet har en hel del ETF:er i det där månadssparet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Jag fattar inte riktigt hur det fungerar med valutan när den handlas i EUR. Är det helt plötsligt tre valutor att ta hänsyn till (SEK, EUR, usd) eller hur funkar det?

  Tack för en bra blogg!
  Sam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sam,
   Värdet i kronor räknat så är det dollarkursen som styr. Innehaven är noterade i dollar och det är vad som styr värdet.
   Ja visst handlas den i Euro men det har ingen betydelse. Dollar mot svenska kronor är din valutaexponering.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ska man ha en sån fond på isk eller kf?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Eftersom det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen så funkar den bra att ha på ett ISK så väl som på en KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag tycker det är himla kul att du skriver sånt här. När man ska läsa själv vad de olika ETF:erna betyder så är det bara en ren soppa. Massa olika benämningar . Just såna som har utdelning är ju de roligaste :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Kul att det uppskattas. Jag håller med dig om det där att det är hopplöst att se listor med namn på de olika ETF:erna. De heter så knasiga saker och likt varandra.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej,
  Tackar först denna tipset. Mycket värdefulla och precis vad som jag letar efter. Nu kommer mina frågor:
  1. Vart hittar man hela listan på innehavet?
  2. I Avanza visar historiken på kurs-utvecklingen bara från några månader sen. Säkert från då de tog in. Men finns det någonstans man kan se längre historiken? Det hjälper förstå hur svängig är och vart befinner sig i längre perspektiv.
  3. Har du kollat även på andra liknande produkter? Jag är väldigt nyfiken veta vad du tycker om dessa två:

  iShares MSCI USA Qlty Dividend UCITS ETF USD Dis
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1064219/ishares-msci-usa-qlty-dividend-ucits-etf-usd-dis

  SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1063725/spdr-s-p-us-dividend-aristocrats-etf

  Tipsa gärna om har något bättre tips än två ovan.

  Mvh /Danne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Danne,
   1. Du hittar hela fondens innehav på ishares.se

   2. Längre historik finns på ishares.se men man kan se hos tex Yahoo Finance hur S&P500 utvecklats och den här fonden går som det indexet. Avgiften är så låg att det knappt gör utslag i grafen.

   3. SPDR Dividend Aristocrats är nog okej. Den är dock inte vad man tror utan den följer indexet high dividend ariastocrats som har lite lägre krav än S&P 500 dividend aristocrats indexet. Jag är inte jätteförtjust i den fonden och det där indexet den följer.

   iShares USA Quality Dividend gillar jag och föredrar den framför ovan nämnda fond från SPDR. Jag har skrivit om den här fonden:

   https://petrusko.blogspot.com/2020/03/ishares-msci-usa-quality-dividend-ucits.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stor tack!
   Gillar mycket din blogg och följer daglig.
   Ha en fin dag.
   /Danne

   Radera
 6. kanske dum fråga men....om man har aktiedepån på annan bank, är det ISIN numret som finns angivet hos Avanza som man använder för att söka rätt på dessa två fonder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja om inte banken är helt mossig så skall ISIN funka utmärkt.

   Mvh petrusko

   Radera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...