Latour rapport Q1 2020 - Ställer de in utdelningen?


Investmentbolaget Latour släppte precis sin rapport för det första kvartalet 2020. Den helägda industrirörelsen visar upp bra siffror ändock lite annorlunda denna gången. Medan den organiska försäljningstillväxten var platt växte de ändå omsättningen med 16 procent. Det är en rad förvärv som bidrar. Orderingången och resultatet ökar i industrirörelsen men man flaggar för att det andra kvartalet kommer bli betydligt sämre än året innan.

Latour brukar stoltsera med hur väl rustade de är inför sämre tider och de nämner några ord om det nu i VD-ordet. De är förvisso väl rustade men det är en riktigt tuff kris som slagit till. Latour fortsätter dock på sin inslagna väg och satsar på utveckling osv, att driva på framåt.

I slutet av VD-ordet bjuder de på en tydlig hint om att utdelningen kan komma dras in. Jag ser det som ett sätt att lätta upp beskedet. Alltså att man hintar om det nu så svider det inte lika illa när de väl lämnar ett skarpt besked. Då var det ju väntat liksom.

"Latours styrelse utvärderar löpande den föreslagna
utdelningen om 2,75 kronor per aktie, och återkommer innan
årsstämman den 11 maj 2020 med information om förslaget
kommer att ändras. "

Så där skriver man inte bara dagarna innan stämman om man inte starkt lutar åt att ta just det beslutet. Jag förväntar mig nu att de ställer in sin utdelning.

11 kommentarer:

 1. Hur påverkar alla inställda utdelningar din privatekonomi? Plockar mer av bufferten tex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det har inte gått obemärkt förbi men det går ändå bra. Mina största innehav Xact Högutdelande, Axfood och Castellum pyntar fortsatt fet utdelning. De väger tillsammans bortåt 40 procent av portföljen.

   Jag har också gjort lite omplaceringar där jag rört mig ifrån finanssektorn som ställt in utdelningar till preffar och D-aktier som bjöd på ett fantastiskt köpläge i krisen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko.
   Är du värkligen så beroende av utdelning ? Tänker så häralla dessa år som du är på börsen och borde det vara att du har riktigt bra avkastning historisk totalt. Då är det bara säljaav det fu behöver månadsvis. Fungerar på samma sätt som du skulle få ut 4% i utdelning. Det vad man gör är att man plockar ut det själv istället att dem delar ut till dig. Det fungerar på samma sätt om man ska ha indexfonder och sälja av det till månads utgifter eller årsvis 4%. Inte svårare än så.Aktie utdelning är inget konst och det fungerar lika bra i indexfonder. Alla utdelnings bloggare är så ledsna nu att de blir av utdelningen,men det blir kvar i aktien och det får man sedan tillbaks i bättre total avkastning. Fattar inte vad är problemet? Ha det så bra.
   Mvh.jacke77

   Radera
  3. Pga att det är investeringar i ett specifikt bolag. Det fixar inte en anonym indexfond som är till för dem som inte orkar lägga tid eller har någon kunskap om att hitta värden.

   Radera
 2. Verkligen tråkigt även om det inte är särskilt hög utdelning. Har du några om hur Investor kommer att göra med utdelningen?

  Mvh I-US

  SvaraRadera
 3. Är det rimligt rent ekonomiskt att man ställer in utdelningen? Jag kan förstå att bolag som direkt jobbar mot hotell, olja etc får det tufft men nog är väl ett investmentbolag mer diversifierat än så?

  Jag äger flera amerikanska BDCs, och där påverkas man absolut av krisen men inte till den grad att utdelningen ställs in. Man har ofta 3-5% exponering mot hotell, restaurang, nöje och klarar smällen. Vad hände i Latour som gör att man fattar detta drastiska beslut? De har ju som nån sa ganska låg DA som det är... hur motiverar de det hela?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men du skall nog inte jämföra med en BDC som har väldigt specifika regler likt en REIT vad de måste dela ut till andelsägare. Det borde du nog veta om du äger dem...

   Radera
 4. Är väl logiskt. Just nu kommer det vara guldläge för Latour att växa med förvärv när priserna tryckts ner. För oss långsiktiga ägare kan man ta en inställd utdelning för att på lång sikt få högre värdeutveckling.

  SvaraRadera
 5. Inte konstigt att ärkeskruttbolaget Latour drar in utdelningen, så går det när man tar in skruttar i portföljen!

  SvaraRadera
 6. Jag är inte förvånad. Många bolag är defensiva, vilket jag antar är rätt med tanke på hur oviss kommande kvartal kommer vara. Det är dock tråkigt att inte få in den väntade utdelningen.

  SvaraRadera

You can be a stock market genius

  För någon vecka sedan kom jag att tänka på den här utmärkta boken jag har i bokhyllan varpå jag bestämde mig för att läsa den igen. Förfat...