Spiltan Aktiefond Investmentbolag - Den ultimata fonden


Ovan är en graf över fondens utveckling på 3 år och den i sig är inte vad som gör den här fonden så attans bra. Det finns fonder som presterat ännu bättre. Grejen med Spiltan Aktiefond Investmentbolag är att den har några tydliga saker som talar för den och som är en förklaring till varför de presterat god avkastning historiskt och kan antas göra det även framöver. De flesta andra fonder som har presterat bra får förlita sig till "duktig förvaltare" eller tur. För den här fonden behöver man inte förlita sig till något så vagt.

Något som drar ned fonders avkastning på lång sikt är höga avgifter och således är en låg avgift eftersträvansvärt. Låg avgift är nice men det är inte hela grejen. I den här fonden har man dessutom något som talar för potentiell överavkastning. De svenska investmentbolagen har som grupp presterat bättre än breda börsindex historiskt. Det kan man se över många olika tidsperioder. Allt från några år till flera decennier. Investmentbolagen i sin tur är väldigt duktiga på det de gör och har alltså bevisat sig under mycket långa perioder. Visst finns det investmentbolag som presterat knackigt och det finns vissa år då de inte varit bäst men som grupp och över tid har de presterat mäkta bra. Grafen ovan är som sagt över 3 år men det ser minst lika bra ut om man tittar på 5/10/20 år för investmentbolagen.

Låg avgift och en bra inriktning med fokus på investmentbolag, det gör Spiltan Aktiefond Investmentbolag till den ultimata fonden. Historisk avkastning är ingen garanti speciellt inte i fonder där man förlitar sig till tur eller "duktig förvaltare". Den här fonden har dock stor potential att fortsätta prestera bättre än index utan att för den delen ta stor risk att underprestera. Via investmentbolagen som fonden äger får man en mycket bred riskspridning i olika bolag och branscher. Stora som små.

Produktens avgift: 0,24 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 7 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden: 50 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 194.685 st.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj syns efter 3 dagar.

Jag tycker det här är den ultimata fonden och hela min familj har den i portföljen som en viktig del i vårat långsiktiga spar. Investmentbolagen tror jag stenhårt på även i framtiden och Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ett rimligt sätt att få del av den avkastningen på sikt. Ta inte mitt ord på det; Det har skrivits en utmärkt bok om de svenska investmentbolagen och dess förträfflighet. Läs den för mer kött på benen. Av Marcus Fridell - Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag. Länk till boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/bygg-en-formogenhet-investera-i-investmentbolag-9789188849007

23 kommentarer:

 1. Tycker du ändå att det värt att köpa svenska fonder med utländska innehav trots att du riskerar att inte få tillbaka källskatten (15%) på utdelningar som du annars hade fått om du köpt de enskilda aktierna? Hur resonerar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Mja jo om man vill investera i fonder med utländsk exponering som tex en globalfond så är det värt det. Man väljer en sådan exponering av en anledning och då får det vara värt priset man betalar. USA brukar väga kring 60% i en globalfond och direktavkastningen tror jag ligger kring 2%. Att inte få åter källskatten på de där 2% är det lilla priset du får betala för att få den där exponeringen du vill ha.

   Själv är jag ingen stor förespråkare av globalfonder så som vissa är. Man får exponering i hela världen genom att investera i våra svenska storbolag. ABB, Ericsson, ASSA Abloy mfl må vara noterade i Sverige men business gör de över hela världen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ang föregående kommentar: Ursäkta mig, såg nu att det inte är fonden med de globala investmentbolagen du skrivit om. Men hade ändå varit intressant att veta hur du resonerar kring det där.

  Allt gott

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko!
  En superbra fond!

  Men gillar man att äga aktier så finns det inte mycket som talar för denna fonden.

  Genom att köpa 4 investmentbolag så har du 75% av innehavet i fonden.
  Att köpa dessa investmentbolag själv är enkelt och då har du gratis förvaltning ända tills du säljer dem.
  Jag har skrivit om det här:

  https://pappabetalar2018.blogspot.com/2018/07/ny-strategi-i-barnportfoljen.html


  Men gillar man inte direktägande i aktier är det en grym fond!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja för oss som gillar aktier är det ett smart val att investera direkt i investmentbolagen.

   För helt vanligt folk som bara vill ha ett smidigt spar är den här fonden toppenbra. Ett autogirospar är smidigt, då köps det mer varje månad i ur och skur.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko och tack för ett intressant inlägg. Jag har en fundering som jag aldrig riktigt förstått. Vad är egentligen skillnaden mellan en fond utan avgifter och ett investmentbolag? Är utdelningar den enda skillnaden eller finns det något annat?
  Vänligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Fonder utan avgift finns det inte gott om. Några olika mäklare har i sitt sortiment var sin indexfond helt utan avgift. En sådan fond presterar precis som det index den följer. Allting i en indexfond är helt passivt. Inga smarta investerare där som gör långsiktiga strategiska saker för att främja avkastningen utan helt passivt följs index.

   Investmentbolagen som grupp består av kapitalstarka bolag som är långsiktiga ägare i sunda bolag. De tar plats i styrelser och är med och utvecklar bolagen i långa loppet. De är aktiva och de är engagerade. De är nära och insatta i de bolag de investerat i.

   INvestmentbolagen har som grupp presterat betydligt bättre än breda börsindex och fonder generellt sett. Där har du den stora skillnaden.

   Beträffande utdelning så är det en del av vad som kallas totalavkastning och det är vad som betyder något och vad som jämförs. Totalavkastning alltså. Det gör ingen skillnad i om avkastningen kommer från utdelningar eller kursuppgång.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Pappa betalar, helt gratis är det inte att äga investmentbolag. Börsveckan gick igenom ett dussin av de svenska bolagen förra veckan och visst finns det förvaltningskostnader om än låga. Investor 0,11%, Svolder 0,80%, Öresund 0,48% för att nämna några.

  Mvh Ekonomie De Sade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, gratis är fel ord. Skulle skrivit billigare.
   Eftersom att vi får betala dessa avgifter om vi äger dem via fonden också. Så då kan man säga att fondavgiften är högre än 0,24% på fonden.

   Mvh PB?

   Radera
 6. Ja, det är klart att det ser ut som att investmentbolag slår börsen när man tar dagens största investmentbolag och backtrackar. En annan historia blir det om man startar med de största investmentbolagen t.ex 1960 och ser hur resultaten blivit; underprestation mot index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, menar du att hela överavkastningen förklaras av survivorship bias?

   Radera
  2. Hej Gustav,
   Syftar du på Ratos eller vad kan det annars vara? Skulle vara intressant att veta vilka investmentbolag du menar som underpresterat index under c:a 70 år?

   Återkom gärna då jag är nyfiken.

   Tack på förhand och sov gott.

   // Malte

   Radera
  3. Det här är en mycket bra poäng.

   Radera
 7. Inte ultimat ut hållbarhet-synpunkt. 1 av fem har den

  SvaraRadera
 8. Hej.

  Jag har Investor, Industrivärlden, Kinnevik, Lundbergs, Latour, Creades i min portfölj som seperata bolag.
  Köper i dessa varje månad.
  Är det då dumt att även spara varje månad i denna fond?

  Mvh Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobbe,
   Investmentbolagen som grupp är en mycket rimlig investering och den exponeringen får man smidigt via fonden eller att köpa aktierna direkt. Att köra både och är inget konstigt och kan absolut ha sin mening. Exempelvis kan ett automatiskt månadsspar i fonden vara ett smart och smidigt upplägg medan man gör engångsköp då och då i investmentbolagen direkt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ditt svar.
   Tycker bara att det känns lite som kaka på kaka effekten.
   Går aktierna upp så går fonden upp och vice versa.
   Skall fundera lite på hur jag gör men då vet jag att det inte är helt katastrof att göra så.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Hej. Vissa fonder har rörlig prestationsbaserad avgift, tex 20 %. Är den dragen på de diagram man ser på tex avanza, eller hur funkar det? Funderar bla på priornilsson idea. Mvh PO

  SvaraRadera
 11. Hej Petrusko!
  I maj 2016 avrådde du från denna fond pga investmentbolagens låga substansrabatt. Vad har fått dig att omvärdera ditt beslut ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag skrev i huvudsak om den höga värderingen på investmentbolag. Jag drog för stora växlar då på multipelexpansionen. Investmentbolagen presterar bra och jag tror på dem och fonden. Resonemanget kring värderingen är dock högaktuellt och kommer bidra till svag prestanda när den återgår till snittet eller lägre.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Tack!
  Det är alltid lika trevligt med folk som står för sina åsikter även när de ändrar dem :-)

  Personligen så finner jag ditt resonemang om substansrabatten intressant, hade faktiskt inte tänkt på det.

  SvaraRadera

Lägre priser på preffar och D-aktier men..

  Sedan jag minskade rejält i preferens och D-aktier har tillgångsslaget backat en del på börsen. Jag agerade på en snabbt förändrad ränteba...