Räkningarna betalda - Pengarna som blev över


Nu är månadens räkningar betalda så när som på något autogiro som dras i dagarna. Jag har på ett ungefär samma utgifter varje månad och har pengar dedikerade till ändamålet. Lite extra utrymme har jag bakat in ifall det är någon extra räkning eller så. Blir det pengar över när alla räkningar är betalda så är de direkt fria att använda till annat.

Här har jag en rutin där jag omgående sätter av pengar till mitt spar. Jag väntar inte till 25:e månaden efter för att se om det blev något kvar eller om jag sölat bort pengarna på diverse saker. Nej jag sätter direkt av pengar till sparet. Då blir det gjort.

Hur mycket pengar man än tjänar och hur mycket det än blir över så kan man alltid hitta saker att spendera dem på. Sätter man först av till sparet så blir det gjort och man kan gotta sig med det som är kvar efter det.

Sparet först och sen kan man sätta sprätt på resten om man så vill.

Det här är en bra rutin för att få det gjort. Att faktiskt lyckas att spara regelbundet. Ett autogiro är suveränt och det borde alla ha. Den här rutinen jag nämner är ett utmärkt sätt för att få till det där extra sparet utöver det.

Så kom ihåg nu då: Sparet först!

10 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant med en utvärdering av avkastning i Xact HögUtd. På 1 års sikt hänger den inte riktigt med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   På 1 års sikt har det index som Xact Högutdelande följer avkastat 0,4 procent medan OMXS30GI som tex Avanza Zero följer har avkastat drygt 3 procent.

   Så visst stämmer det att fonden inte hängt med vanliga index på ett år. Om man ser på 1 dag så har den kanske inte hängt med heller och det är bara lite mindre relevant än att se på 1 år. Det är för kort sikt.

   På 3 år är avkastningen drygt 15 procent mot Avanza Zeros 7,5 procent.

   På 5 år är avkastningen drygt 41 procent mot Avanza Zeros dryga 15 procent.

   Så är rimligt att se på fonder och bedöma dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko.
   Amf aktiefond småbolag 5år 84%. Det är imponerande. Ska man vara rädd då att spara i lite högre risk då långsiktigt? Den är ändå risk 5 i fondbladet! Varför rek inte att ha mer småbolag i portföljen speciellt när man kan ha det ganska billigt 0.45% i avg? Är det så att småbolag i Anf fonden är högvärderade nu på 15-20 årssikt?
   Mvh.jacke77

   Radera
  3. Tjena Jacke,
   Som jag brukar skriva om så visar statistik att småbolag på upp till cirka 50 miljarder kronor i börsvärde genererar högre avkastning än breda börsindex. Visst är det en god ide att ha just småbolagsexponering i ett långsiktigt spar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Micke!
  Har du räknat med Totalavkastningen dvs tagit med utdelningarna

  SvaraRadera
 3. och sen är det så mycket roligare att få lite utdelning :)

  SvaraRadera
 4. Visst är det märkligt att oavsett hur hög lön man har så lyckas man alltid att spendera. Har aldrig hört talas om någon som tycker att hen skulle klara sig på mindre lön. Alla tycker att lönen den har är för låg i förhållande till behoven. Så det är ett kanon tips att sätta av till sparande först.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 5. Spara först är en av de saker som gjort att vårt sparande gått så bra som det gjort. Viktigt och bra att du tar upp det! Vi kallar det för antibudget. Inlägg om vår metod nedan.

  https://www.iblandgormanratt.se/2019/10/antibudget.html

  SvaraRadera
 6. Ett kompletterande och välkänt tips är att öka månadssparandet motsvarande lönehöjningar eller minskning av en återkommande utgifter. De pengarna pengarna som ramlar in har en ju klarat sig utan föregående månad. Så varför inte spara dem? Men fira gärna en ökad inkomst EN månad. Men sen, in med stålarna på lämpligt månadsspar. Ett tips jag nyttjat i många år, som inte ens "känns".

  SvaraRadera
 7. Helt rätt Petrusko!
  Det är nyckeln att lyckas med sitt sparade. Första spara, sedan slösa. Annars finns det inget kvar att spara.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...