Diverse tankar om börsen


Nu kommer det en rad olika negativa uppgifter men många av dem är då rakt ingen kalldusch utan snarare precis vad som är väntat. Bilförsäljningen i Spanien har tagit tvärnit i april. Ja de har ju kört lockdown och allt var nedstängt, No shit Sherlock att inga bilar såldes. Vapiano restauranger i Stockholm har ansökt om konkurs. Tråkigt men väntat att företagskonkurser ökar kraftigt i coronakrisen. Det haglar in sådana här nyheter nu men man är snett ute om man tänker att varje negativ nyhet för ett börsbolag skall sänka dess aktiekurs. Det negativa är många gånger redan inprisat. Om aktiekursen på förhand har backat för att marknaden väntat sig usel försäljning i april ja då kommer inte aktien rasa när nyheten släpps att det blev så dåligt som marknaden väntat sig. Skulle det istället bli lite mindre illa, inte riktigt så dåligt som marknaden väntat sig ja då kan aktiekursen gå upp. På en riktigt dålig nyhet kan aktiekurser stiga om marknaden prisat in ännu sämre scenario.

Över till något helt annat. Det amerikanska bolaget Leggett & Platt meddelade förra veckan att de pyntar en oförändrad utdelning i juli. Marknaden befarade att de kunde slopa den men tack vare en stark finansiell ställning och en plan ihop med långivarna så kan de alltså pynta sin utdelning trots att omsättningen rasat i coronakrisen. Legget & Platt har höjt sin utdelning 49 år i följd och de brukar höja den i juli. De har utdelningen i oktober på sig att göra en höjning och behålla sitt track record som utdelningshöjare men det förutsätter att läget ser lite ljusare ut. Utdelningen ryker nog om något kvartal om man inte ser en ljusning.

Serien Billions är igång med en ny säsong och igår såg jag det tredje avsnittet. Säsongen startade riktigt svagt i mitt tycke men har repat sig. Det är inte samma fantastiska serie som de första säsongerna men jag gillar den ändå. Jag kollar via HBO Nordic men jag tror  att SVT kan sända avsnitten på pensionärsTV med rejäl eftersläpning.

Fastighetslegendaren Jens Engwall intervjuas i en video av Swedbank om fastighetsmarknaden och Nyfosa just nu i spåren av coronakrisen. Jag tittar på den själv i skrivande stund och det är som vanligt intressant att lyssna till Engwall. Det skall bli en utdelningsmaskin av det här i slutändan sade han precis om Nyfosa.

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige betalar utdelning årligen i juni och vilken dag som helst nu meddelar de storleken på årets utdelning. 3-4 procent skall de dela ut i normalfallet. Jag äger den här fonden och ser fram emot besked om utdelningen. Läs mitt inlägg om Xact Sverige.

13 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Angående Sverige index väljer jag Seb Sverige indexfond. Här får man hela paketet allt detta för 0.26% i avg. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Ett mycket bra val den där SEB Sverige Index. Låg avgift och den följer hela Stockholmsbörsen. Jag gillar den.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Själv tycker jag att Sveriges index är ganska lågt värderad! Bara 22% upp senaste 5år. Långsiktigt är det riktigt bra att köpa Sveriges index eller vikta det helt i från global indexfond? Vad tycker du Petrusko? Spp Aktiefon Sverige,Länsförsäkringar Sverige indexnära är ganska lika som Seb Sverige index i långsiktig avkastning.
   Mvh.jacke77

   Radera
 2. Tjena Petrusko! Jag bygger upp mina fixed income-aktier. Jag ser att du inte har SBB-D aktier. Får jag lov att fråga varför? De har trots allt över 8 procent DA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Danielm,
   Jag saknar förtroende för SBBs ledning och investerar därför inte där.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjabba Petrusko. Kul att du hittat nya fina fonder tex(iShares MSCI USA Quality Dividend).

  OT: Hur tänker du kring din exponering mot IT/Tech-branschen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Relevant fråga och jag kan säga att jag historiskt inte har brytt mig alls om det där medan jag på sistone har åtminstone tänkt lite kring det. Jag får en minimal exponering i IT/Tech via de börshandlade fonder jag äger. Jag funderar kring om jag skall ta in ytterligare någon fond för bredare exponering i den sektorn. S&P 500 är ett index jag överväger investera i. Det finns många alternativ och jag får se hur jag gör. Historiskt har jag lyckats mycket bra utan att investera i IT/Tech men det är ju en risk naturligtvis att inte vara exponerad i sektorn som driver utveckling och världen framåt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Vad tycker du om Exchange income corp just nu? Såg att du hade en gammal artikel på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Näe det undviker jag nu. De har stor exponering inom flyg och allt möjligt runt det. Förvisso tror jag de håvar in cash oavsett för personflyget de har avtalat med ehrm var det Alaska tro (minns inte 100%). Jag tror det avtalet var byggt så. Det är dock många olika grenar inom flyg, transport, service, reparationer osv.
   Jag väljer att undvika sådan exponering både nu och på längre sikt. Framttiden får utvisa hur sådan business står sig på lång sikt efter corona.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko,
  Undrar vad du har för tankar kring aktiemarknader i övriga världen? USA o Kanada är ju de länder man oftast ser människor investera i, förutom Sverige. Men hur är det med övriga världen? För och nackdelar? Förutom valutarisken/möjligheten.
  Hade varit kul och intressant att höra dina tankar kring detta!
  Mvh
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin,
   Jag håller mig primärt till USA och Kanada när jag går utanför Sverige. Jag har hygglig koll på marknaden där och förstår det engelska språket väl. Jag har i flera decennier följt de marknaderna och har god koll på var och hur jag skall hitta information.

   I USA och Kanada finns det tusentals bolag att välja mellan och det räcker gott. Det vore ineffektivt om jag skulle hatta runt i alla världens hörn och försöka förstå språk, redovisning, information. Det är ett enkelt val för mig att rata alla andra länder och hålla mig till dessa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för att du tog dig tid att svara :-) önskar dig en härlig dag!

   Radera
 6. Hej Petrusko!
  Just Vapiano känner jag inte är någon förlust. Galet överskattad restaurang.

  Blir många bolag som blir tvungna att slopa utdelningarna i dessa tider. Hoppas de kommer tillbaka snabbt och starkt igen.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...