Därför skall du äga småbolag och investmentbolag


Börsindex har historiskt avkastat kring 8-10 procent årligen och man brukar säga att det är svårt att slå index men det finns några smarta val som kan göra just det. Kanske har du hört någon prata gott om investmentbolag och det är inte för intet. De svenska investmentbolagen har som grupp avkastat bättre än börsindex på sikt. Så ser det ut nästan oavsett vilket tidsspann man tittar på. 5, 10, 15 år.

Ytterligare något som kan avkasta bättre än börsindex är småbolag. Det finns gedigna studier och statistik på detta. Tittar man på historik så är detta tydligt både i Sverige och på annat håll som USA och globalt. Dessa studier och överavkastning på småbolag gäller som grupp och är för bolag på upp till cirka 50 miljarder kronor i börsvärde. Det är alltså inte din och min definition av småbolag den här överavkastningen grundar sig på utan ovan nämnda. Om du inte tycker att bolag på tex 25 miljarder kronor börsvärde är "småbolag" kvittar. Det intressanta är överavkastningen och den hittar man i den här definitionen och backas upp med decennier av data.

Överst i det här inlägget är en graf för OMXS30 inklusive utdelningar (blå), Spiltan Aktiefond Investmentbolag (grön) och AMF Aktiefond Småbolag. De två fonderna med inriktning investmentbolag och småbolag har avkastat betydligt mer än index. Kanske förvånar det dig att småbolagsfonden avkastat ungefär lika mycket som investmentbolagsfonden. Det där med investmentbolag har blivit en snackis och allt fler känner nu till dess förträfflighet. Att småbolag är något särdeles bra är nog inte lika känt.

Att själv välja småbolag och träffa rätt är inte helt lätt varpå en fond är ett smart val. Jag gillar den här fonden från AMF för att den har en bra strategi och låg avgift ihop med en god prestanda. Visst går det hitta andra fonder som presterat bättre ett enskilt år men den här fonden bedömer jag har goda förutsättningar att över lång tid prestera uthålligt bra. Om inte annat så gör den låga avgiften väldigt stor skillnad i totalavkastning över tid. De flesta småbolagsfonder tar ut 1 procentenhet mer i avgift jämfört med den här som kostar 0,45 procent. Om två fonder "bara" lyckas prestera som index före avgifter så blir skillnaden för dig som investerare väldigt stor efter avgifter när den ena tar 0,45 procent och den andra 1,5 procent.

Det finns fog för påståendet att investmentbolag och småbolag avkastar bättre än index. Således är det en god anledning till att äga just småbolag och investmentbolag.

Läs mer:

Mitt inlägg om AMF Aktiefond Småbolag.

Mitt inlägg om Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

16 kommentarer:

 1. Daniel Berglin20 maj, 2020 08:45

  Man kan ju äga båda! Till och med på samma gång (Svolder)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Haha ja precis man kan slå bägge i en smäll med Svolder. Jag gillar Svolder och äger det i ett pensionspar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej.
   Svolder har varit bra historisk men att jämföra Svolder med Amf Aktiefond Småbolag /Spiltan Aktiefond investementbolag är att jämföra en liten fluga med Dinosaurier i riskspridning. Santidigt som Svolder kostar över 1% i förvaltnings avg. Riktig dyr i avg men kan funka bra så länge den avkastar som den gör.
   Mvh.jacke77

   Radera
 2. Vad tycker du om xact småbolag vs amf småbolag om du måste välja en?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Xact Småbolag är bra. Det är en indexfond och avgiften är relativt låg. Man kan argumentera åt endera hållet. AMF Småbolag har presterat bra historiskt. Xact Småbolag har lägre avgift och man vet vad man får eftersom det är en indexfond. Den kommer prestera som det småbolagsindex den följer medan det alltid finns en risk att AMF Småbolag får oflyt i sin aktiva förvaltning och presterar sämre.

   Det är ett svårt val om man måste välja mellan de två. Jag har tro på AMF Småbolag och har den i ett pensionspar samt i mitt spar till barnen. Xact Småbolag äger jag inte i dagsläget men den lockar mig.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, hur tycker du SEB Sverigefond Småbolag C/R står i förhållande till AMF's småbolagsfond i ett långsiktigt månadssparande? Är det overkill att investera i båda två?

  Mvh,
  Chrisse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja men den där småbolagsfonden från SEB är rimlig. Har man den får man en god exponering i småbolag och sannolikt en bra avkastning även i framtiden. Den har högre avgift än AMFs fond men man ska inte stirra sig blind på det. God avkastning är vad som räknas och det har SEB fonden potential att fortsätta med.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det låter som en bra plan. Om du nu vill tjäna mer pengar så dags att sälja Investor, Johnson, Telia, 3M? Eller varför äga både storbolag och småbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   En relevant fråga och man kan göra det där på många olika sätt. Olika strategier osv.

   Jag kombinerar olika sektorer, bolag osv för att sprida risk.

   Precis som det finns argument för överavkastning i småbolag och investmentbolag finns det tydlig historik som visar på det samma i utdelningsaktier. Ett gott argument alltså för att äga Johnson & Johnson parallellt med småbolag och investmentbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Känns tryggt att ha mina investmentbolag som bas i portföljen, de får fungera som säkerhet under tiden som jag experimenterar med annat! :-)

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
 6. AMF Aktiefond Småbolag kostar 0,38 % i avgift på Savr. Lite billigare alltså.

  Tack för en bra och seriös blogg.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Jag har för närvarande alla mina pengar på börsen i en fond, AMF småbolag, är det bra eller dåligt ur ett riskspridningsperspektiv? Jag funderar isåfall på att komplettera så att jag har 50/50 AMF småbolag och Splitan Investmentbolag för att uppnå en bra diversifiering. Skulle det isåfall vara tillräckligt med dessa fonder och köra 50/50 mellan dessa på allt mitt sparande eller bör jag ta in något ytterligare i portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   AMF Småbolag innehåller ett stort antal bolag och man behöver inte mer riskspridning än så. Visst går det utmärkt att ha 1 enda fond.

   Småbolag har som grupp avkastat mer än breda börsindex och storbolag. AMF Aktiefond Småbolag är ett bra val i mina ögon.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok, tack för svar, då ska jag köra allt mitt sparande på den i kombination med 10% belåning. En strategi som funkar för mig och som jag tror på på lång sikt

   Radera
  3. Följdfråga: Jag sparar cirka 12 tusen i månaden, vid vilket portföljvärde kan jag sluta med mitt månadssparande och enbart köra på portföljens värdeutveckling?

   Radera
  4. Tjena,
   Det är individuellt. Vad man sparar till och hur mycket som behövs. Planerar du att leva på avkastningen så behöver du åtminstone generera 12 gånger dina månatliga utgifter.

   Under resans gång gör månadssparet stor skillnad även om portföljen växt sig stor och avkastar mycket.

   Mvh petrusko

   Radera

You can be a stock market genius

  För någon vecka sedan kom jag att tänka på den här utmärkta boken jag har i bokhyllan varpå jag bestämde mig för att läsa den igen. Förfat...