Fastställd utdelning Xact Högutdelande 2020


Nu är utdelningen för den börshandlade fonden Xact Högutdelande fastställd. De kommer dela ut 5,2 kronor under 2020 vilket är en liten sänkning mot året innan då utdelningen var på 5,6 kronor. Utdelningen motsvarar 4 procent av fondens värde vid årsskiftet och lirar med utdelningspolicyn som säger att utdelningen skall vara ungefär 4 procent.

Varje gång jag skriver om den här fonden och utdelningar så blir det många funderingar kring utdelningarna i de underliggande bolagen. Fonden tar emot utdelningar från bolagen den äger och återinvesterar dem. Detta sker löpande under året. När fonden själv skall dela ut pengar till sina ägare (jag och du alltså) säljer den innehav för att frigöra kapital till ändamålet. Inga pengar försvinner magiskt om det skulle vara så att fonden tar emot mer i utdelning än vad den betalar ut till mig och dig. All avkastning återinvesteras som sagt i fonden som senare delar ut en del till oss. Likadant gäller om fonden tar emot mindre utdelning än vad den pyntar till oss ägare. Då trollar den ju inte fram pengar utan den tar ifrån det totala värdet precis som vanligt.

Som man tidigare meddelat går fonden i år över till två utdelningstillfällen för att under nästa år sikta på kvartalsvis utdelning. I år pyntar man en del nu på våren och resten på hösten fördelat enligt nedan:

2,6 kronor med X-datum 12 maj.

2,6 kronor med X-datum 15 september.

Läs mitt inlägg med mer info om den här fonden.

11 kommentarer:

  1. Tjena Petrusko,

    Var hittar du den här informationen? Avanza har ingen nyhetsflik för fonder och Xacts egna hemsida är minst sagt svårnavigerad.

    Mvh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är huvudet på spiken där tyvärr angående Xacts hemsida. Den var inte fantastisk innan senaste uppgraderingen som gjorde den liten vackrare men än svårare att navigera. De har infon på sin sajt under en nyhetsflik.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ja, deras hemsida har en hel del i övrigt att önska. Har sökt där utan att hitta den här info du nu nämner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag som fått svar av Petrusko ovan. Jag lyckades hitta till slut. Det verkar som att Xact har nyheter för sina egna innehav och ytterligare nyheter för börsen generellt.

      Här är rätt nyheter.

      https://www.xact.se/sv/News

      Radera
  3. himla kul. Kändes nästan som om jag skulle bli utan utdelning i år :p

    SvaraRadera
  4. Tack P!
    Vad bra som du lade denna info här, det är glädjande ändå med 5,2 kr, jag hade förväntat mig lägre typ 4 kr för att räknade på aktiekurs rund 100. Väldigt fint att de delar i 2 ggr o hoppas blir 4ggr nästa år.

    SvaraRadera
  5. Kul med utdelning men kursen undrar jag över, hur fan styrs den.
    Skulle den kunna kosta 20 kr med samma utdelning eller är jag ute och cyklar?

    SvaraRadera
  6. Återkommer härmed enligt tidigare post i ett tidigare inlägg angående XACT högutdelande.

    Som jag påtalade baseras inte utdelningen på underliggande innehav eller deras utdelning utan de facto på NAV-kursen per 2019-12-31 enligt egen utsago från XACT som går att utläsa på deras hemsida.

    Så atte....ja, vad ska man säga.

    SvaraRadera
  7. Hallå Petrusko och tack för en trevlig blogg!

    Jag undrar om du har kikat nåt på den nya fond som jag förmodar ska vara en global variant av Xact Högutdelande, nämligen Handelsbanken Global Högutdelande. Hade varit intressant att få höra dina tankar kring den fonden!

    Allt gott!

    https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondlistor/indexfonder-lista
    https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1076398/handelsbanken-gl-hi-div-lo-vol-cr-a1-sek

    SvaraRadera
  8. Från och med i år har de ändrat hur stor utdelningen blir, nu är målsättningen 4% av andelsvärdet vid årsslutet som du skriver. Innan dess var det (om jag kommer ihåg rätt - har inte dokumentet längre) att erhållen utdelning till fonden var det som delades ut till andelsägarna, som också blev ca 4% vid tidpunkten för beslutet om utdelning. Skönt de ändrade ordalydelsen för det hade inte blivit så stor utdelning i år i så fall, med fördröjda/inställda utdelningar från de ingående företagen.

    SvaraRadera
  9. Tankar runt nuvarande värdering?

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...