Castellum står på stabil grund


Idag skickade Castellum ut ett pressmeddelande med information om syn på läget och framtiden. Med anledning av att de har fått många frågor från oroliga ägare. Även jag har fått många meddelanden och mail på samma inslag. Oroliga ägare. Nedan är pressmeddelandet i sin helhet så när på den sista lull lull texten som beskriver Castellum och dess historia (sådan text som är längst ned i nästan alla sådana här pressmeddelanden). Det tar någon minut bara att läsa och jag tror du kan finna det lugnande om du var orolig innan.

"Med anledning av rådande situation på börsen har Castellum överhopats av frågor från investerare och aktörer på aktiemarknaden som vi tyvärr, beroende på läget, inte fullt ut haft möjlighet att besvara. Därför vill vi ge denna övergripande faktakommentar till aktiemarknaden. 



Aktiemarknadens prissättning av Castellumaktien är för närvarande 151 kr, innebärande i skrivande stund att Castellum nu värderas till ca 77% av långsiktigt substansvärde vid årsskiftet och att direktavkastningen uppgår till 4,3% baserad på den utdelning om 6,50 kr för 2019 som bolagsstämman fattade beslut om igår. Det är uppenbart att denna värdering avspeglar starka farhågor för en mycket svag utveckling för Castellum framöver. Farhågor som inte är specifika för Castellum utan för branschen som helhet. Mot bakgrund av detta finner Castellum det angeläget att påminna om följande. 

Varje kris är unik, men det finns alltid några gemensamma faktorer, där säkerställandet av såväl mänskliga som finansiella resurser är viktigt och att vårda dessa på ett sätt som inte skadar Castellum på lång sikt. Castellum har i skrivande stund starka finansiella muskler med outnyttjade kreditfaciliteter som gott och väl täcker alla förfall under 2020 och en bit in i 2021 samtidigt som utrymme finns för att möta verksamhetens behov. En belåningsgrad om 43%, en räntetäckningsgrad om 500% och en skuldkvot om 10 ger alla uttryck för ett finansiellt starkt bolag.

Castellums kundstruktur har en bra fördelning där en femtedel av intäkterna kommer från statliga myndigheter och verk - en stabil och trygg kundgrupp med längre duration i portföljen. Det är också en kundgrupp som är mindre beroende av konjunkturläge eller kriser. Exponeringen mot de för tillfället mest drabbade branscherna såsom hotell och restaurang är låg. De stora nybyggnadsprojekten i Malmö fortlöper enligt plan där E.ON:s nordiska huvudkontor och Domstolsverket kommer bidra till Castellums nettouthyrning under 2020 om ca 146 Mkr.

Vi är självklart medvetna om att Castellum på något sätt kommer känna av den våg av problem som nu drabbar många företag. Konkurserna i samhället kommer sannolikt att öka och ett antal hyresgäster kan få problem med sin likviditet. I vilken omfattning detta kommer att ske och hur det kan påverka Castellum är för tidigt att kvantifiera. Med en stark balansräkning, finansiella resurser på plats och en dedikerad och handlingskraftig organisation har Castellum goda förutsättningar att stå starkt i denna kris."

5 kommentarer:

  1. Tack - det vore nog lungnande för marknanden om fler företag kunde vara så raka i sin kommunikation. Jag tycker reaktionen i fastighetssektorn känns väldigt överdriven och gårdagens rekyl var förhoppningsvis inte bara ett tillfälligt skutt uppåt. Hade kag haft mer likvida medel hade det iofs gärna fått vara låga värderingar en längre period :)

    SvaraRadera
  2. Bra kommunikation från ett bolag måste vara ett gott tecken.
    Köpte lite Castellum igår och lade de sista coronorna på en brittisk fastighetsutvecklare, Taylor Wimpey, idag. Tycker de verkar bra, tror inte brexit kommer vara jättestor deal för de och Boris Johnson vill nog blidka väljarna med fortsatt bostadsköps-hjälp som de har haft. De har en fast utdelning och så delar de ut resterna av resultatet efter amorteringar och investeringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu hittade man lite skit ändå. Tydligen en mindre byggskandal i storbrittanien, många byggare har sålt med enligt köparna otydliga kontrakt och det kan bli rättssak med ersättningar och kontrakt som ska ändras. Får se om jag behåller de.

      Radera
  3. Sålde Castellum för tidigt, i december på 208. Köpte tillbaka nu, för tidigt till 158. Men det känns ändå som att jag har gjort en ganska ok affär. Nu får den väl ligga och gosa till sig tills den åter handlas på typ 15% över substans och skulle det dröja så får jag väl sova gott och hämta utdelningar under tiden. Har också tankat SBB-D för GAV 20 spänn, dvs 10% YOC. Borde också kunna bli bra.

    SvaraRadera
  4. Jag har ägt Castellum sedan emissionen för några år sedan. Det är ett mycket fint bolag. Jag har ökat i kraschen. Tycker du fortfarande att Resurs Bank är ett bra bolag att äga?

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...