Industrivärden höjer utdelningen


Investmentbolaget Industrivärden släppte idag sin bokslutsrapport för 2019. I vanlig ordning när det gäller investmentbolag med en börsportfölj i huvudsak så är prestandan ingen stor överraskning. Man kan ju enkelt se på börsen hur de olika innehaven utvecklats. Utdelningen däremot är högintressant. Den kan man bara sia om för att i just bokslutsrapporten få svart på vitt vad som föreslås delas ut vid bolagsstämman senare på våren.

Under 2019 har Industrivärden tagit emot 4093 miljoner kronor i utdelning från sina portföljbolag vilket är en ökning med 8,7 procent.

Nu till våren föreslår Industrivärden dela ut 6 kronor per aktie. En utdelningstillväxt om 4,4 procent från föregående års 5,75 kronor. Sedan en tid har bolaget en något mer konservativ utdelningspolicy och siktar på att bygga upp kapitalbasen över tid. Förr delade de ut desto mer men då växer ju inte det förvaltade kapitalet lika snabbt. Nu stannar mer pengar kvar i bolaget och växer vidare.

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

  1. Hej Petrusko.
    Riktigt fina innehav i Industrivärden. Då jag har viktat om min långsiktiga portfölj så här får jag allt sådant där helt gratis på köpet.

    Nordnet Superfonden Sverige 50%
    LF Global indexnära 50%

    Ha det så bra och trevlig helg.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör du alltså inte 100% Avanza Global längre? Vad är anledningen till bytet?
      /Arbetsplanen

      Radera
    2. Nej det gör jag inte längre. Anlädningen är att jag vill komma åt Nordnet Superfonden Sverige då den är bättre än Avanza Zero. Plus att det är 100000 sek dags insättning istället för 25000 sek i Avanza Zero. Samtidigt tycker jag att jag sparar 0.30% i avg jämfört med Global index. Avanza Global betalar dubbel källskatt på Usa innehav då den har lägalsäte Amundi fonder i Luxemburg. Jag tror på Sveriges stora välskötta globala företag långsiktigt och det är bara ett plus om man kan få det helt gratis. På 15-20 årssikt brukar det bli bra. Kör 50/50 för bättre riskspridning. Snnars tycker jag att både Global indexfond och gratis Sveriges indexfond är utmärkt långsiktigt sparande med automatisk månadsinsättning. Sedan tycker jag att Avanza hemsida ser ut mer som casino skärm. Gillar mer något enklare som inte ser så spelberoende ut. Ha det så bra.
      Mvh. Jacke77

      Radera
    3. Okej, tack för svar! :-)
      Hur menar du att du sparar 0,30% i avgift? Hur räknar man ut den "egentliga" avgiften på Avanza Global med hänsyn till dubbelbeskattningen på utdelningar? Är Länsförsäkringar Global Indexnära billigare än Avanza Global?
      /Arbetsplanen

      Radera
    4. Ca 62% USA, ca 2% direktavkastning, 15%-enheter mer källskatt
      0,62x0,02x0,15 = 0,19% + 0,11% avgift

      Radera
    5. Tack för svar!

      Verkar bli cirka 406 kr i avgifter + källskatt per 100,000 kr i Länsförsäkringar Global Indexnära och 482 kr per 100,000 kr i Avanza Global (räknat på delen ifrån USA samt total fondavgift).

      100,000 kr portföljvärde. 1240 kr brutto i direktavkastning ifrån USA (2% DA, 62% av portföljen). Avanza Global drar 372 kr i källskatt (30%) och Länsförsäkringar 186 kr (15%).
      Avanza Global drar 0,11% i total fondavgift (110 kr på ett totalt värde av 100,000 kr) och Länsförsäkringar (0,22% fondavgift) 220 kr per 100,000 kr. Således 372 kr + 110 kr (482 kr) för Avanza Global och 186 kr + 220 kr (406 kr) för Länsförsäkringar.
      Detta förutsätter att resten är lika avseende källskatt ifrån andra länder, vilket ni kanske också har koll på? :-) Oavsett är detta en mindre summa, och troligen har inte Luxemburg bättre avtal med dessa länder.

      Är det skillnad på att ha globalfonder på KF? Har inte funnit någon bra källa med information om detta.

      /Arbetsplanen

      Radera
  2. Hej Petrusko,
    Vad kul tänkte jag för mig själv, dvs sök funktionen är tillbaka. Tack för den!
    Såg att websidan har bytt vy också väldigt clean, vilket jag gillar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har grejat under några dagar nu. Det blev sämre och sedan bättre och sedan ännu sämre heheh. Nu tror jag att jag har fått allting att fungera samtidigt som det är ganska clean.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej P

    Tror du herr Lundberg vill slå ihop Lundbergs och Industrivärden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      På mycket lång sikt är det ett tänkbart scenario. På några års sikt tror jag inte det. Det är ingen brådska, Lundberg har redan kontrollen. Nu kan man lugnt flytta fram sina positioner för att göra den sista stora dealen när läget är det precis rätta.


      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tjena P,
    Har du läst "Strategic Update Presentation" från NWH?
    Det finns många goda nyheter

    https://www.nwhreit.com/Mailers/2020-Q1/Strategic%20Update%20Presentation%20-%20Q12020.pdf

    Intressant veta vad du har för synpunkter på detta.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har börjat läsa men det tog mer tid än jag tänkt mig nu i helgen så jag kommer spana mer på den i veckan som kommer.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Angående reklam så ser jag nästan ingen reklam här. Surfar på en vanlig android tele med Chrome och Avast.

    SvaraRadera
  6. Underbart! Äger Industrivärden :-D

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...