Axfood höjer utdelningen


Idag var det Axfoods tur att presentera sin bokslutsrapport och de överraskade marknaden med en utdelningshöjning. Analytikers förväntningar var en oförändrad utdelning om 7 kronor och en vinst per aktie om 7,9 kronor.

Axfood rapporterar idag en vinst per aktie om 7,87 kronor vilket är i princip i linje med förväntningarna. Omsättningen var 50.740 miljoner kronor. Kassaflödet var 16,98 kronor per aktie.

Utdelningen föreslås höjas till 7,25 kronor och nytt för i år är att Axfood går över till halvårsvis utdelning. Det blir 3,75 kronor nu i mars och 3,5 kronor i september.

Att utdelningen delas upp i två delar tycker jag är bra då det blir smidigare för bolaget att hantera. Det är annars en väldigt stor chunk med pengar som grävs fram och delas ut. Nu blir det två lite mindre delar som var för sig inte "svider" lika mycket för bolaget.

Jag har varit inne på att Axfood skulle höja sin utdelning. Detta i spåren av en stark finansiell ställning och en god prestanda i form av kassaflöde och vinst. De har utrymme att både investera i verksamheten och höja utdelningen. Höjningen innebär en utdelningstillväxt om 3,6 procent vilket i sig inte är imponerande men sett till var bolaget är med investeringar för framtiden osv tycker jag det är ansvarsfullt och rimligt med den föreslagna höjningen.

Axfood växer snabbare än marknaden och de presterar god lönsamhet. Bolagets plan med nya butiker, satsning på lager och e-handel inger tro om fortsatt god prestanda. Värderingen är väldigt hög i spåren av rekordlåg ränta och pålitligt kassaflöde. Framåt kommer avkastning främst från stigande vinster medan vi de senaste åren även fått skjuts av en stigande värdering (multipelexpansion).

Matpriserna stiger över tid, Sveriges befolkning likaså. I tillägg till detta växer Axfood lite mer än marknaden och sammantaget tycker jag det är en mycket bra defensiv investering i det långa loppet. Mycket kan hända med ekonomin över lag så som hög/lågkonjunktur och på börsen kan aktier värderas högt/lågt. Något som däremot inte svajar värst mycket är Axfoods försäljning och efterfrågan på mat osv. Det gör Axfood till en pålitlig kassaflödesmaskin. Bolaget är ett av mina största innehav.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

27 kommentarer:

  1. Hej Petrusko.
    Din nya hemsida är full av REKLAM! Det går inte göra något vättigt annat utan att bli störd! Det är säkert bra för dig och extra knkomster men som läsare går man vidare till andra bloggar. Ha det så bra.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din input. Jag är dock lite förvånad då en utav anledningarna att jag ändrade är för att dämpa reklamen. Tidigare sprängdes den in mitt i inlägg medan den nu ligger under och eller vid sidan (där den även var tidigare utöver mitt i inläggen).

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Nu är det 10ggr värre. Kommer på hel skärmen och då klickar jag bort men ändå öppnar det skräpet. Har fullt upp att stänga av reklam. Inget vidare om du tror mig.
      Mvh. Jacke77

      Radera
    3. Hello,
      Ah, ja då förstår jag vad du menar. Det är toppbannern som de ibland kör en kampanj med där den täcker hela fadderullan. Sådana är inte min favorit heller. Det är samma som tidigare dock, att den där beter sig så ibland. Det som är skillnad nu på det nya är att reklamen inte sprängs in i inläggen på samma sätt som tidigare. Det är mindre reklam nu alltså.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Hej, Jag upplever svårigheter att trycka på inläggen på startsidan, måste öppna i ny flik för att komma till ett inlägg. Gäller både när man trycker på "läs mer" och på rubriken. Upplever samma problem oberoende av dator/webbläsare.
      Tack för dina inlägg though! Följs religiöst!

      Radera
    5. Tror det är nya layouten på startsidan som gör bannern så irriterande, som det är nu döljer den väldigt enkelt hela senaste posten du lagt ut. Upplevs som om den tar större procentuell del av sidan numera.

      Saknar även listan med andra bloggar som du hade innan, den var det givna steget efter man läst klart bloggen.

      Men gillar tydligheten och som du säger att det är mindre reklam nu i posterna för att även lyfta det positiva :)


      //Anon

      Radera
    6. Tjena,
      Tack för input. Är det i mobilen det blev så för dig? Jag testade lite nu och kunde få lite störig flärp när jag scrollade upp och ned. Inte optimalt men försvann enkelt när jag scrollade åt andra hållet.

      Mvh petrusko

      Radera
    7. Vill inte vara framgångsfientligt, men det är faktiskt för störigt med den reklamen.

      Radera
    8. Hej

      Det är på datorn, kör inte med maximerat browser-fönster kanske jag skall tillägga.

      //Anon

      Radera
  2. Hej petrusko! Varför tror du axfood handlas ned i kurs på denna rapport? Var väl bra så vitt jag kunde se?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är riktigt bra presterat av Axfood men marknaden hade lite högre förväntningar på bla omsättning. När värderingen är så hög som den är nu behövs det inte mycket för att pressa ned en aktie. ICA visade upp en klart svagare prestanda och det ger nog extra press i sektorn på börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Håller med föregående talare, den nya layouten har blivit sämre då det är svårare att navigera på din blogg. Tråkigt... gillade den som den var innan...

      Radera
  3. Utdelningshöjningar är nice! Jag velar lite mellan Ica och Axfood, men har båda via Xact Högutdelande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Bra bolag båda två. Som du säger får man dem bägge via tex Xact Högutdelande. Jag direktäger Axfood men kan gott tänka mig att köpa ICA också framöver. Ingen brådska dock varpå jag avvaktar eventuellt "fyndläge".

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Impulsköpte lite trots hög värdering. Man har ju "Lynchat" mejerikylen på Dagab några månader. Utmärkt modernt lager, stora ordrar. Gillar Axfoods distributionsnät med allt från gross till lokala hemköp. Tror det är där marginalerna sitter i sån här verksamhet, bäst distribution vinner. E-handelsdelen tycker jag är lika spännande som nåt annat tech/tillväxtbolag.

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko
    Hittar inte sök funktionen i din nya hemsida. För mig var det den viktigaste funktionen, så att man kan söka på artiklar du skrivit.

    SvaraRadera
  6. Hej. Håller med att din nya hemsida är klart sämre än den förra. Svårare att hitta och bannern som täcker halva sidan. Klart irriterande. Tag mina kommentarer som försök till konstruktiv kritik. Skriver du något om Sampo? /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, rörigt och omöjligt att läsa i mobilen.

      Radera
  7. Har också letat, tycker också den måste finnas.

    SvaraRadera
  8. Hej Petrusko,

    Tack för bra inlägg som vanligt. Tänkte höra om du planerar att släppa något inlägg om Brookfield property partners rapport? Jag uppfattade den lite tudelat. Dels ett försämrat förvaltningsresultat, men trots det en ökad utdelning. Hade varit kul att se hur du ser på saken!

    SvaraRadera
  9. Jag tycker tyvärr nya sidan är mycket sämre. Hoppas du byter tillbaka. Mvh A

    SvaraRadera
  10. Jag har alltid gillat din blogg och de du skriver. Men jisses vad jobbigt nu .med all reklam. mvh

    SvaraRadera
  11. Kan bara instämma med att sidan nu är mindre attraktiv för ögonen :).

    SvaraRadera
  12. För er som har problem med reklam. Skaffa tillägg till Firefox eller Chrome, Adblocker eller dylikt. Jag får inte upp någon reklam alls.

    SvaraRadera
  13. Jag kör med adblock både på chrome & firefox. Inget problem med reklamen.

    SvaraRadera
  14. Hej Petrusko, får tyvärr instämma i de kommentarer angående nya bloggen. För läsaren har ett simpelt och enkelt gränssnitt som funkade väldigt bra och lockade till bekymmersfri läsning nu gått förlorat. Det har bara blivit sämre...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för input. Jag har grejat ytterligare i helgen och sitter med det nu också. Ska fixa till det.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....