Swedbank: fyra av tio vet inte vad ränta-på-ränta innebär


Swedbank har gjort en undersökning runt diverse plånboksfrågor där begreppet "ränta på ränta" var en utav dem. Det visade sig att fyra av tio personer inte riktigt har koll på vad det är.

Ingen skam i det. Det är en stor potential för dem att få upptäcka det tänker jag. Jag befarar nämligen att det i den här gruppen människor finns en del som sparar långsiktigt på vanligt bankkonto. Det är helt förödande för avkastningen och på riktigt lång sikt rör det sig snabbt om hundratusentals kronor eller till och med miljonbelopp i skillnad.

Om man inte sparar på ett bankkonto som ger nära noll i ränta utan istället sparar i aktiefonder som historiskt avkastat desto mer ja då kan man förvänta sig miljonbelopp mer i sitt pensionspar. Detta utan att risken skenar iväg. På kort sikt som något år kan börsen både stiga och rasa brant men på riktigt lång sikt jämnar det där ut sig. På lång sikt är risken låg om man ser till breda börsindex. Risken är snarare kring hur stor avkastningen blir, om den blir 2 procent per år eller om den blir 11. Historiskt finns det inga 20-års perioder där svenska börsen givit en negativ totalavkastning. De senaste 20 åren har den presterat en bit över 7 procent avkastning per år i genomsnitt. Blickar man än längre tillbaka har avkastningen varit ytterligare lite högre.

Du som läser den här bloggen har förmodligen koll på ränta på ränta men du kan bidra till att fler förstår det genom att prata om det på arbetsplatsen, bekantskapskretsen osv. Ofta pratas det saker så att det blir helt naturligt att komma in på ränta på ränta.

Jag skrev en gång ett inlägg om ett spar som har gjort många förvånade och som kan bidra till förståelse för den mäktiga kraften: Ränta på ränta. Länk till mitt inlägg 100 kronor gör skillnad.

6 kommentarer:

 1. Mycket tråkigt att så få har koll på ränta-på-ränta. Vi får jobba hårdare med att sprida Petruskos blogg till gemene man helt enkelt! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah, ja det är en bra start =)
   Utdelningsaktier och ränta på ränta åt folket.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Du får dra igång någon demonstration, t.ex. på 1:a maj med banderoller "Ropen skalla ränta på ränta åt alla"

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 2. Hej!
  Trodde faktisk att siffran skulle vara lite lägre.
  Men klart fler ska ha koll på detta i framtiden!

  Nu sprider vi budskapet högt och tydligt!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 3. Jag till min son (12 år gammal): du får ett VR set om du vet vad P och E står för i P/E tal! Pappa, det står för price och earnings. Jag, va, hur vet du det? Sonen, jag lyssnar faktiskt ibland när du inte tror jag lyssnar på ditt aktieprat...
  Så ett VR set fattigare, men känns ändå OK..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, shit vad kul. Dubbelt upp. Kul att grabben har koll och kul att han fick ett VR set på det där viset =)

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera

Mer utav globala utdelningsfonden

  Idag slog jag till på fler andelar i den börshandlade fonden Vanguard FTSE All World High Dividend Yield . Det är en global fond som sålla...