Investmentbolaget Latour rapport Q3 2019


Investmentbolaget Latour presenterade idag sin rapport för det tredje kvartalet 2019. Nio månader av året är nu i böckerna och likt börsen som gått urstark har Latour tuffat på riktigt bra. Hittills i år (t.o.m sep) har Latours börsportfölj avkastat 27,6 procent jämfört med breda börsindex 23 procent. Tittar man på utvecklingen för Latours substansvärde där även den onoterade delen är med så har det stigit 29,9 procent under perioden.  Totalavkastningen för Latouraktien är dock lite lägre och det kommer sig av att den i början av året handlades till en högre värdering mot nu. Just nu handlas Latour i linje med sitt substansvärde medan i början av året handlades till en premie på flera procent. Detta är helt odramatiskt då värderingen över tid går upp och ned. Ibland kan man köpa Latour till rabatt och ibland är premien närmare 20 procent.

Den onoterade delen imponerar som vanligt. Trots tydliga indikationer på en inbromsning i världsekonomin uppvisar de god tillväxt och lönsamhet. Precis som de sagt att de skall göra. Latour har satt samman bolagen på det viset och satsar på utveckling, marknadsföring osv så att de klarar inbromsningar bättre. Immuna är de naturligtvis inte men väl förberedda är de minst sagt.

Den onoterade delen ökade orderingången med 13 procent i det tredje kvartalet.
Faktureringen ökade med 15 procent.
Rörelseresultatet ökade med 16 procent.

Under kvartalet har Latour gjort flera förvärv till den onoterade delen och detta är en viktig del i bolagets strategi. Att regelbundet köpa bra bolag som går in och bidrar till god lönsamhet och stigande omsättning. Många gånger är det bolag som kompletterar befintlig portfölj och ibland kan det vara något som utgör ett nytt affärsområde. Den 11 oktober efter rapportperiodens utgång förvärvades Caljan som kommer utgöra ett nytt affärsområde i den onoterade delen. Caljan är en ledande leverantör av automationsteknologi för paketering inom logistik/e-handel.

Latours substansvärde var per igår 4 november 133 kronor.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Tycker att detta bolag aldrig upphör att förvåna. Business går ok, onoterade går framåt sakta men säkert. Trodde det skulle bli lite annorlunda med ny vd men får en känsla av att bolaget sköter sig självt och Hjertonsson har fått en behaglig start på nya jobbet.

  SvaraRadera
 2. vad är skället till att Latour kastas ut från OMX benchmark?
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/11/11/nya-aktier-in-i-omx-stockholm-benchmark.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Cibus står inför många förvärv och uppdaterar sitt tillväxtmål

  Fastighetsbolaget Cibus som på sistone synts i nyhetsflödet med en rad förvärv meddelar nu att de har en fasligt många förvärv i pipen och...