Investor har blivit billigare


Investors B-aktie handlas nu i ungefär 500 kronor. Aktien har stigit rejält hittills i år och bara på sista tiden har den tuffat på starkt. Ändå kan man hävda att den är billigare nu. Ja det har med värderingen att göra. Man kan inte bara titta på aktiekursen och avgöra om det är dyrt eller billigt utan man måste ställa det i relation till något. För vanliga  bolag brukar man sätta det i relation till bla vinsten medan investmentbolag brukar värderas utefter sitt substansvärde. Man brukar prata om en substansrabatt och för vissa investmentbolag som värderas högt, en substanspremie.

För inte längesedan hoovrade Investors värdering kring en substansrabatt om 15 - 17 procent. Just nu är substansrabatten ungefär 20 procent vilket betyder att Investor nu handlas till en lägre värdering än tidigare. Investor uppdaterar sitt substansvärde i sina rapporter men  du kan enkelt följa det via sajten ibindex som dagligen uppdaterar substansvärdet baserat på aktiekursen för Investors alla portföljbolag. En mycket bra sajt för att checka in vad värderingen är just nu.

Investor är en viktig komponent i min portfölj. Investmentbolaget bjuder på god prestanda och bra riskspridning. Jag är regelbundet inne på ibindex och checkar substansvärde/värdering.

Länk till ibindex: http://ibindex.se/ibi/#/index

En helt annan sak: Nu pratade jag om Investors B-aktie och att den handlas runt 500 kronor. Själv äger jag A-aktien för den är några procent billigare. Den främsta skillnaden mellan de två aktieslagen är att miljardärer inte kan göra stora köp på en dag i A-aktien för det är lägre omsättning i den. För helt vanligt folk räcker handeln till utmärkt. Man kan utan problem röra sig med miljonbelopp i A-aktien en vanlig handelsdag.

Länk till Investor A hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

16 kommentarer:

 1. Hej,
  På sajten ibindex, kollar du då på rapporterat eller beräknat substansvärde? Skiljer sig ganska mycket åt.
  Mvh Axel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Axel,
   Rapporterat substansvärde är från den senaste rapporten och alltså "gammalt". Den andra siffran baseras på det rapporterade substansvärdet men är uppjusterat med de stigande aktiekurserna i Investors börsportfölj. Det höga substansvärdet du ser nu är alltså det som är mest relevant. Det lägre är vad substansvärdet var i september.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej P!

   Så på ibindex hemsidan du tittar på "Beräknat"(19,73%) och inte på rapporterat(15,30%).

   Radera
  3. Hej Petrusko,
   Tack för generöst svar!
   Mvh Axel

   Radera
 2. Hur gör du den dag om Investor till slut kommer ha exempelvis 10 procents premium? Säljer du av allt och inväntar en ny substansrabatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej jag försöker mig inte på att tajma något sådant. Investor fill jag äga på mycket lång sikt och vet av erfarenhet att det är extremt svårt att tajma sådant där. När man trror att det är jättedyrt och inte kan stiga mer så kan aktien dra iväg extremt mycket mer och då är det lagom kul att stå vid sidan. Jag har gjort den tabben några gånger historiskt och jag gör inte om den i sådana bolag som jag verkligen vill äga i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Investor har också haft en substansrabbat på 30% och det har väl bara betydelse om bolaget skulle upplösas och dela ut värdet till aktieägarna. För något år sedan så handlades Investor under 400 spänn och uppgången mot 500 ger avkastning oavsett vad substansrabbaten är, eller? Skall man vänta på hög substansrabbat så kommer man att missa massor med uppgång i onödan.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Det kan bli lite farligt att bara utgå från substansvärdet också. Om alla bolag i Investors portfölj är övervärderade, har Investor då en rimlig värdering även med substansrabatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Äntligen en broder. Hur gör ni alla substanskramare om alla underliggande bolag handlas till P/E 50 fast med 30% substansrabatt.... köper ni fortfarande?

   Radera
  2. Tjena,
   Substansvärdet är ett enkelt sätt att följa värderingen på investmentbolagen. Om man tycker att alla bolagen i Investors portfölj är övervärderade kan man enkelt avstå att köpa.

   Blickar man bakåt kan man för tex Investor och Latour se att man kan ha köp när som helst till oavsett om rabatten varit liten eller stor och ändå fått en bra avkastning. Nyckeln är just att de äger bra bolag och att man är långsiktig.

   Dystra toner kring det här med substansvärde sorterar jag nog in bland dysterkvistar som väntar på börskraschen och regelbundet ropar varg. Det finns flera som ropat varg nu i många år. Som Peter Lynch sagt har folk gått miste om mer pengar i väntan på den där vargen än de som faktiskt ägt bra bolag på lång sikt.

   Substansvärde är enkelt och bra för vad det är. Vargen kommer och går.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Med andra ord tycker du Lundaluppen är en dysterkvist.

   Radera
  4. Hello,
   Det är dina ord inte mina. Jag står för det jag skrivit ovan.

   Ha en bra dag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Om vi säger du hade massa investor B aktier i idag, hade du då sålt alla dem och köpt investor A?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,
   Ja absolut. Sådär gör jag regelbundet när jag får möjlighet i både Investor och Handelsbanken där A och B-aktierna brukar pendla om att vara "billigast". Genom att göra det där bytet får jag varje gång lite fler aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej P!

  På ibindex kollar du alltså på beräknat för det är mer relevant än rapporterat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja precis för det beräknade värdet är ju dagsfärskt medan det rapporterade är gammalt.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...